MERSİN BAROSU TBB’YE MESAFELİ Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU TBB’YE MESAFELİ Mİ?


 

Geçen yıl Türkiye Barolar Birliği bünyesindeki, Kadın Hukuku Komisyonu’nun 8 Mart’a ilişkin basın açıklamasında yaşanan kriz Mersin Barosu’nun, birlik ile arasına mesafe koymasına mı neden oldu?

Haber Merkezi 

Mersin Barosu’nda geçen yıl krize neden olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin basın açıklaması, bu yıl ilginç gelişmelere sahne oldu. 
Geçen sene Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk'ü, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu’nun açıklamasını okuduğu sırada kürsüden iterek indiren Ali Er büyük tepki almıştı. Baro’da bu yıl yapılan basın açıklamalarında TÜBAKKOM7un açıklaması kamuoyuyla paylaşılmadı.
Baro Başkanı Ali Er ve Kadın Hakları Merkezi Başkanı Ayfer Baydar’ın, 8 Mart’a ilişkin kendi açıklamalarını basınla paylaşması, “Mersin Barosu, Türkiye Barolar Birliği ile arasına mesafe mi koydu?” tepkisine neden oldu.
 
“2018’DE 67 KADIN KATLEDİLDİ”     
Öte yandan Başkan Baydar, açıklamasında Türkiye’de toplumsal cinsiyet ayrımcılığının aile içinde başlayıp toplumun her alanında devam ettiğini vurguladı. Baydar, “Tarihsel, kültürel ve dinsel bir takım gerekçelerle kadınlar eğitimden, iş hayatından ve toplum yaşamından uzaklaştırılmaktadır. Nüfusun yüzde 49,8 i kadındır. Okuma yazma bilmeyen kadın oranı erkeklerden 5 kat fazladır. Kadın istihdamı yüzde 27,5’tir. Çalışmayan kadınların oranı çok yüksektir. Çalışan kadınların büyük bir çoğunluğu ise ya sosyal güvencesi olmaksızın çalışmakta ya da iş yaşamında düşük ücretlerle geri plandaki işlerde çalıştırılmaktadır. Uygulanmakta olan istihdamda cinsiyet eşitliği politikaları, kadın istihdamını teşvik etmekten ve istihdamda olan kadınlara eşitlik sağlamaktan uzaktır” dedi.
Kadınların toplumda hak ettikleri yere gelebilmeleri için kendilerinin, işverenlerin ve toplumun kadına bakış açısının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Baydar, “Bu yolda öncelikli yapılması gereken eğitimdir. Kız çocukları için 12 yıl kesintisiz zorunlu eğitim birey olma yolunda önemli bir olgudur. Eğitimin gücü kadının iş yaşamına katılmasının artmasını sağlayıcı teşvik edici düzenlemelerin varlığı ile desteklenmelidir. Kadının iş yaşamında olabilmesi öncelikle sağlıklı bir şekilde hayatta olması ile ilişkilidir. Oysa ülkemizde kadınların gördüğü şiddet oranı hızla artmaktadır. Kadının yaşam hakkını elinden alan kadın cinayetleri hız kesmeden artışını sürdürmektedir. Kadın cinayetlerinin arttığı, işleniş biçimlerinin vahşileştiği, bu şiddetin çocuklara da yöneldiği, kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların sık sık gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. 2018 yılının ocak ayında 37, Şubat ayında ise 30 kadın, erkekler tarafından katledilmiştir. Kadına yönelik şiddetle ve kadın cinayetlerinde her yıl, önceki yıllara oranla ciddi bir artış görülmektedir.  Şiddetle mücadele için öncelikle toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmaya yönelik etkili politikalar hızla yaşama geçirilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair algıların değiştirilmesi ve farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Şiddete uğrayan özellikle fiziksel şiddet mağduru kadınların daha iyi daha etkin korunması gerekmektedir. Ne acıdır ki kadına yönelik şiddet oldukça yaygın, şiddete uğrayan kadın oldukça yalnızdır. Kadınlar, şiddete uğramaları halinde izlemeleri gereken yollar konusunda bilgilendirilmeli, ilgili kurumlardan gereken desteği almaları sağlanmalıdır. Bu konuda Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üzerine düşen görevleri yapmaktadır. Her şeye rağmen biz kadınlar;  güçlüyüz. Yaşadığımız toplumda umudumuzu yitirmeden mücadelemizin süreceğine inancımız tamdır. Cumhuriyet kazanımlarından ödün verilmeyeceğini, kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı şiddetin ve istismarın önlendiği ve barışın sağlandığı bir Türkiye ve Dünya istediğimizi dile getiriyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA