BÜYÜKŞEHİR’DEN STK’LARA ‘BAKIŞ’ TEPKİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’DEN STK’LARA ‘BAKIŞ’ TEPKİSİ


 

Nazım imar planları ile ilgili eleştirilere, sivil toplum kuruluşlarını planın bütünsel bir değerlendirmesini yapmadan açıklamalarda bulunmakla suçlayan Büyükşehir Belediyesi, bu STK’larla önümüzdeki haftadan itibaren görüşlerini almak için masaya oturacaklarını açıkladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 6 Şubat 2018 tarihinde Belediye Meclisi tarafından görüşülerek kabul edilen 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ile ilgili tepkilere yanıt verdi. 

Planın; yaşam kalitesini yükselten, modern ve bilimsel kent kriterlerini hayata geçirmek için atılan çok önemli bir adım olduğunu savunan Kocamaz, “Bugüne kadar yapılmış bütünsel bir planı bulunmayan, donatı alanları eksik, ulaşım sorunları olan, bir planlama vizyonu olmadan gelişen Mersin kentinde yıllardır birikmiş sorunlara çözüm getirecek bir revizyon plan yapılmıştır. Ancak bu süreçte gördüğümüz kadarıyla bazı sivil toplum kuruluşları planın bütünsel bir değerlendirmesini yapmadan açıklamalarda bulunmaktadırlar.
Bu planla merkez ilçenin tamamı ele alınarak planlama çalışmaları başlatılmış, ancak Tarım Bakanlığı ve DSİ görüşlerinin gelmemesi nedeniyle Mersin’in de önünü açmak adına iki etap halinde onaylanmasına karar verilmiştir. Kurum görüşlerinin gelmemesi sebebiyle bu aşamada yalnızca 1. Etap planlar onaylanmış olsa da planlama sürecinde iki etap da birlikte değerlendirilmiş, konut ve çalışma alanlarının birlikteliği düşünülerek kararlar üretilmiştir” dedi.

“DERELERİN ÜSTÜ AÇILACAK, ETRAFI YEŞİL ALAN OLACAK”
Yapılan bu planla Mersin’de eski dönemlerde yapılmış uygulamalarla üstü kapatılan derelerin açık kanal haline getirilerek çevresinin yeşil alan olarak planladığını da açıklayan Başkan Kocamaz, bu süreçte ilçe belediyeleri ile birlikte karar alındığını vurguladı. 

BELEDİYE; TARIM ALANLARININ İMARA AÇILMASI İLE İLGİLİ TOPU BAKANLIĞA ATTI
Planla ilgili bir başka eleştirinin de tarım alanlarının imara açılması konusu olduğunu bildiren Burhanettin Kocamaz, “Bu kentte 1/100 bin ölçekli planların yapımı sürecinde ilgili bakanlıklardan gerekli izinler alınmış, Mersin’in kentsel dinamikleri dikkate alınarak, bütün kentin katılımı, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve üniversiteler ile yapılan toplantılar neticesinde kentin tarım anayasası çizilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli onaylar da alınarak tarım alanları ve çalışma alanları belirlenmiştir” dedi.

“YOĞUNLUK KENT GENELİNE DAĞITILDI”
Daha önce yapılan planlarla parsel bazlı belirlenen yoğunluk kararlarını ise bütüncül olarak ele aldıklarını aktaran Kocamaz, “Yoğunluk parsel bazında değil Mersin ili genelinde dengeli ve sağlıklı bir şekilde dağıtılmıştır.
Yine kamuoyunda imar planına yapılan bir başka eleştiri de belli bölgelere trafik yoğunluğu getirmesidir. Mersin ili ulaşım düzenlemeleri daha önce onaylanan Ulaşım Master Planı ile belirlenmiş kararlardır. Bu kararlar da Revizyon Nazım Planına ana başlıklar halinde ve bütüncül olarak yansıtılmıştır. Ulaşım Master Planıyla alınan en önemli kararlardan birisi de 16 km’lik raylı sistem projesidir. Bu projenin hayata geçmesiyle trafik sorunun büyük ölçüde önüne geçilecektir.

DEPREME DAYANIKSIZ BİNALAR YENİLENECEK
Plan; kentin yıllardır birikmiş sorunlarına çözüm bulmayı, bugüne kadar parçacıl yapılmış planları bütünsel bir hale getirmeyi, depreme dayanıksız, eskimiş ve sağlıksız dokunun yenilenmesini ve Mersinlilerin hak ettiği yaşam standardına uygun bir kentte yaşamalarını sağlamayı amaç edinmiştir.
Şehrin 50 yıllık birikmiş sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yaptığımız imar plan revizyonunda maddi hatalar ve eksikler de olabilir. Planlar onaylandıktan sonra yasalarca belirlenmiş olan askı sürecinde her vatandaşın bu plana itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

“YAPILAN HER İTİRAZI VE ELEŞTİRİYİ DİKKATE ALACAĞIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir önyargı ya da alınganlık göstermeden yapılan her itirazı ve eleştiriyi dikkate alacağız ve bunu planı daha iyi hale getirmek için bir fırsat olarak değerlendireceğiz. Bu aşamada her gelen itiraz değerlendirilecek ve hemşerilerimiz herhangi bir hak kaybına uğratılmadan bu süreç aşılacaktır. 9 Mart 2018 tarihli itiraz süresinin bitiminden sonra da plan hakkında bilgi almak isteyen hemşerilerimize bu hizmet verilmeye devam edilecek olup, halkımızın endişe duymaması gerektiğini bildiririz. İtiraz etmemiş olsa dahi halkımızın mağdur edilmeyeceğini, haklarının korunacağını Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak taahhüt ederiz.
12 Mart 2018 pazartesi gününden itibaren meslek odaları sivil toplum örgütleri üniversiteler muhtarlar ve kanaat önderleri ile değerlendirme ve istişare yapmak üzere yeniden bir araya geleceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA