KESK’Lİ KADINLARDAN HÜKÜMETE BÜTÇE TEPKİSİ: BÜTÇELERİ DE ZİHNİYETLERİ GİBİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KESK’Lİ KADINLARDAN HÜKÜMETE BÜTÇE TEPKİSİ: BÜTÇELERİ DE ZİHNİYETLERİ GİBİ!


 

TBMM’de görüşmeleri süren bütçeyi eleştiren kadınlar: “2018 bütçesi de, yıllardır yapılan diğer bütçeler gibi toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak bir yana eşitsizliği derinleştiren savaş, rant ve adaletsizlik bütçeleri olmuştur”.

Mehmet Nabi Batuk

KESK’li kamu emekçileri kadınlar SES Mersin Şube Binasında düzenledikleri basın toplantısında TBMM’de görüşmeleri süren bütçe görüşmelerine tepki gösterdi. 
Açıklamayı okuyan Eğitim – Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Elif Yaşar, bütçelerin ülke yönetiminde söz sahibi siyasal iktidarın gelirleri kimden toplayacağına ve bu gelirlerin kimlere veya hangi toplumsal kesimlere nasıl pay edileceğine dair yaklaşımını ortaya koyan politik belgeler olduğunu belirtti. 
AKP hükümeti tarafından açıklanan bakanlıklara ait bütçe taslaklarının erkek zihniyetinin ürünü olduğunu savunan Yaşar, “TBMM Başkanlığı ilk kez 2013-2017 Stratejik Planı’nda kurum bünyesinde kadınların çalışma hayatındaki sorunlarına ilişkin duyarlılığı ve farkındalığı artırmayı gözetmek ilkesine yer verilmiş olmasına rağmen, söz konusu ilke ne yazık ki kağıt üzerinde kalmış, hazırlanan bütçelerde bu ilkeye uygun hiçbir adım atılmamıştır. Ayrıca BM Ortak Programı ile 11 pilot ilde ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme(TCDB)’ için 2015’te hazırlanan projenin tamamlandığı bilinmesine rağmen 2018 bütçesi dahil TCDB hayata geçirilmemiştir. Aynı zamanda,  yaratılan eşitsizliklerden en fazla etkilenen kesim olan kadınlar da sürecin dışında tutularak, bütçenin gerek hazırlanma, gerekse uygulama süreçlerine ‘kadın bakış açısı' dahil edilmemiştir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak bir yana, mevcut eşitsizliği daha da derinleştirmeye dönük yeni adımlar atılmıştır. 2018 bütçesi de, yıllardır yapılan diğer bütçeler gibi toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak bir yana eşitsizliği derinleştiren savaş, rant ve adaletsizlik bütçeleri olmuştur” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA