“Hafif raylı sistemi bakanlık yapsın” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Hafif raylı sistemi bakanlık yapsın”


 

CHP Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Mersin kamuoyunun uzun süredir beklediği kent içi hafif raylı projesi için Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda,  2018 yılı Karayolları bütçesi üzerine partisi adına söz aldı. Bir süredir bakanların, Türkiye'de rekorlar kırıldığını ifade ettiklerini belirten Kuyucuoğlu, bu yıl 12 bin 800 şirketin iflas bayrağını çekeceğini, 23 bin KOBİ'ye dövizle borçlanma yasağı geldiğini anlatan gazete manşetlerini genel kurulun dikkatine sundu.

“MİLLİ GELİR 10 BİN 582 DOLARA DÜŞTÜ”

Kuyucuoğlu, “Şimdi, burada bir çizelge var bakın. Şimdi ‘En hızlı ekonomi’,  ‘Ekonomik olarak büyüdük’ diyoruz. Bakın, 2013 yılında kişi başı millî gelirimiz 12 bin 480 dolar. 2017 yılında ne diyor? 10 bin 582 dolar. Demek ki ekonomi pek de öyle iyi gitmiyor. Başka bir şey: Bugün yabancı bankalar, Türk bankalarının vasıta olmasına rağmen, Türk firmalarına teminat mektubu vermiyor. Yurt dışında iş yapan arkadaşlarımız bunu biliyorlar. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız” dedi. Hükümetin 2023 hedeflerini hatırlatan Kuyucuoğlu, “Neydi bu hedefler? Son birkaç yıldır hiç bahsedilmiyor. 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar kişi başı millî gelir. Ne oldu bu hedefler? Hiç bahsedilmiyor. Bugün 10 bin dolarlardayız kişi başı millî gelirde” diye konuştu.

ÇUKUROVA HAVALİMANI GECİKİYOR

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu konuşmasında, seçim bölgesi Mersin’deki ulaşım projeleri de gündeme getirdi. Kuyucuoğlu, “Bir Çukurova Havalimanımız var, bunun da temeli 2013'te atıldı. Daha sonra firma iflas etti. 2016'da açılacağı söylenmişti, yenilendi, yeniden ihaleye çıkarıldı, 2017 yılı martında tekrar temeli atıldı ama üstyapısı hâlâ ihale edilmedi, sadece altyapı ihalesi. Bu şartnameye göre de temmuz 2018 tarihinde yani yedi ay sonra bunun bitmesi lazım. Şimdi, bunun keşif bedeli 224 milyon lira. Geçen on aylık sürede -yedi ay kaldı- on üç milyon liralık hakediş yapılmış. Yani bakın, 224 milyon liralık keşif bedeli var, yapılan iş 13 milyon lira.  Evet, ara ara ifade ediyor Bakanımız. Ne diyor? ‘İşleri üç yılda bitiriyoruz.’ Şimdi, Çukurova Havalimanı'nda olduğu gibi, biliyorsunuz Mersin-Antalya duble yolunun da 1985'te temeli atıldı. Kaç sene olmuş? 32 yıl.  Başka bir şey, bu yıl yapımcılara bir yıl için öngörülen ödemelerin de yüzde 6'sı ödeniyor Sayın Bakan. Bu da işlerin çok uzayacağını gösteriyor. Demek ki, Bakanın ‘üç yıl’ söylemi maalesef doğru değil” dedi.

“TAŞUCU LİMANI DEMİRYOLUYLA İÇ ANADOLU’YA BAĞLANMALI”

Mersin'in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı’nın özelleştirildiğini ve daha aktif hâle geleceğini belirten Kuyucuoğlu, “ Ancak Sayın Bakan biliyor ki demiryolsuz liman olmaz. Taşucu Limanı'nın demiryolu yok. Ne yapılması gerekiyor? Mersin'deki biten demiryolu hattının Taşucu'na kadar uzatılması gerekiyor. Başka bir şey, Taşucu'ndan da Karaman'a bağlanması gerekiyor çünkü İç Anadolu'nun -Konya, Karaman- ihraç kapısı olarak Taşucu Limanı kullanılacak. Türkiye'nin buna ihtiyacı var” dedi.

BAKANLIK, MERSİN’İN HAFİF RAYLI SİSTEM İŞİNİ ÜSTLENMELİ

Kent içi hafif raylı sistem konusunda da değinen Kuyucuoğlu, “Ankara, İstanbul, Konya, Erzurum, Antalya, Gaziantep ve İzmir kent içi raylı sistemlerle ilgili Sayın Bakanlık yatırımlar yapıyor, üstleniyor. Şimdi, Mersin'imiz de 1 milyonu aşan nüfusu olan bir kent ve bu kentlerin birçoğundan da daha büyük ama bugüne kadar raylı sistemi yok, kent içi trafiğinde ciddi sorunlar var ve bu konuyu da Ulaştırma Bakanlığının üstlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ İÇİN FİRMAYA ÖDEME YAPILIYOR MU?”

Osmangazi Köprüsü'yle ilgili bir ayrıntıyı da meclisin dikkatine sunan Kuyucuoğlu şunları söyledi:  “Bu sözleşmenin süresi yedi yıl. 20 Mart 2013 tarihinde sözleşme imzalanmış, 20 Mart 2020'de de bitmesi gerekiyor. Oysa projenin bir kısmı Osmangazi Köprüsü geçişi ne zaman açıldı? 12 Temmuz 2016'dan itibaren paralı geçişe açıldı yani projenin tamamlanmasından dört yıl önce açıldı. Şimdi, soru şu: Bu geçiş ücretleri yapımcı firmaya veriliyor mu? Taahhüt edilen 40 bin araç geçiş ücreti ödenmekte midir? Ödeniyorsa bu devletin zararı değil midir? Çünkü 2020'de bitecek proje 40 bin geçişe göre 2020 için hesaplanmıştır. Anlaşma böyle ise bu koşullar Türkiye Cumhuriyeti’nin aleyhine değil midir? Bakandan bu sorumun cevabını bekliyorum. Yine, duble yollarla da ilgili maalesef, seçime yönelik kalitesiz yapılması nedeniyle birkaç sene içerisinde tekrar elden geçirilmek zorunda kalıyor ve bu bir israf oluyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA