İHRACATÇI KAZANÇ BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHRACATÇI KAZANÇ BEKLİYOR


 

Mersin’de neredeyse tüm kamuoyunun karşı çıktığı balık çiftliklerini savunan AKİB SÜHMİB Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, uzmanların tüm olumsuz uyarılarına rağmen, çiftlik balığı ihracatının 1 Milyar Dolar’a ulaştığını vurgulayarak “AKİB olarak bu işin yapılmasını istiyoruz” dedi.

Bilim insanları; insan sağlığı ve kirlilik uyarısı yapmıştı

MEHMET NABİ BATUK

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz birlik bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmalar ve yurtdışında yürüttükleri faaliyetleri değerlendirdi. Mersin’in batı bölgelerindeki turizm alanlarına, arkeolojik, tarihi ve doğal sit alanlarında tepkilere rağmen kurulmaya başlanan balık çiftlikleri tartışmasına katılan Yamanyılmaz,  AKİB olarak bu çiftliklerin kurulumuna karşı olmadıklarını belirtti. Çiftlik Balığı İhracatı’nın 1 Milyar Doları aştığını ve Türkiye’deki firmaların sektörün büyük bir kısmına hâkim olduğunu ifade eden Yamanyılmaz, artan balık talebine karşı yeni balık çiftliklerinin açılarak kapasite genişlemesi yapıldığını Mersin’deki yatırımlarında bunun bir parçası olduğunu kaydetti. 

“FİRMALAR KENDİLERİNİ DOĞRU ANLATAMIYOR”
Balık çiftliği firmaların kendilerini Mersin kamuoyuna doğru bir şekilde ifade edemediğini belirten Ali Can Yamanyılmaz, “Turizm firmalarının görüntü kirliliğine neden olacak iddiaları var. Ama bu çiftlikler 2 mil açıkta kuruluyor. Çevre kirliliği iddiaları ile ilgili de analizlerin sık sık yapılması gerekiyor. Burada yatırım yapacak firmaların STK’ların bir araya getirilip bu yanlış anlaşılmalar konusunda bir uzlaşıyı sağlamak gerekiyor. Bu yüzden yatırım yapacak firmaların merkez yöneticileri ile görüştük. Buradaki Mersin Ekonomi Platformu’ndaki arkadaşlarımızla irtibata geçtik. Önümüzdeki günlerde gerekirse burada bir toplantı organize edip bir masa etrafında oturarak bir uzlaşmaya varacağımızı umuyoruz dedi.

“BU İŞİN YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Sözlerinin sonunda söz konusu balık çiftliklerinin çevresel etkilerine ilişkinde ilginç değerlendirmeler yapan Ali Can Yamanyılmaz, “Bizim ihracatından elde edeceğimiz maddi verim önemli ancak bizim aynı zamanda geleceğimizi ve çevremizi de korumamız gerekiyor. Biz AKİB olarak buradaki çiftliklerin etkisini minimuma indirerek bu işin yapılmasını istiyoruz. Balıklarda antibiyotikler ihtiyaç halinde kullanılıyordur. Biz aşırı antibiyotik kullanımına karşıyız. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konudaki denetim çalışmalarını ve hassasiyetini gösteriyor. Biz Mersin’deki çiftliklerde aşırı olarak antibiyotik kullanıldığını sanmıyoruz. Bu çiftliklerde aşırı antibiyotik kullanılsa bile hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hem de Sağlık Bakanlığı’nın yaptırımları çok ağır olacaktır. Bu yaptırımlar sayesinde bu bilinçsiz üreticiler engellenebilir” dedi. 

“AŞIRI BİR KİRLİLİK OLUŞACAĞINI SANMIYORUM”
Toplu halde üretim yapacak çiftliklerde, uzmanların balık dışkılarının ve kullanılan yem artıklarının denizi kirleteceği uyarılarına tepki göstererek şaşırtan AKİB SHÜMİB Başkanı Ali can Yamanyılmaz, “Şuanda denizlerde balık azaldı ancak yıllar önce bu denizlerde yaşayan balıkların dışkıları nereye gidiyordu. Denizde doğal bir denge var. Eskiden denizlerdeki balık dışkıları tabiatın dönüşümüne katkıda bulunuyordu. Yosunların yetişmesine katkıda bulunuyordu. Aynısı burada da gerçekleşecek. Burada aşırı bir kirlilik oluşacağını sanmıyorum. Tam tersine diğer balık türlerinede katkı sağlayacak ve birlikte büyüyecekler” diye konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA