GÖRME ENGELLİLERE BEYAZ BASTON | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖRME ENGELLİLERE BEYAZ BASTON


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ dolayısıyla toplam 20 görme engelli vatandaşa beyaz baston hediye edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı tarafından, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası münasebetiyle engellere farkındalık yaratmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre etkinlik kapsamında Mersin’de faaliyet gösteren görme engelli dernekler ve görme engelli bireyler ile işbirliği içerisinde bir toplantı düzenleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı, toplantı sonrasında beyaz baston talebinde bulunan ihtiyaç sahibi 20 görme engelli vatandaşa beyaz bastonlarını teslim etti.

Toplantıya Mersin Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Dursun Arslan, Kalp Gözüyle Görenler Derneği Mersin Şube Yöneticileri ve üyeleri, Türkiye Görme Engelliler Derneği Mersin Şube Yönetimi ve üyeleri ile görme engelli vatandaşlar katıldı. 
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen toplantıya katılan görme engelli bireylere beyaz bastonun önemi anlatılırken, beyaz bastonun görme engelli bireylere özgüven duygusu kazandırdığı, sosyal etkinliklere katılımlarını kolaylaştırdığı ve görme engelli bir kişinin kendi kendine gezip dolaşabilmesini için bu bastonların hayatı kolaylaştıran en önemli araç olduğu vurgulandı.
Engelliler Dairesi Başkanı Hasan Celal Taş da beyaz bastonun nasıl kullanılmaya başlandığından bahsederek, Mersin’i tüm engelli bireylerin olduğu gibi görme engelli bireylerin de engelsiz olarak sosyal yaşam içerisinde özgürce dolaşabilecekleri bir kent yapmak için tüm güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini belirtti.  

BEYAZ BASTONUN HİKÂYESİ 
Yüzyıllar boyunca görme engelliler tarafından kullanılmış bir araç olan baston, bugünkü şekliyle ilk olarak 1921 yılında kullanılmaya başlandı. Kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Biggs adlı bir fotoğrafçının1921 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde geliştirdiği ve motorlu taşıtlardan kendini korumak amacıyla, sürücülerin görebilmesi için bastonunu beyaza boyamaya karar vermesiyle ortaya çıktı.1930’lara kadar toplumda yaygın bir uygulama olmayan beyaz baston hakkındaki ilk yasal düzenleme ise, yine ABD’de gerçekleştirildi.
Beyaz baston, görme engelliler için bağımsızlığı ve güveni sembolize ederken, baston kullanmadan gezen görme engellilerin düşme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazalarla karşılaşma ihtimali, baston kullananlara göre çok daha yüksek. Kendi başına gezme becerisi kazanan görme engellilerde motor becerileri daha çabuk gelişirken; vücut organları daha sağlıklı oluyor ve bireyde özgüven duygusu oluşuyor.
Büyükşehir Belediyesi de çok yönlü bir şekilde devam ettirdiği çalışmaları ile Mersin’i görme engelliler için de engelsiz bir şehir haline getirmeye gayret ediyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA