ARAP İŞ DÜNYASI MERSİN’DE BULUŞTU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ARAP İŞ DÜNYASI MERSİN’DE BULUŞTU


 

Mersin, ülke ekonomisinin sıkıntılı süreçten geçtiği bir dönemde dev bir zirveye ev sahipliği yaptı. Bu yıl ilki düzenlenen 1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’ne iş dünyasından yüzlerce temsilci katıldı.

GİZEM EKİCİ

1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYTDTA), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Türk-Arap İşadamları Derneği’nin (TURAB) destekleriyle başladı. Pazar günü sona erecek olan zirve kapsamında Türk ve Arap iş insanlarına yönelik olarak, ÇKA, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) işbirliğinde yarın ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Zirve ile eş zamanlı olarak Mersin’de “Türk-Yemen İş Forumu” da gerçekleşecek.

ZİRVE GELECEK YIL LÜBNAN’DA DÜZENLENECEK
Mersin, bu yıl ilk kez düzenlenen Türk – Arap Ekonomi Zirvesi’nde Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, Ürdün, Cezayir, Fas, Tunus, Kuveyt, Suudi Arabistan, Filistin, Bahreyn Katar, Mısır, KKTC ve Libya’dan büyükelçiler ve iş adamlarının bulunduğu 250 kişilik heyeti ağırladı. Zirvenin ikincisi gelecek yıl Lübnan’da düzenlenecek. 
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Zirve’nin açılışında yaptığı konuşmada Türk ve Arap ülkelerinin birbirine tarihten gelen inanç ve kültürel yakınlığa dikkat çekerek, “Aynı ailenin fertleri gibi gördüğüm Türk ve Arap ülkelerine bu kadar az bir iletişim yakışmıyor” dedi. Ticaretin artarak devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Aşut, “İnşallah bu zirve, bu güzel yükselişin başlangıcı olur” değerlendirmesini yaptı. 
Toplantıda iş insanlarına seslenen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. “Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız, aynı değerleri paylaşıyoruz” diyen Bakan Elvan, ancak aynı coğrafyada yaşayan bu kardeşlerin birbiri ile savaştığını görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Mitimi: “İlişkilerin güçlenmesi adına zirve önemli”
Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Abdulvahid El Maitimi, sürdürülebilir ilişkiler için, köprülerin güçlendirilmesi için ülkeler arası ekonomik iletişimin güçlü olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. 

“AB GİBİ İSLAM BİRLİĞİ’Nİ KURABİLİRİZ”
TURAB Başkanı Canan Sunay ise toplantıda Avrupa Birliği gibi İslam Birliği kurulabileceğine dikkat çekti. Arap ülkeleri arasındaki ticarette gümrük ve vergi muafiyetleri uygulanabileceğini, vize muafiyetleri olabileceğini kaydeden Sunay, ülkelerin güçlerini birleştirip, birbirlerinin eksik yanlarını tamamlayarak dünyada bir güç oluşturabileceğini anlattı. 22 Arap ülkesi ile birlikte Türk Arap Meclisi oluşturmak istediklerini de anlatan Sunay, 5 yıl boyunca bu Meclisin başkanlığını TURAB’ın yöneteceğini ve Arap iş dünyası arasında güçlü bir network ağı oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise toplantıda Mersin’in ekonomik yapısı, tarım, turizm, lojistik ve sanayideki gücü hakkında bilgiler verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA