“TOPRAK ARTIK PARA ETMİYOR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TOPRAK ARTIK PARA ETMİYOR!”


 

Mersin Ziraat Odası bünyesinde Toroslar Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu” açılış töreninde konuşan Başkan Tuna, Mersin’de üretimde yaşanan sıkıntıya değindi.

Başkan Tuna “Eskiden 20 dönüm arazisi olan insan ciddi anlamda öne çıkan insandı ama şuanda 50 dönüm yeri olan insan bile hayatını zor idame ettiriyor çünkü 1999’daki narenciye fiyatı ile 2017’deki narenciye fiyatı aynı” dedi.

SONER AYDIN

Mersin Ziraat Odası bünyesinde Toroslar Belediyesi işbirliği ile “Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu” açılış töreni gerçekleştirildi. Kursa katılan 67 kursiyer, hem teorik hem pratik eğitim alacak. Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen törene, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arif Abalı, Akdeniz,  Toroslar, Mezitli ve Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ile Mersin Ziraat Odası Cengiz Gökçel, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı M.Kemal Karaoğlu Mersin Halk Eğitim Müdürü Ahmet Uğurcan, Mersin Halk Eğitim Müdürlüğü eğitmeni, mantar üreticileri ve çok sayıda kursiyer katıldı. 

“ÜRETİM KADAR PAZARLAMA DA ÖNEMLİ”
Kursun açılışında konuşan Ziraat Odası Başkanı Gökçel, küçük aile işletmelerinin de mantar yetiştiriciliği yapabileceği düşüncesiyle Mersin’de de mantar yetiştiriciliğinin, üreticisine ekonomik anlamda katkısının olacağını gözlemlediklerini ve bu kursu açtıklarını ifade etti. Gökçel, konuşmasında, tarımda yaşanan sıkıntılara da değindi. Tarımdaki üretimin yanı sıra pazarlamanın da önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gökçel, tarımda sürdürülebilirliğin devamı için daha fazla pazara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıllarda küresel iklim değişikliği ile birlikte insanların gıdaya olan ihtiyacının yüzde 60-70 oranında artacağını vurgulayan Gökçel, “Dolayısıyla 2050 yılında 10 milyarlık dünya nüfusuna çok miktarda gıda ihtiyacı olacak. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda eğitimlerle çiftçileri bilinçli bir şekilde üretimde tutarak devam edersek Türkiye bu işten zarar etmediği gibi ülke ekonomisinde de çok büyük katkı elde edebiliriz” şeklinde konuştu.  

“KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI”
Kursun, Halk Eğitim Müdürlüğü eğitmenleri tarafından teorik ve Toroslar Belediyesi tarafından oluşturulacak uygulama alanlarında da pratik olarak verileceğini aktaran Gökçel, 70 gün sürecek olan kursa 34 kadın, 33 erkek olmak üzere toplam 67 kişinin katılacağını ifade etti. Son yıllarda tarımdan arzu ettiği geliri elde edemeyen ve köyden kente göç eden genç nüfusun da bu tür eğitimler ile köyünde kalarak üretime katkı yapacağını düşündüklerini vurgulayan Gökçel, bu tür eğitim çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi. Gökçel, “Kadınlarımıza da pozitif bir ayrımcılık yapılarak sosyal güvenlik primlerinin de mutlaka desteklenmesi, kadınlarımızın daha çok sayıda üretime katılmasını sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemlerde mantar üreticisini de bir birlik veya kooperatif çatısı altında buluşturarak üreticilerinin pazarlama kabiliyetlerinin artırılması ve Mersin’in bu anlamda markalaşması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“ÜLKE EKONOMİSİNİN KURTULUŞU ÜRETİMDEN GEÇER”
Törende Mersin’deki üretime dair konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, tarım arazilerinin çiftçilerin hayatını idame ettiremeyecek duruma geldiğini söyledi. “Mersin bütün güzellikleri içinde barındıran bir kent. İçinde her şeyi barındıran bir kentte üretimi daha da desteklemek lazım” diye Başkan Tuna, özellikle narenciye fiyatlarındaki düşüşün çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını dile getirdi. Son 20 yılda narenciye fiyatında herhangi bir artış yaşanmamasından dem vuran Başkan Tuna, “Eskiden 20 dönüm arazisi olan insan köyün ciddi anlamda öne çıkan insanıydı ama şuanda 50 dönüm yeri olan insan bile hayatını zor idame ettiriyor çünkü 1999’daki narenciye fiyatı ile 2017’deki narenciye fiyatı aynı. Dolayısıyla arazilerin de bölündüğünü düşündüğümüzde kalan araziler insanların hayatını idame ettiremeyecek bir noktaya geldi. Biz de özellikle 6360 sayılı yasa ile 5 bin 200 hektar olan bölgemiz şuan 108 bin hektara çıktı ve ciddi anlamda üretimin yapıldığı bir bölge haline geldik. Ülke ekonomisinin kurtuluşu üretimden geçen. Üretmeden, tüketen toplum her zaman tarihin karanlığına gömülüp gitmiştir. Biz de belediye olarak üretime katkı sağlamak istiyoruz diye konuştu. Mersin’de gün geçtikçe artan işsizliğe de değinen Başkan Tuna, “Belediye başkanları olarak işsizlik noktasında çok büyük sıkıntılar çeken noktadayız” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA