“YOKSULUN SIRTINDAN DOYAN DOYANA” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YOKSULUN SIRTINDAN DOYAN DOYANA”


 

Büro emekçileri ülkedeki vergi adaletsizliğine Âşık Mahsuni Şerif’in “Yoksulun sırtından doyan doyana” sözleriyle tepki gösterdi.

SONER AYDIN

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, bu yıl 29.’su kutlanan Vergi Haftası dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada konuşan sendika başkanı Yusuf Kaya, 29 yıldır kutlanan Vergi Haftası’nın maliye emekçilerinin sorunlarına çözüm olmadığını söyledi. 

“ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ ÖNERİYORUZ”
Büro emekçileri olarak adil bir vergi sistemi öneren Kaya, “Mahsuni Şerifin çok meşhur bir sözü vardı; ‘Yoksulun sırtından doyan doyana’ diye. Bu söz Türkiye’deki vergi sistemine uyarlanmış bir sözdür. 29 yıldır bilincini geliştirmek, gönüllü ve gününde vergi ödemeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen Vergi Haftası kutlamaları içerisinde mali emekçilerinin adı yoktur. Maliye adete bir manken rolü almaktadırlar. Maliye emekçilerinin içinde bulunmadığı, toplanan vergilerin kamu için kullanmadığı vergi sistemi yoksulu, fakiri cezalandırmakta, sermayeye ise teşvik olarak aktarılmaktadır. Şekilsel olarak kutlanana bu Vergi Haftalarının ne vergi bilincini geliştirmekte, ne verginin tabana yayılmasında ne de adil bir vergi sisteminin oluşmasına hizmet etmemektedir. Maliye emekçilerine, vergi dairesi çalışanlarına bir günlük takılan kokartlarla gönlü alınmaya çalışılmaktadır. Maliye emekçilerinin arasında ücret adaletsizliğine yönelik hükümetin hiçbir girişimi olmamasına rağmen aynı masada aynı işi yapan iki memur arasında bin 200-bin 500 lira farklar bulunmaktadır. Maliye emekçilerinin mesaileri kaldırıldı, servisleri yok. Maliyede çalışan her memur neredeyse 5 memurun işini yaparken, kadro istihdamı yapmak yerine göstermelik haftalarla birlikte maliye emekçileri piyon niyetine kullanılmaktadır” dedi.
“EMEKÇİLER PATRONLARDAN DAHA FAZLA VERGİ ÖDÜYOR”
Büro emekçileri olarak alternatif vergi haftası etkinliği düzenlediklerini anımsatan Kaya, “Her ay aldıkları maaş ve ücretler, tükettiği mal ve hizmetlerden, vergisini peşin olarak ödeyen emekçiler ve yoksul halkımız açısından, vergiyi ödüllü olarak ödeme alışkanlıklarının arttırılmasından bahsedilmeyeceğinden hareketle, emekçiler üzerindeki vergi yükünü her geçen yıl arttıran vergi politikalarının teşhirine yönelik faaliyetler sürdüreceğiz. Mevcut adaletsiz ve çarpık vergi sisteminin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesini değil doğrudan ve dolaylı vergiler yolu ile cendere altına başta emekçiler ve yoksul halkımız olmak üzere tüm toplumsal kesimlere vergide adalet çağrısı yapacağız. Vergi gelirleri açısından 2017 yılı tablosu incelendiğinde ülkemizdeki vergi adaletsizliğinin geldiği boyutun yanı sıra vergi uygulamalarının emekçileri yoksullaştırmanın etkili aracı haline geldiği görülmektedir. 2017 yılında toplanan 536 milyar verginin 360 milyar lirası dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı yüzde 70’i geçiştir. Emekçiler ve yoksul halkımızın peşin olarak ödediği KDV’nin tahakkuk oranı 112,4 milyar lira iken tahsil edilen KDV 55,5 lira olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar ürkütücüdür, devlet kendisine ait bir parayı aracı mükelleflerden tahsil edemez hale gelmiştir. Maaş ve ücret gelirlerinden alınan gelir vergisi, 67,1 milyar lira iken, kurumlar vergisi 52,9 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Emekçilerin patronlardan daha fazla vergi ödedikleri bir düzen 2017 yılında da devam etmiştir” diye konuştu.

“YURTTAŞ ALKOL VE SİGARA TÜKETMESE ÜLKE BATACAK HALE GELMİŞTİR”
Vergi gelirleri içerisinde alkol ve tütün ürünlerden alınan KDV ve ÖTV’nin oranının yüzde 10,1 olarak gerçekleşirken, kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içerisindeki oranın yüzde 9 olarak gerçekleştiğini dile getiren Kaya şöyle konuştu: “Bu rakamlar ülkemizdeki vergi sistemi açısından sözün bittiği yerdir. Tabiri caizse yurttaş alkol ve sigara tüketmese ülke batacak hale gelmiştir. Adil bir vergi sistemi için ilk aşamada, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmelidir. Açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. Bir defaya mahsus olmak üzere servet vergisi konulmalı, sonrasında herkes kazançları üzerinden adil bir vergilendirmeye tabii tutulmalıdır. Rant geliri ve spekülatif kazançların vergilendirilmesi sağlanmalıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA