“Anayasaya aykırı” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Anayasaya aykırı”


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak askıya çıkarılan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı ile tepkiler gelmeye devam ediyor.

Son olarak Önce Baro Platformu tarafından da plana tepki gelirken Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde platform adına açıklama yapan avukat Bilgin Yeşilboğaz, 3194 sayılı İmar Kanunu hatırlatarak önemli uyarılarda bulundu. Çevre düzeni planlarının ülke ve bölge plan kararlarına uygun olarak, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen planlar olduğunun altını çizen Yeşilboğaz, planın birçok anayasal ilkelere aykırı olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin tanımlar başlıklı 4.maddesinde Nazım İmar Planı tanımlanmakta olup, bu planın üst ölçekli planlara uygun şekilde ve alt plan kademelenmesine yol gösterecek biçimde hazırlanması esası getirilmiştir. Öncelikle bir proje gerçekleştirilirken, tüm analizlerin ve mülkiyet durumun araştırılarak işleme başlanılması yani kişiye özel değil, kamunun yararına hareket edilmesi esastır. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan bu 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Plan’ında şehrin geleceğine dair bir vizyon içermekten uzak olmasının yanında yaşam kalitesini yükseltecek düzenlemelerin çok az yada yetersiz olduğunu gözlemlemekteyiz”  dedi.

PLAN EKSİKLERLE DOLU

Önce Baro Platformu’nun söz konusu nazım imar planı ile ilgili gerçekleştirdiği tartışma sonuçlarını açıklayan Yeşilboğaz, “Kent içinde yoğunluğu artırmasına karşın kent çevresindeki doğal alanlar ile tarım alanları azaltan ve yeşil alanları hatta dere yataklarını yapılaşmaya açan bir plan olması, Kentsel yerleşim alanlarından bir kısmının BHA olarak işaretlenmesine karşın BHA olarak gösterilen bazı alanların(dere yatakları dahil olmak üzere) yapılaşmaya açılması ve mülkiyet hakkı sahiplerine bu nedenle ödenecek ve kamuya aşırı yük getirecek maliyetler doğurması sebebiyle kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesine aykırı hareket edilmesi, Tarihi kent merkezine yönelik plan kararı getirilmediğinden Özel Proje ve Koruma İmar Planı açısından Nazım İmar Planında yer almayan kullanım kararlarının nüfus, kamu tesisleri, tarihi doku ve ulaşım sistemi açısından eksik kaldığı görülmüştür” diye konuştu.

ANAYASAL İLKELERE AKIRI

Planın ulaşım yönünden getirilen çözümlerin aşırı maliyetli olduğunu da vurgulayan Yeşilboğaz, “Kamu kaynaklarının verimli, ekonomik ve en uygun şekilde kullanımı ilkesine aykırı olacağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına aykırı işaretlemeler ve plan notları içermesi sebebiyle ; 3194 Sayılı İmar Kanun’u ve Uygulama Yönetmelikleri ile Plan Yapımına ait Esaslara Dair Yönetmelikler yönünden, planlar arasında olması gereken hiyerarşik uyumun sağlanmadığı ve üst plana aykırı bir revizyon planı kararı alınması sebebiyle açıkça yasaya aykırı olduğu ve bu nedenle açılacak davalar sonucunda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptali yönünde kararlar çıkabileceği hususundaki endişelerimizi kamuoyuna ve bilgilerinize sunarız” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA