“Taşeron işçiler arasında ayrım var!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Taşeron işçiler arasında ayrım var!”


 

Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Göksoy, AKP hükümetinin taşeron işçilerin kadrolu hale getirilmesi ile ilgili çalışmalarında belediye işçilerinin dışarıda bırakılmasına, taşeron işçiler arasında kamu-özel ayrımı yapılmasına tepki gösterdi. Göksoy, karar ile birlikte 400 bin işçinin kadrosuz v

SONER AYDIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yüzbinlerce taşeron işçiyi ilgilendiren çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Bakanlık adına yapılan açıklamalarda 450 bin taşeron şirket işçisinin bu kapsamda olduğunun ifade edilmesine sendikalardan tepki geldi. Bakanlığın açıklamasına tepki gösteren DİSK Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri, belediye işçilerinin kadro dışı bırakılmasını kabul etmediklerini, bütün taşeron işçilere ayrımsız, şartsız kadro istediklerini dile getirdiler. İşçiler adına kadro talebini dile getiren Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, belediye hizmetlerinde çalışan işçilerin kadro beklentisinin boşa çıkarıldığını söyledi.

“400 BİN İŞÇİ KADROSUZ, GÜVENCESİZ KALDI”

İşçilerin kadro işlemleri için komisyon kurulmasını talep ettiklerini paylaşan Göksoy, “Önce belediye şirketleriyle esas olarak da 2004 yılından başlayarak başta 5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla güvenceli kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce işçinin kadro beklentisi yapılan açıklamalarla boşa çıkarılmıştır. Yapılan açıklamalara göre belediye hizmetlerinde çalışan şirket işçilerine kadro değil belediye işverenlerinin insafına göre belediye şirketlerinde istihdam kapısı aralanmaktadır. Oysa AKP öncesi dönemde belediyeler kamu ihale mevzuatına tabi olmadan belediye şirketleri yoluyla ihtiyaç duydukları personeli istihdam edebiliyorlardı. AKP hükümetleri hem şirket kurmayı imkânsızlaştırarak hem de kamu ihale mevzuatı silahıyla belediye istihdamını taşeron şirket istihdamına dönüştürdü. Şimdi yapılan AKP döneminin başına dönüşten başka bir anlam ifade etmemekte işçilerin güvenceli istihdamı hakları ortadan kaldırılmıştır. Sendikamızın talebi başından beri Belediye Kanunu’ndaki norm kadro uygulamasının değiştirilerek norm kadro kurma ve uygulama yetkisinin belediye meclislerine terke edilmesi belediyelerin asli hizmetlerinde hizmet alımının yasaklanması belediye iktisadi teşekkülleri olarak tanımlanan belediye şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçilerin 657/4-d kapsamında istihdam edilmeleri yönünde olmuştur. Hükümet adına yapılan açıklamalar, hükümetin ilan ettiği rakamlara göre 400 bin işçiyi kadrosuz ve güvencesiz bırakmıştır” dedi.

“EŞİTLİK İLKESİ GÖZARDI EDİLİYOR”

Düzenleme ile Anayasanın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacağını sözlerine ekleyen Göksoy şunları söyledi: “Yapılacak düzenlemenin bu eksiklikler giderilerek değiştirilmesi talebimizi bugünden başlayarak yeniden dile getiriyoruz. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde belediyelerce yapılacak bütün işlemlerinde işçi sendikalarının içinde olacağı komisyonların yetkisinde yapılmasını talep ediyoruz. Diğer yandan ilave tediye ödenmesine yerel mahkeme kararlarıyla hak kazanan ancak Yargıtay ilgili dairelerin aksi yönde kararlarıyla bu haktan mahrum kalan belediye iktisadi teşekkülleri işçilerine bu hakkın yasayla tanınması temel beklentimizdir. Bu değerlendirmelerimiz temelinde hükümetten başlıca talebimiz kadro konusunda sergilenen ayrımcı anlayışı terk ederek kamuyu bütün olarak ele alması ve belediye hizmetlerinde çalışan taşeron şirket işçileri ile Belediye İktisadi Teşekkülleri işçilerine de güvenceli kamu kadrolarını açmasıdır. Bu yapılmazsa bize kamudaki taşeron işçiler arasında neden ayrım yapıldığını sorgulamak kalır.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA