GÖÇLE GELEN KADINLAR MESLEK SAHİBİ OLUYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖÇLE GELEN KADINLAR MESLEK SAHİBİ OLUYOR


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadın dostu bir kent olma yolunda hız kesmeden çalışmalarını devam ettiriyor.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Spor ve Mesleki Eğitim Merkezi ile Mersin’e göç ederek gelip yerleşmiş kadınların sosyal, eğitsel ve mesleki yönden kendilerini geliştirmesini sağlıyor.

Akdeniz İlçesi İhsaniye Mahallesi’nde yer alan ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile İhsaniye Mahallesi Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ortaklığıyla hayata geçirilen Kadın Spor ve Mesleki Eğitim Merkezi Projesi sayesinde kadınlar ücretsiz olarak eğitim alırken, evlerindeki ürünleri nasıl değerlendirebileceklerini öğreniyor.
Göç ile Mersin’e gelmiş olan kadınların topluma adaptasyonunun ve ekonomik hayata katılımının sağlanmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, kadınların kendilerini toplum için önemli birer birey olarak hissetmeleri, eğitim almış birer ara eleman hüviyetini kazanarak ailelerine ve ülke ekonomisine katkı verir duruma gelmelerini hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi, ayrıca merkez sayesinde kadınların, benzer durumdaki diğer kadınlara model teşkil etmesini ve sosyal uyum konularındaki kazanımlarının da daha geniş alanlara yayılmasını da hedefliyor.
2016 yılında dekoratif deri yastık dikimi, dekoratif ahşap süsleme ve step-aerobik kursları ile eğitim veren merkezde, 2017 yılında da dekoratif ev aksesuarı ve step-aerobik kursları verilmeye devam ediyor. Kadınlar dekoratif ev aksesuarı kursu sayesinde evde daha önceden kullandıkları örtü ve nakışlarını değerlendirerek daha modern bir hale getirebiliyorken, step-aerobik kursları ile de sağlıklı yaşam konusunda bilinç kazanıyor.
Merkezde eğitim gören kadınların el becerilerini geliştirerek, ev ekonomilerine katkı sağladıklarını söyleyen İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz, “Öncelikle bu merkezi bize sağlayan, kiramızı ödeyen ve eksik ihtiyaçlarımızı gideren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Burada kızına çeyiz yapmak isteyen, torununa nevresimlerini diken, kendi evi için bir şeyler üreten kadınlarımız var. Bir spor merkezinin de şu anda ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz ve spor kursumuza da katılım oldukça kalabalık” dedi.

“BURASI TERAPİ GİBİ GELDİ”
Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Spor ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde dikiş-nakış yapan ev hanımı Dürdane Gürbüz, “Ben göğüs kanseriydim ve bana psikiyatriye git diye tedavi önerdiler. Ben de tek başıma gitmek istemedim. Tesadüfen burayı gördüm. Bana burası terapi gibi geldi ve bizler burada çok çeşitli işler yaptık. Burada pike süslüyoruz, nevresim dikiyoruz, masa örtüleri, kırk yama, yatak örtüsü, kırlent, bebek battaniyeleri gibi akla gelebilecek her şeyi yapıyoruz. Benim gibi hasta olanlar muhakkak böyle kurslara gelsinler. Bize yardımcı oldukları için Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a ve bütün çalışanlarına çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Ev hanımı Gülcan Avcı, “Burada torunlarıma, kızlarıma da nevresimden tutun da oturma minderine kadar gibi birçok şey diktim. Ben kanser hastasıyım aynı zamanda. Ama buradan kopmak istemiyorum, burası bana çok iyi geliyor. Terapi gibi. Bunlarla uğraşmak da güzel. Buradan ev hanımlarına sesleniyorum ve evde boş oturmayın diyorum. İnsanlar burada hem zaman geçiriyor, hem bir şeyler üretiyor hem de hastalar için de bir terapi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
3 buçuk yıl önce Mardin’den Mersin’e taşınan Meryem Bademci, “Ben burayı internetten buldum ve geldim. Daha önceden dikiş dikmeyi biliyordum ama bu kadar ayrıntılı değildi. Burada daha güzel şeyler üretmeye başladık. Nevresim, pike, çocuk yorganı gibi birçok şey yapma fırsatımız oldu burada. Büyükşehir Belediye Başkanımız da kiramızı, faturalarımızı ödüyor, Allah ondan razı olsun” ifadelerini kullandı.

“BİZLER BURADA HER ŞEYDEN ÖNCE İYİ BİRER AİLE OLDUK”
20 yıl önce Şırnak’ın Cizre ilçesinden Mersin’e gelen Naciye İduğ, “Bizler burada her şeyden önce iyi birer aile olduk, iyi arkadaşlar bulduk. Burada kurdele işinden, nakışa, kırk yamadan yatak örtülerine kadar her şeyi yapıyoruz. Burada yaptığımız şeyleri kızlarımın ve oğlumun çeyizine koyuyorum. Ben ev hanımıyım ve buradan ev hanımlarına şunları söylemek istiyorum, kocalarınızın eline bakmayın, sizler de ailenize destek olun. Evimize bir katkımız olsun, paramızı kendimiz kazanıp harcayalım istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a da çok teşekkür ediyorum, böyle Belediye Başkanları bizlere lazım” diye belirtti.
Şerife Altunbulduk ise “Ben de kanser hastasıydı ve burası bize bir terapi gibi geldi. Ben ayrıca gelinime, oğluma, torunuma burada bir sürü hediye yaptım. Benim gibi kadılara da doktora gitmektense böyle yerlere gelin diyorum” ifadelerini kullandı.
2016 yılı Temmuz ayında başlayan ve 52 kursiyer kadına eğitim veren Kadın Spor ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde, 2017 yılında ise toplam 100 kursiyer kadına eğitim verilmeye devam ediyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA