Halka hava kirliliği uyarısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Halka hava kirliliği uyarısı


 

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, havaların soğuması ile birlikte kentteki hava kirliliğinin inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Hava kirliliğine karşı insanlar üzerinde bir bilinç ve farkındalık oluşturmamız gerekiyor” diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Kent Konseyi Doğa temasıyla gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısında kentteki çevre sorunlarını masaya yatırdı. Mersin Kent Konseyi bileşeni kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı  toplantı, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’nun genel değerlendirme konuşmasıyla başladı. Toplantıda ayrıca Mersin Yazarlar Derneği’nden Çınar Arıkan ‘Seyehatçiler Çevreye Duyarlı mı?’, Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği’nden Feridun Gündüz “Doğanın turizmle ilişkisi’, ‘Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Gülten Kolbaşı, ‘Kentimizde park ve bahçelerin tasarımı’, ‘Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Meryem Bursa ‘Doğa’, Silifke Taşeli Kültür ve Sanat Derneği’nden Rıfat Karaduman “İklim değişiklikleri ve kentler ile yenilenebilir enerji’ başlıklarında sunum gerçekleştirdi.

“HAVA KİRLİLĞİNE KARŞI HALKI BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu,  kent genelinde sürdürdükleri projeleri anlatarak konuşmasına başladı. Mersin’de hava kirliliği konusunda tüm girişimlerine karşı bir ilerleme sağlanamadığını kaydeden Lokmanoğlu, kentte hava kirlilğini ölçen bir adet istasyon olduğunu ancak bu istasyonun güvenilir veriler ölçemediğini kaydetti. Çevre ve Şehricilik il Müdürlüğü’ne daha fazla hava kalitesini izleme istasyonu kurulması için görüş bildirdiklerini ifade eden Lokmanoğlu, “Tüm girişimlerimize rağmen ek istasyonları kurmadılar. Ayrıca Hava kirliliğine karşı bir bilinç ve farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Örneğin herkesin artık bir aracı var. Bir kişi bir yere giderken kendi aracı ile gidiyor. Bu bilinçsiz yaklaşım kentte var olan hava kirliliğinin daha da artmasına neden oluyor. Bu konuda toplumun bilgilendirilmesi gerekiyor. Havayı kirleten tüm etkenler konusunda toplumumuzun bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi.

“KROM + 6 ATIKLARI TAŞINMALI”

Mersin’deki diğer sorun alanları hakkında değerlendirmelerde de bulunan Yasmina Lokmanoğlu, taşocakları ve KROMSAN atıklarının yarattığı tehlikelere dikkat çekerken bilinçsiz tarım uygulamaları nedeniye Mersin’deki tarımın yok olma noktasına geldiğini belirtti. Lokmanoğlu, “Mersin’deki taşocakları kontrol altına alınmalı ve Kromsan’ın atıklarının bir an evvel bu kentten taşınması gerekiyor. Çünkü Mersin’in nefes alacak yerlerini ya betonlaştırılmış, ve sanayi atıklarına dönüştürülmüş. Buna paralel olarak Mersin’de su kaynakları her geçen gün azalmakta. Toprağımız acınacak hale geldi. Oysa toprağımız, dünyanın en verimli topraklarının başında geliyor. Toprağımızı çok kirlettiler. Bu konuda da toplumu bilinçlendirmemiz, zirai ilaç kullanımını azaltmamız gerekiyor. Sanayi tesislerinin atıklarını bertaraf ederken, mevzuata uymasının sağlanması, geri dönüşümün teşvik edilmesi gerekiyor. Mevzuata uygun olarak ilaçlama ve gübreleme yapılması, taşocaklarının kontrollü olarak açılması gerekiyor. Taşocakları her yerde. Bir kere bizim bu kadar taşocağına ihtiyacımız var mı? Bunun sorgulanması gerekiyor ve yerlerinin de sorgulanması gerekiyor.  En kötü olanların başında da Krom atıkları geliyor. Yıllardır  krom +6 atıklarının üzerindeyiz. Bir türlü bir yere gönderilemeyen atıklar var. Gömüldüğünü söylerler, korunduğunu söylerler. Her şeyi söylerler ama bunu bir türlü Mersin’den alıp da bir tarafa götüremiyoruz. Bu atıkların biran önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA