“1 yılda 756 hak ihlali!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“1 yılda 756 hak ihlali!”


 

İHD Mersin Şubesi, 2017 yılında Mersin’de 756 hak ihlali başvurusunun yapıldığını açıkladı. 2017’de gözaltı ve tutuklamaların artığını aktaran dernek, gözaltına alınan 380 kişiden 156’sının tutuklandığı kamuoyuyla paylaştı.

SONER AYDIN

İnsan Hakları Derneği (İHD)  Mersin Şubesi İnsan Hakları Haftası dolayısıyla dernek binasında açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada geçtiğimiz yıla oranla insan hakkı ihlalinin 2 katına çıktığı ifade edilirken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ile birlikte Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü alanında çok ciddi ihlallerin yaşandığı, basın ve muhalif sesler üzerindeki baskının kaygı verici noktaya ulaştığı kaydedildi.

“TARSUS CEZAEVİ İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜ”

Dernek adına açıklama yapan şube yöneticisi İlhan Kılıç, OHAL uygulaması ve OHAL kapmasında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) birlikte yaşanan hak ihlallerinin Türkiye’yi adeta bir açık cezaevine çevirdiğini dile getirdi. Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de hak ihlallerinde artış yaşandığının altını çizen Kılıç, “Mersin her zaman olduğu gibi bu yıl da insan hakları ihlallerinin en çok yaşandığı kentlerden biri oldu. İşkence ve hak ihlallerinin merkez üssü nasıl hapishaneler olduysa, Tarsus cezaevi de bundan en çok nasibini alan yer oldu diyebiliriz. Çıplak arama, susuz bırakma, ayakta sayım, görüş yasağı gibi saymakla bitmeyecek türlü hak ihlallerinin yaşandığı Tarsus Cezaevi, adeta OHAL rejiminin işkencehanesi oldu” diye konuştu.

 

“KHK’LARLA ANAYASA İHLALİ YAŞANIYOR”

Türkiye’nin ihtiyacının OHAL uygulaması olmadığını, Türkiye’nin tek ihtiyacının insan hakları ve demokrasi olduğunu belirten Kılıç şöyle konuştu: “Anayasanın 121. Maddesine göre OHAL altında çıkartılan KHK’ların yayınlandıkları gün TBMM’nin onayına sunulması gerekmektedir. Hâlbuki bugüne kadar yayımlanan 28 OHAL KHK’sından sadece 5’i hakkında TBMM’nin onayı alınmış, geri kalan 23’ü hakkında TBMM onayı alınmayarak açık bir Anayasa ihlali yaşanmıştır. OHAL koşullarında haklarımıza sahip çıkmak ve insan hakları ile demokrasiyi hatırlatmak için meşru direnme hakkımızı kullanmaktan başka bir yolun olmadığını tekrar vurgulamak isteriz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA