“HIRSIZLAR İÇİNİZDE” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HIRSIZLAR İÇİNİZDE”


 

Mersin’de arı kovanı hırsızlığı olaylarında 3 binin üzerinde kovanın çalınması ile saha çıkan Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, bal üreticilerine “hırsızlar içinizde” uyarısı yaparak plakasız arı kovanlarının derhal güvenlik güçlerine bildirilmesini istedi.

Mehmet Nabi Batuk 

Mersin’de son 3 ayda arı kovanı hırsızlığının artması üzerine, araziye çıkan Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril, yaptığı incelemelerde dikkati sayesinde, 778 çalıntı kovanı tespit ederek 2 bal üreticisini 315 bin liralık zarardan kurtardı. Jandarma ekipleri ile koordineli bir şekilde arazideki arı yetiştiricilerine yönelik ziyaret ve incelemelerini sürdüren Başkan Topril, özellikle plakasız arı kovanları konusunda bal üreticilerine dikkatli olun çağrısı yaparak önemli uyarılar yaptı. Hırsızlık olaylarında ise iki şahsın tespit edildiği bilgisini veren Topril, bir kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını B. D. isimli bir şahsa da arama kararı çıkartıldığını açıkladı. Topril ayrıca B.D. isimli şahsın 12 ayrı hırsızlık dosyasının bulunduğunun altını çizdi.  

KOVAN PLAKALARINDAN GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Mersin’de son 25 gün içersinde 778 adet son 3 ayda ise 3 bin adetin üzerinde arı kovanının çalındığını kaydeden Topril, yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı. “Son 20 gündür Mersin’den Silifke’ye kadar şüpheli ve kayıtsız kovanlar var mı diye arazilerimizi tarıyoruz. En son geçtiğimiz Cumartesi günü saat 10.00 sularında bazı plakasız kovanlara ulaştık. Oraya gittiğimizde tüm kovanların plakaları kırılmıştı. Ama kovanlar arasında yaptığımız incelemelerde bir plakalı kovan bulduk. Daha sonra Plakalı kovanın kayıtlarına bakıp sahibine ulaştık. Ona arılarınız çalındı mı? diye sorduğumuzda evet yanıtını alınca hemen Jandarma ekiplerini çağırdık. Sonra arıcıların taşıma işlemlerinde yevmiyeci olarak çalışan A.A. isimli bir şahsa ulaştık. Jandarma ekipleri bu şahıs ile iletişime geçti. Onu olay yerine çağırdılar ama şahıs buna yanaşmadı. Sonra Jandarma’nın gözaltı yaparız demesi üzerine bu şahıs çalıntı kovanları bulduğumuz yere geldi. Jandarma şahısla konuşurken çaldıkları arıları Ayaş’taki bölgeye indiriyorlarmış. Bu şahsı biraz daha sıkıştırınca Ayaş’taki 500 kovan çalıntı arıya daha ulaştık. Sonra bu şahıs gözaltına alındı. B.D. isimli bir şahıs hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu şahsın 12’ye yakın olarak hırsızlıktan dosyaları olduğunu öğrendik” dedi.

“ÇALDIKLARI KOVANLARI 100 – 150 LİRA’YA SATMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Hırsızların elinden aldıkları kovanlarla birlikte arı yetiştiricilerini yaklaşık 315 bin liralık bir zarardan kurtardıklarını kaydeden, Topril, bal üreticilerine plakasız kovanlar konusunda ‘dikkatli olun’ uyarısı yaparak “Arı yetiştiricilerimiz sadece kendileri için değil tüm üreticilerimizin hakkı için bu plakasız kovanlar noktasında daha duyarlı olmalılar. Arazide gezerken plakasız kovan gördüklerinde, derhal güvenlik güçlerimize veya Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne haber versinler. Çünkü Mersin’de son 25 gün içersinde 778 adet son 3 ayda ise 3 bin adetin üzerinde arı kovanı çalındı. Kovanları çalınan üreticilerimiz arasında sadece Mersinli üreticilerimiz yok. Kayseri’den gelen 2, Karaman’dan gelen 1 üreticimiz var. Buradaki hırsızlar arazilerimizdeki arıları toplayıp ucuz bir fiyata satıyorlar. Örneğin arılı bir kovanın değeri 400 Lira’dan başlıyor. Ama hırsızlar çaldıkları kovanları 100 – 150 Lira’ya satmaya çalışıyorlar. Kendilerini kamufle etmek içinde kovan sahipleri arıcılığı bıraktı ya da hasta oldu gibi yalanlar söylüyorlar.” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA