“PLAN SADECE MÜTEAHHİTLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“PLAN SADECE MÜTEAHHİTLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR”


 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanarak vatandaşa sunulan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili tepkiler çığ gibi büyüyor. Şehir Plancıları Odası Başkanı Gündüz, “Plan sadece müteahhitlerin önünü açıyor” uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 6 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirdiği Olağanüstü Meclis Toplantısında, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçeleri için hazırlanan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili tepkiler çığ gibi büyüyor. 
Uzmanların ve bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen planlarda; imara açılarak üzeri betonla kaplanan mevcut dere havzalarının açıldığı, mahalle içinde imarlı bulunan yüzlerce alanında park ve yeşil alan olarak değiştirildiği öne sürüldü. 
Mezitli’de yer alan Merko sitesinin yerine park işaretlendiği savunulurken, Mersin - Adana Otoyolu üzerinde bulunan tarımsal ve sanayi üretiminin yapıldığı alanların planda yer almadığı iddia edildi. 
Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde yaşan vatandaşlara, ‘9 Mart 2018 tarihine kadar planı inceleyin’ çağrısında bulunan uzmanlar, söz konusu planın hukuki olarak zaaflı ve güncel olmaması konusunda önemli eleştirilerde bulundu. 

“PLAN SADECE MÜTEAHİTLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR”
Gazetemize yaptığı değerlendirmede söz konusu nazım imar planı ile ilgili ilk gözlemlerini aktaran Şehir Plancıları Odası Mersin İl Temsilcisi Yaser Gündüz, hukuki olarak planın zaaflı olduğunu aktardı. Planın sorun çözücü olmadığını tam tersine uygulamada birçok soruna yol açacağını savunan Gündüz, “Planda önerdikleri bazı şeyler sorunlara çözüm niteliğinde değil. İlk olarak; hukuki anlamda çok zaaflı bir belge gibi gözüküyor. Çok yoğun itirazların olduğunu da gözlüyoruz. Vatandaşlar bizleri arayarak, tepkilerini dile getiriyor, destek ve bilgi istiyorlar. Şuanda planı incelemeye devam ediyoruz. Genel anlamda bugüne kadar gelen tıkanıkları aşan, yatırımın ve gelişmenin önünü açan, tekrar üretim olanaklarını ortaya koyan bir plan belgesi istiyorduk. Ama Akdeniz ilçesinde Serbest Bölge’nin doğusu ve Adana koridorundaki çalışma-sanayi alanlarının ve iş yerlerinin plana dahil edilmediğini gördük. Bu noktadan baktığımızda plan sadece konut alanlarına yönelik birazda durumu kurtaran, sabırların tükendiği noktada müteahhitlerin önünü açan niteliği ile ön plana çıkıyor” dedi.

“BUNLAR NASIL GÖRMEZDEN GELİNDİ?”
Söz konusu 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın komisyonda kaldığı süre içinde güncellenmediğini de ifade eden Gündüz, “En temel eleştirimiz şudur; bu plan meclisin gündemine geldikten ve komisyona hava edildikten sonra çok uzun bir zaman geçti. 1,5 seneye yakındır bu konu sadece ilgili ihtisas komisyonunda kaldı. Bu süreçte hukuki anlamda zaaflı bir durum var ama mevzuatta bu durum geçerli değil. 
Diğer taraftan bu süreçte geçen 1,5 senede bu kent yerinde mi durdu? Bu planı yayımlamadan önce yeniden gözden geçirmek gerekmiyor muydu? 1,5 senedir 4 ilçe belediyesi sürekli ruhsat verdi, kent yapılaşmaya devam etti. Bu belge bizce komisyondan alınıp yeniden redakte edilmesi gereken bir belge olmalıydı. 1,5 sene mecliste bekleyen bir konunun her tarafından alınıp gerekli revizyonların yapılarak gelişmeleri tekrar değerlendirilerek kamuoyuna sunulması gerekirdi. 4 ilçe belediyesi 400 tane inşaat ruhsatı ve yol verdi. Bunlar yeniden planda değerlendirilmesi gereken unsurlar değil mi? Bunlar nasıl görmezden gelindi? Bu yüzden bu planın uygulanabilirliği bazı zaaflar içeriyor” diye konuştu. 

“SADECE GÜN KURTARIR; VAROLAN BEKLENTİYİ KARŞILAYAMAZ”
Bu plan ile sanayicinin sorunlarının çözümünün mümkün olmadığını da belirten Gündüz, Büyükşehir Belediyesi’nin sadece günü kurtaran bir projeye imza attığını söyleyerek şöyle devam etti; “Yine Akdeniz bölgesinde tarımsal niteliğiyle korunacak alanlara yönelik olan tasarruflar ikinci etap olarak bekletilebilirdi. Adana koridorunda planlı işletmelerin sorunları bu planda çözülebilirdi. Ama bu işletmelerin sorunlarının etap dışında bırakılması sadece gün kurtaran, varolan beklentiyi karşılayamaz nitelikte. 
Plan; hukuk nezdinde bir sürü davaya neden olacak, bir adım atarsak bizi iki adım geriye götürecek ve çok cesaretli uygulanamaz nitelikte kararlar içeriyor. Bugüne kadar hazırlanan planları incelediğimizde bu plan; sanki boş olarak hazırlanmış bir plan gibi geliyor” 

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ: “BÜTÜNCÜL OLMALIYDI”
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Halil Deveden ise söz konusu imar planı ile ilgili inceleme yaptıklarını ifade ederek “Tarım ve sanayi alanları plana dahil edilmeliydi. Sadece binaların değerlendirilmesi doğru olmayan bir yöntemdir. Şehir bir bütün olarak ele alınmalıydı. İnceleme çalışmalarımız devam ediyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ile önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması gerçekleştirebiliriz” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA