Göz bankası hizmete açıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Göz bankası hizmete açıldı


 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Göz Bankası, faaliyete başladı.Kent sınırları içinde kurulan ilk ve tek banka olan klinik, keratokonus hastaları için çapraz bağlama (Cross-Linking) tedavisi de verecek.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi’nden yapılan yazılı açıklama ile Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde, son teknolojik cihazlar ile donatılmış Göz Bankası’nın, alanında uzman 3 hekim, 1 hemşire ve 2 tekniker ile hizmete başladığı bildirildi. İl dışındaki göz bankalarında kornea nakli için sıra bekleyen hastalara daha kolay ulaşılabilir tedavi imkânı sunan klinikte, kornea naklinin yanı sıra keratokonus hastaları için çapraz bağlama (Cross-Linking) tedavisine başlanacağının müjdesini veren Göz Bankası Tıbbi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdem Dinç, bu tedavi yönteminin ilimiz sınırları içindeki kamu hastanelerinde bir ilk olduğunun da altını çizdi.

KORDİA TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM

Kornea dokusunun kendine has bir fizyolojisi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dinç  “Kornea, gözün en önünde yer alan şeffaf bir tabaka olup, temel görevi göze gelen ışınları kırmaktır. Bu dokunun şeffaflığı kendisine özel yollarla sağlanmakta ve beslenmesi diğer göz bölümlerinden farklılık göstermektedir” dedi. Kornea dokusunun şeffaflığını veya olması gereken şeklini yitirdiğinde, kırıcılık görevini yerine getiremediğini ve ciddi görme kayıpları oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Dinç, “Bu durumdaki hastaların tedavisi için etkin bir yöntem olan ‘Kornea Nakli (Keratoplasti)’ uygulanmaktadır. Kornea nakli, hayatını kaybetmiş bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusu ile bozulan, şeffaflığını yitiren kornea tabakasının yer değiştirilmesi şeklinde uygulanan bir cerrahidir. Kornea nakli için doku uyumu aranmamakta ancak vericiden alınabilmesi için bazı özel şartlar aranmaktadır. Ülkemizde vericiden kornea alma yetkisi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen şartlara uygun olarak açılan kornea bankalarındadır. Bu bankalar kamu hastaneleri ve üniversiteler bünyesinde kurulabilmektedir” şeklinde konuştu.

GÖZ BANKASI İLK OLARAK TAM KAT CERRAHİ İLE NAKİL İŞLEMİNE BAŞLAYACAK

Korneanın tam kat ve kısmı kat olarak nakil edilebildiğinin bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Dinç, tüm dünya için altın standardın tam kat nakil olduğunu ve Göz Bankası’nın da ilk olarak tam kat cerrahi ile nakil işlemine başlayacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Dinç, Göz Bankası’nın 2 ayrı laboratuvardan oluştuğunu ve tam teşekküllü bir klinikte olması gereken tüm cihazlara sahip olduklarını belirterek laboratuvar ve cihazlarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Doku İşleme Laboratuvarımızda, Donör Speküler Mikroskobumuz ve kornea dokularını nakil edilinceye kadar sakladığımız bir buzdolabımız var. Donör Speküler Mikroskop ile vericiden alınan kornea tabakasındaki endotel hücre sayımını yapılıyor. Kornea naklini gerçekleştirebilmek için endotel hücre sayısının yeterli olması gerekiyor. Endotel hücre sayısının yeterli olmaması durumunda korneayı takmak hasta için ciddi sıkıntı yaratabiliyor. Diğer laboratuvarımızda 3 farklı cihazımız var. Görüntülemeli Biyomikroskop ile aldığımız korneaları kendimiz muayene ediyoruz. Ayrıca aldığımız korneaların görüntülerini ve hastalarımızın fotoğraflarını çekip kaydedebiliyoruz. Korneal Topografi dediğimiz cihazda hastalıkların tanısının konmasında ve hastalarımızın takiplerinin yapılmasında işimize yarıyor. Mersin civarındaki kamu hastanelerinde böyle bir cihaz sadece bizim Göz Bankamızda mevcut. Hasta Speküler Mikroskobu ile de taktığımız korneaların hücre sayılarını takip ediyoruz. Bu cihaz ile aynı zamanda katarak cerrahisi öncesi endotel hücre sayımı yapılabiliyor ve katarakt cerrahisinden sonra sıkıntı yaşayabilecek hastaları görebiliyoruz.”

5 BİN HASTA NAKİL BEKLİYOR

“Alınan korneanın tüm muayenelerinin ve ölçümlerinin yanı sıra vericiden kan örnekleri alarak bulaşıcı hastalıklar yönünden tarama yapıyoruz. Herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit etmememiz durumunda korneayı kullanmak üzere özel saklama solüsyonunun içince +4 derecede muhafaza ediyoruz. Ardından Transplantasyon, Diyaliz ve İzlem Sistemleri’ne (TİDİS) aldığımız dokunun kayıtlarını ve vericinin bilgilerini giriyoruz. Daha sonra ise listemizde bulunan hasta sırasına göre hastamızı çağırıyor, ameliyat öncesi muayenelerini tamamlıyor, kornea naklini yapıyor ve takiplere başlıyoruz” diye konuşan Yrd. Doç. Dr. Dinç, Sağlık Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 5 bin hastanın nakil beklediğini de sözlerine ekledi.

BÜYÜK ÖZVERİ İLE KURULDU

Göz Bankası’nın büyük özverilerle kurulduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dinç konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Göz Bankası’nın kurulma aşamasında desteğini esirgemeyen başta Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan olmak üzere, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya, Dekanımız Prof. Dr. Hakan Öztürk’e, Başhekimimiz Prof. Dr. Meltem Nass Duce’ye, Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Ayça Yılmaz’a, Hastahane Müdürümüz Güven Güleç’e ve Hastane Müdür Yardımcımız Zafer Akça nezdinde satınalma birimimizde görevli tüm personelimize en içten şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca Göz Bankası personelimizin eğitimine katkı sunan Gazi Üniversitesi Göz Bankası Tıbbi Müdürü Doç. Dr. Bahri Aydın ve klinikte bizlere çalışma imkanı sunan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Gürelik başta olmak üzere Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve çalışanlarına da şükranlarımızı sunuyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA