KIZILAY ŞUBE BAŞKANI ERDEM: “HAYAT KURTARMAK SENİN KANINDA VAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KIZILAY ŞUBE BAŞKANI ERDEM: “HAYAT KURTARMAK SENİN KANINDA VAR”


 

Kızılay Şube Başkanı Erdem, trombosit ihtiyacı bulunan hasta yakınlarının büyük çoğunluğunun imkanlarını zorlayarak bağışçı bulduğuna dikkat çekerek, AKUT Mersin ile “Hayat kurtarmak senin kanında var” sloganıyla bir etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, Türkiye'nin, lösemi hastalarının tedavisinde kullanılan aferez trombosit bağışında istenilen seviyede olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ve hayati öneme sahip aferez trombosit bağışının toplumda halen bilinmediğini ifade eden Başkan Erdem, 17-23 Şubat tarihleri arasında, AKUT Mersin ile “Hayat kurtarmak senin kanında var” sloganıyla bir etkinlik düzenleyecekleri bilgisini verdi. Necmi Erdem, Afarez yöntemi ile trombosit (Beyaz kan) bağışına destek olmayı ve toplumdaki farkındalığı artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Halk arasında 'beyaz kan' olarak bilinen aferez trombosit bağışının yetersiz olmasından dolayı özellikle lösemili çocukların büyük zorluklar yaşadığına dikkat çeken Başkan Erdem, “Trombosit, kanamayı durdurma ve önleme amaçlı kullanılabildiği gibi ameliyatlarda ve ciddi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Yüksek dozda kemoterapi tedavisi gören hastalar üç günde bir 8 ünite trombosite ihtiyaç duyabilmektedir. Lösemi hastalarının haftada 10-12 ünite trombosite ihtiyacı olabilmektedir. Kemik iliği nakli olan hastalar 120 ünite kadar trombosit kullanmaktadır” dedi.

“KAN VEREBİLECEK HERKES AFEREZ BAĞIŞÇISI OLABİLİR”
Aferez işleminin “kan bağışçısından (verici) kanının, hasta (alıcı) için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma) alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemi” olduğunu anlatan Başkan Erdem, işlemin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.  Damar yapısı uygun olan ve son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilacı kullanmayan kan verebilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Aralarında en az 48 saat olmak koşuluyla haftada 2 defadan fazla olmamak koşulu ile yılda 24 kez trombosit aferezi bağışı yapılabilir. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışmakta olup kanın cihaz ile teması söz konusu değildir. Bu nedenle aferez işlemi süresince hastalık bulaşması söz konusu değildir.”

 KAMPANYAYA ‘DESTEK’ ÇAĞRISI
Etkinlik bünyesinde başta AKUT Mersin Gönüllüleri olmak üzere, bağışta bulunmak isteyen herkesi Kan ve Aferez bağışı için (Hafta içi) 08:00 ile 17:00 saatleri arasında Kızılay Mersin Kan Merkezi’ne (Palmiye Mahallesi İsmet İnönü Bulvarı No:2), sadece kan vermek isteyenleri (Her gün) 12:00-19:00 saatleri arasında Forum Mersin Kan Alma Evi'ne (Yenişehir Hastanesi Karşısı) davet etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA