OTİZMLİ ÇOCUKLAR SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OTİZMLİ ÇOCUKLAR SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR


 

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek; otizmli çocukların sorunlarını ve otizm eylem planını TBMM’ye taşıdı.

Haber Merkezi

Genel kurulda söz alan Şimşek, otizmin hızla yaygınlaştığını söyleyerek, her 70 çocuktan 1'inde otizm belirtisine rastlandığına dikkat çekti. “ Otizmin belirtileri erken çocukluk dönemine, 0-3 yaş arasına dayanır; bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülse de neden ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinememektedir” diyen Şimşek, “Otistik bozukluk belirtilerinin sayısı ve şiddeti bireyler arasında farklılık gösterebilir. Zihinsel kapasite, uyum becerileri, tıbbi psikiyatrik sorunların bulunup bulunmaması gibi etkenler yine otizmin görünümünü çeşitlendirmektedir. Otizmin tedavisi yoktur ancak doktorlar, terapistler ve özel öğretmenler otistik çocuklara bazı zorlukların üstesinden gelebilmelerini sağlamak açısından yardımcı olurlar.
Otizm ailenin duygusal, toplumsal, ekonomik ve günlük yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda ebeveynlerin, çocuklarına otizm tanısı konulduğunda bunu kabullenmekte zorlandıkları, yaşam şekillerinin büyük ölçüde değiştiği, kendilerini çevreden soyutladıkları, daha duygusal oldukları, gelecekten endişe duydukları, yapmak istedikleri birçok şeyden vazgeçtikleri, her şeye rağmen çocuklarıyla ilgilenmenin onlara mutluluk verdiği ve yaşama bakış açısında büyük değişikliklerin olduğu sonucuna varılmıştır. Otizmli çocuklarımızın ailelerini, sabır, anlayış ve sevgi dolu yaklaşımlarından dolayı buradan tebrik etmek istiyorum.
Erken tanı ve girişimle hastalığın seyri daha iyi olabilmektedir. Otizmli çocuklarımızın mevcut olan özel eğitim merkezlerinde aldıkları eğitim sınırlıdır, haftalık 4 saat gibi bir eğitim almaktadır. Bu yüzden, özel eğitim merkezlerinden ziyade devletimizin bünyesi içerisinde otizm eğitim, rehabilitasyon merkezi kurularak, çok ağır otistik çocuklarımızın yatılı olarak, hafif otistik çocuklarımızın da aileleriyle birlikte eğitim alması sağlanarak topluma hazırlanmalıdır” diye konuştu. 

“OTİZMLİ ÇOCUKLAR SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Geçen haftalarda, otizmli çocukların Meclis’te kendilerin ziyaret ettiğini anımsatan Milletvekili Şimşek, ailelerin sorunlarını anlatarak, çözüm istediğini söyledi. “Otizmli çocuğu olan bir annenin çalışabilmesi mümkün değil, çünkü kontrol edilmesi çok zor” diyen Baki Şimşek, bu ailenin yaşlandığında, çocukların delikanlı olduğunu veya ileri yaşlara geldiğinde; bu çocuklarla anne babadan başka ilgilenecek kimse olmadığına dikkat çekti.
Engelli bireyler ve otistik bireyler için verilecek olan yardımların, şahsa özel verilmesi gerektiğin da dile getiren Şimşek, “Buradaki gelir seviyesine göre yapılan uygulama yanlıştır. ‘Kardeşi çalışıyor, annesi babası çalışıyor’ gibi kriterlerden dolayı otistik ve engelli insanlarımıza yapılan yardımlar kesilmektedir ve aileler de bundan büyük bir rahatsızlık duymaktadırlar. Bu sosyal yardımların, mutlaka her engelli bireye kişi başına verilmesi gerekmektedir” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA