BETON DEĞİL, ZİHNİYET DEĞİŞMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BETON DEĞİL, ZİHNİYET DEĞİŞMELİ!


 

THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, inşaat mühendisleri ve müteahhitlere seslenerek ‘sürdürülebilir ve çevre dostu’ beton kullanımı konusunda önemli uyarılar yaptı.

Mehmet Nabi Batuk
Türkiye Hazır Beton Birliği ile İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri, İMO Şube Binası konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminere, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Halil Deveden, Türkiye Hazır Beton Birliği Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan ile Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, inşaat mühendisleri, mimarlar ve üniversite öğrencileri katıldı. Seminer kapsamında,  THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan; “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”, İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar ise “Betonda Kalite Denetimleri” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Konuşmalarda genel olarak inşaat mühendislerine sürdürülebilir ve çevre dostu beton uygulamaları, önerilmesi dikkat çekti. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Halil Deveden, etkinliğin inşaat sektörünün gelişimine katkıda bulunacağını vurgulayarak, eğitimin iyi geçmesini diledi. 
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇEVREYE DUYARLI BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMALARI LAZIM
Seminerde ilk sunumu gerçekleştiren THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, kurumsal olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Türkiye ’de ve dünyada hazır beton sektöründeki son istatistikleri açıklayan Tarhan, Türkiye’nin Avrupa’da en çok beton kullanan ve çimento üreten ülkelerden olduğuna dikkat çekerek sürdürülebilir ve çevre dostu beton üretimi ve uygulamaları konusunda inşat mühendislerine önemli uyarılarda bulundu. Tarhan, “Dürabilitenin çevresel etki değerlendirmelerinin daha ciddiye alınması gerekmektedir. Korozyona karşı yapılan çalışmaların daha yaygın bir şekilde gerçekleştirilmesi ve dayanımlarının arttırılması gerekmektedir. Mineral içerikli beton kullanımının artırılması gerekmektedir. Direnç gruplarına göre tasarım çalışmalarının yapılması lazım. Geri dönüşüm ünitelerinin daha çok yaygınlaştırılması, geri kazanımı veya geri dönüşümü sağlayacak çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Betonun yerinde ve hatasız bir şekilde tayini sağlanmalıdır” dedi.    
“BETON SÜRDÜREBİLİRLİK KONSEYİ TEKNİK EL KİTABI’NI HAZIRLIYORUZ”
Türkiye Hazır Beton Birliği olarak ‘The Concrete Sustainability Council - Beton Sürdürebilirlik Konseyinin’ kurduğu ‘Beton Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin ‘Bölgesel Sistem Operatörü’ olmaya hak kazandıklarını hatırlatan Tarhan, “Aynı zamanda THBB Kalite Güvence Sistemi de bu sistem içerisinde görev alacak ‘Belgelendirme Kuruluşu’ olmuştur. Hazır Beton tesislerinin sorumlu kaynak kullanımı açısından performanslarını değerlendirebilecekleri formunu Türkçeye çevirdik. ‘Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgesi’ almak isteyen firmalar Beton Sürdürebilirlik Konseyi Bölgesel Sistem Operatörü olan Türkiye Hazır Beton Birliğinin çalışmalarının tamamlanmasının ve sistemin ülkemizde aktif hale gelmesinden sonra Beton Sürdürebilirlik Konseyi Belgelendirme Kuruluşu olan Kalite Güvence Sistemine başvuruda bulunabilecek. Konsey’in Türkiye’deki Danışma Kurulu’nu oluşturmak ve Türkçeye çevirdiğimiz Beton Sürdürebilirlik Konseyi Teknik El Kitabı’nı ülkemize adapte etmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sistem, denetçilerin eğitimi ve deneme (demo) denetimlerinin tamamlanmasının ardından ülkemizde aktif olacak” dedi.
“KALİTENİN YERİNE İLK UNSUR OLARAK FİYATI TERCİH ETMEYİN”
Sektörde yaşadıklarını eksikliklerden ve sorunlardan bahseden Tarhan, “Kalite denetimleri tam olarak sağlanamıyor. Beton müşterilerinin beton seçiminde kalitenin yerine ilk unsur olarak fiyatı tercih etmeleri, başta akaryakıt olmak üzere hazır beton girdi fiyatlarındaki artışlar, inşaat yapımcılarımızın ve inşaat kalfalarının ilave su isteği ve hatalı beton siparişi, düzgün olmayan kalıp kullanım, beton yerleştirilirken vibratör kullanılmamamsı, betonun bakımının ihmal edilmesi gibi hataları sektörde çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Aynı zamanda özellikle büyükşehirlerde beton üreticilerine karşı uygulanan trafiğe çıkış saatlerinde uygulanan kısıtlamalar, yetişmiş eleman sıkıntıları gibi sorunlarla sıkı sık karşı karşıya kalıyoruz” dedi. 
“UYGUN BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI ÖNEMLİ”
Kaliteli beton için alınabilecek önlemleri de anlatan Tarhan, “Depreme dayanıklı binaların tasarım, malzeme ve standartlarını içeren çalışmalar desteklenmeli ve yapı malzemelerinin denetimi sağlanmalıdır. İnşaat sektöründe çalışan personelin hizmet içi eğitimi sağlanmalı ve beton uygulamları konusunda daha fazla bilgi verilmelidir. Hazır beton üreticilerine KGS İşareti alması sağlanmalı ve üniversitelerde hazır beton teknolojisi bölümü desteklenmelidir. Yönetmeliklerde veya şartnamelerde özelikle dürabilite kavramı daha çok göz önüne alınmalıdır” dedi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA