“SATACAK ARSAMIZ YOK, MECBUR BORÇLANIYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SATACAK ARSAMIZ YOK, MECBUR BORÇLANIYORUZ!”


 

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocamaz, belediyenin/“projelerin tamamlanması’ gerekçesiyle sık sık borçlanmaya gitmesine gelen tepkiler üzerine, “Bütçemiz Ankara’dan geliyor, satacak arsamız yok mecbur borçlanıyoruz” diye konuştu.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Aralık Ayı Toplantısı'nın dördüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Kongre ve Sergi Sarayı'nda başkanlığında yapıldı. Birleşimde idareden gelen 24 teklif ve komisyondan gelen teklifler görüşülüp karara bağlanırken, Anamur Belediyesi’nden gelen imar değişikliği planı tartışmaya neden oldu. Anamur Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve 1/5 bin ölçekli nazım imar planında “Belediye hizmet alanı” olarak işaretlenen alanın “Turizm tesis alanı” olarak değiştirilmesine CHP, AKP ve HDP’li meclis üyeleri karşı çıkarken, MHP’li meclis üyeleri destek verdi. Teklifin mecliste okunmasının ardından oylama geçildi. Oylamada CHP, AKP ve HDP’li meclis üyeleri ret oyu verirken MHP’li meclis üyeleri ise evet oyu verdi. Bunun üzerine ret ve evet oylarının sayılmasına karar verildi. Sayımın ardından 26 ret oyuna karşı MHP’li meclis üyelerinin 33 evet oyu ile plan meclisten geçti. 

“ARSA SATIŞI GELİRLERİMİZ HİÇ YOK”
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediyenin sık sık borçlanmasına yönelik tepkileri, “Bütçemiz Ankara’dan geliyor, satacak arsamız yok” diye yanıtladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 86’sının Ankara’dan geldiğini ifade eden Başkan Kocamaz, “Bizim satacak gayrimenkulümüz yok. Sermaye gelirlerinin Türkiye ortalaması yüzde 5,81 iken bizim ortalamamız ise 0. 2016 yılında 30 büyükşehir belediyesi içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 24’ü arsa satışında gelirken, arsa satışının bizim bütçemize katkısı yine 0. Belediyelerin en önemli geliri arsa üretmek ama Ankara’ya baktığımız zaman her tarafı kırsal ve çoğu devletin arazisi. Bir şekilde imarı yapılıp belediyeye aktarılıyor. Bizim bölgemizde ise biz 1/100 binlik planı bile onaylatmakta zorluk çekiyoruz. Çünkü her tarafımız tarım arazisi. Bunların istimlak edilmesi bile binbir emek binbir zorluk. Her tarafta önünüze bir engel çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

BELEDİYEDEN TARIMA DESTEK
Mecliste görüşülerek karara bağlanan bir diğer konu ise “Mersin İli Tarımsal Faaliyetleri Destekleme Projeleri” kapmasında yapılacak tarımsal faaliyetlerde ulaşılmak istenen hedefe varılması için atılacak adımlar oldu. Belediye tarafından atılacak adımlar arasında şunlar yer aldı; “Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi kapsamında dağıtılacak fidan sayılarının idarece belirlenmesi ve bedelinin yüzde 50’sinin üreticiler tarafından karşılanması. Buzağıları Hastalıklardan Korumak İçin Yalıtımlı Barınakların Yaygınlaştırılması Projesi kapmasında dağıtılacak buzağı barınak sayılarının bütçe imkanları gözetilerek idarece belirlenmesi ve bedelinin yüzde 25’inin üreticiler tarafından karşılanması. Örnek İstiridye Mantarı Üretim Tesisleri Kurulması Projesi kapsamında öncelikle kadın üreticilere yeni kazanç imkanları oluşturmak için sayıların bütçe imkanları gözetilerek idarece belirlenmesi ve bedelinin yüzde 25’inin üreticiler tarafından karşılanması. Güneş Paneli Desteği Projesi kapsamında konar göçer olarak hayatlarını sürdüren üreticilerimizin tarımsal faaliyetlerini geliştirerek devam etmelerini sağlamak için sayıların bütçe imkanları gözetilerek idarece belirlenmesi ve bedelinin yüzde 25’inin üreticiler tarafından karşılanması. Üreticilere Misinalı-Motorlu Tırpan Makinesi Destek Projesi kapsamında yabancı otlarla mücadele edilmesi için sayıların bütçe imkanları gözetilerek idarece belirlenmesi ve bedelinin yüzde 25’inin üreticiler tarafından karşılanması.” 

“DERNEKÇİLERE YÜZ VERMEYİN!”
Meclis gündemine gelen bir diğer konu ise kapatılan Mezitli Hali’nde faaliyet yürüten esnafın Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancılar Hali’ne taşınması oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Kocamaz, hal yönetiminin Mezitli Hali esnafını istemediğini savundu. “Bunlar geçmişten bu yana alışmışlar belediyeleri yönetmeye” diyen Başkan Kocamaz, “Bizim de insanları mağdur etmememiz lazım. Yasa açık kapatılan yerdeki esnafı yeniden istihdam etmemiz gerekiyor. Dernekçiler size gelirse fazla yüz vermesek iyi olur” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA