“ŞİİR OKUYUCU ODAKLI DEĞİL, İNSANIN VAROLUŞUYLA İLGİLİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ŞİİR OKUYUCU ODAKLI DEĞİL, İNSANIN VAROLUŞUYLA İLGİLİ”


 

Şiiri, ‘iyisiyle kötüsüyle içinde yaşadığımız hal’ olarak tanımlayan şair Haydar Ergülen: “Şiir okuyucu odaklı değil, insanın varoluşuyla ilgili”.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü tarafından “Haydar Ergülen ile Şiire ve Edebiyata Bir Yolculuk” başlıklı söyleşi düzenlendi.

MEÜ’den yapılan açıklamaya göre; gerçekleşen söyleşiye; Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Senem Duruel Erkılıç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çıblak Çoşkun ile fakültenin öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe ayrıca Şair-Eleştirmen Celal Soycan, Şair-Yazar Metin Cengiz, Şair-Yazar Hayri Yetik, Çevirmen Yeliz Altuner, Ressam ve Eleştirmen Engin Turgut katılım sağladı.
Söyleşi öncesi bir konuşma yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir şunları söyledi: “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 11 yıldır sürdürülen ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün bu yıl, çağdaş şiirin usta şairlerinden Haydar Ergülen’e verilmesi ve Ergülen’in üniversitemizin konuğu olması bizi çok mutlu etti. Bu etkinliğin hazırlanmasında emeği olan herkese teşekkür ederim. Ayrıca Türkiye’de bir ilk olan ‘Kent Edebiyat Ödülü’ etkinliğini 11 yıldır kararlılıkla sürdüren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederim.”

“BU ÖDÜL SADECE ROMA VE MERSİN’DE VAR”
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sakallı da Şair-Yazar Ergülen ve eserleri hakkında bilgi vererek “Bir kent adına verilen edebiyat ödülü, Almanya’nın Marburg kentinde, Roma’nın bir kentinde ve Mersin’de var. Mersin, bu geleneği sürdürerek hem kentin belleğinin kurulmasına hem de yarınların sanatla kurulmasına öncülük etmektedir” şeklinde konuştu.
Şiir, deneme ve çocuk kitapları olan Ergülen, “Mersin, benim için hatıralarla örülü ve çok sevdiğim şehirlerden biri. Mersin sadece yerel bir alan değil, uluslararası belleği olan bir şehir. Mersinli şair dostlarım ve Mersin’le ilgili birkaç yazım oldu” dedi.
Şiiri, ‘iyisiyle kötüsüyle içinde yaşadığımız hal’ olarak tanımlayan Ergülen, “Şiir bir karşılaşma halidir. Benden önce şiir yazıldığı için şiir yazıyorum. Şiir, şiire bakılarak yazılır. Şiir bir etkilenme halidir. Etkilenme olmadan özgün şeyler çıkmayacağını düşünüyorum. Sizi başka şairlere götüren şiirleri yazanlar, büyük şairlerdir. Şiir benim için insanı ve vicdani toplumsal bir mesele” diye konuştu.
Ergülen konuşmasında “Şiir okuyucu odaklı değil, insanın varoluşuyla ilgili. Her yeni şiire, ilk kez yazıyormuşum gibi başlarım. Bence şiirin en güzel tarafı bir garanti oluşturmaması. Şiir bir bakıma insanın, yolculuğunu sürdürmesi. Şiire tamamen bir deneme, bir deney olarak bakıyorum. Şiir; insanın kendisini, geçmişini, şimdisini ve geleceğini en çok anlayabileceği bir özgürlük alanıdır” ifadelerine yer verdi.
Yazmayı bir ödev olarak gördüğünü ifade eden ve ayda yaklaşık 20 yazı yazdığını belirten Ergülen’e, söyleşi bitiminde Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir tarafından plaket, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çıblak Çoşkun tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA