“İptal etmezseniz, mahkemeye gideriz” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İptal etmezseniz, mahkemeye gideriz”


 

Askıda olan 1/5 binlik nazım imar planının, kentteki toplum sağlığını bozacağını, kamu kaynaklarını zarara uğratacağını söyleyen MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, planın geri çekilmesini istedi. Planın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Aslan, aksi halde mahkemeye gideceklerini de ilan etti.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve askıya çıkarılarak vatandaşa sunulan 1/5 bin ölçekli nazım imar planının iptal edilmesini istedi. 9 Mart 2018 tarihine kadar askıda kalacak söz konusu nazım imar planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını söyleyen; Aslan, planın, eksikliklerinin giderilmesi için geri çekilmemesi durumunda mahkemeye gideceklerini de ilan etti. Aslan, “İmar planlarının hazırlama kriterleri olan insan, toplum ve çevre ilişkilerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmek ve toprağın koruma-kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemekten çok uzaktadır. Çünkü planda, Mersin’deki birçok verimli tarım arazisi yapılaşmaya açılmaktadır ve yapılaşma baskısı altında bırakılmaktadır” dedi.

“TARIM ALANLARI ÜZERİNDE YAPILAŞMA BASKISI OLACAK”

Planda Toroslar ilçesinin kuzeyinde bulunan Şehir Hastanesi ile Mersin-Adana Otoyolu  arasındaki bölgede konut gelişiminin öngörüldüğünü ifade eden Aslan, “Öngörülen konut alanının nüfus yoğunluğu (250 kişiha.) yüksektir. Bu alanda gerçekleşecek yapılaşma bölgedeki verimli tarım arazilerinin geri dönülmez biçimde yol olmasına neden olacaktır. Toroslar Bölgesi’nin yanı sıra Mezitli, Davultepe ve Tece’de de tarım alanları üzerinde yapılaşma baskılarının oluşmasına neden olacak plan kararları alınmıştır. Davultepe’de tarım arazilerinin ortasından, kuyuluk bağlantısına çok yakın olmasına rağmen, yeni bir otoyol bağlantısı; Mezitli, Davultepe ve Tece’de GMK Bulvarı’nın kuzeyinde İkinci Çevre Yolu’nun batıya doğru uzantısı ve 3. Çevre Yolu’nun batıya doğru Kale yerleşiminin kuzeyinden tarım alanları içinden uzatılarak Kuyuluk otoyol bağlantısına bağlanması tarım alanları üzerinde kuvvetli bir yapılaşma baskısı oluşturacaktır. Ayrıca planın birçok yerinde yapılaşmış alanlar geniş taşıt yolları ile çevrelenmiştir, bu yolların diğer taraflarında da verimli tarım arazileri bulunmaktadır. Bu planda tarım alanı olarak öngörülmüş bölgelerin yavaş yavaş yapılaşmaya açılması gündeme gelecektir” diye konuştu.

“KAYNAKLARIMIZI ZARARA UĞRATACAK VE SAĞLIĞIMIZI BOZACAK”

Ayrıca Toroslar ilçesinde bulunan 68’liler ormanının içinden de yol geçirildiğini belirten Aslan, “Bölgedeki Orman vasfının kaybolmasına neden olacaktır. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde hazırlanan planda inşaat yoğunluğunun arttırılması, şehir içi ulaşımın karayolundan sağlanması oranının arttırılması, toplu taşıma imkânlarının azaltılması, hafif raylı sisteminin olmaması, verimli tarım arazilerinin yok edilmesi, yeşil alanlarının azaltılması sonucunda hava kirliliğinin artmasına ve birçok çevre sorununun yaşanmasına neden olacaktır. Mersin bu planla sağlıksız bir kent haline dönüştürülecektir. Kamu kaynaklarımızı zarara uğratacak ve sağlığımızı bozacak olan Mersin Büyükşehir Belediyesi Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçeleri 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’na itiraz ediyoruz. Bu planların, raporlarlarının ve plan hükümlerinin iptalini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA