Muhalefet uzlaşmalı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Muhalefet uzlaşmalı!


 

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, OHAL’e karşı yapılan itirazların yetersiz olduğunu öne sürerek “Muhalif kesimlerin tamamı biran önce özeleştirilerini yapıp, geniş bir toplumsal mutabakata ulaşmamız gerekiyor” diyerek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu,  Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Şubesi , Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ve Mersin Tabip Odası tarafından Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen panelde OHAL döneminde yapılan ihraçlar, işten çıkartmalar ve görevde olan kamu çalışanlarının yaşadığı sorunlar konuşuldu. “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” başlığı ile düzenlenen panele HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, KHK ile ihraç edilen akademisyen Hülya Dinçer ve Yüksel Caddesi direnişçisi KHK ile ihraç edilen Sosyolog Veli Saçılık katılırken panelin Moderatörlüğünü SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt yaptı.

“OHAL İLE GETİRİLEN BİRÇOK DÜZENLEME KALICI DÜZENLEMELERDİR”

Panelde ilk konuşmayı yapan akademisyen Hülya Dinçer, OHAL’de sürdürülen yargı süreci ile ilgili bilgilendirme yaptı. Son süreçte yapılan yargılanmaların büyük çoğunluğunun anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Dinçer, OHAL ile birlikte yeni bir siyasi rejime geçildiğini belirterek, “Bir OHAL hukuku içindeyiz. Bütün toplumsal ve ekonomik hayat OHAL sonrası çıkarılan KHK’lerle düzenleniyor.  Bu düzenlemeler anayasaya aykırıdır. OHAL ile getirilen birçok düzenleme kalıcı düzenlemelerdir. Halkın iradesi ile seçilen belediyelere kayyum atanarak filen yerel yönetimler merkezi yönetime bağlanmasının yolu açılmıştır" değerlendirmelerinde bulundu. 

“AKP, OHAL’İ BAHANE EDEREK HER ŞEYE KENDİSİ KARAR VERİYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da AKP Hükümetine dış politika üzerinden yüklendi. Hükümetin OHAL ilanından sonra yaptığı uygulamalarla hem yurttaşın hayatını zorlaştırdığını hem de Türkiye’nin üye olduğu uluslararası örgütlerde ilişkiyi yıprattığını ileten CHP’li Salıcı, “İnsanlara doğruları anlatmak ve gerçeği göz önüne koymak gerekir. İç siyasette olduğu gibi dış siyasette de ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar yaşıyoruz. Dışta çok sorunlar yaşamamızın nedeni AKP iktidarın izlediği siyasettir” diye konuştu. Salıcı, “Her ülke ile kavga eden bir Türkiye var. Böyle bir dış siyasetimiz var. Böyle dış siyaset olmasına rağmen Meclis’te dışişleri komisyonu toplanmıyor. Çünkü, AKP, OHAL’i bahane ederek her şeye kendisi karar veriyor. Bu yapanlar devletin çıkarını istemeyenlerdir" dedi.

BİLGEN: TOPLUMU KORKU İLE DİZAYN EDİYORLAR

ABD’deki Reza Zarraf Davası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akrabaları ve bazı yöneticilerinin isminin geçtiği iddia edilen Man Adası Yolsuzluk Belgeleri ile ilgili olarak “Tehdit bahane soygun şahane” diyerek konuşmasına başlayan HDP milletvekili Ayhan Bilgen “OHAL’in ikinci kez uzatılması öncesi bunu çok açık bir şekilde yaşadık. Parlementoya gelen teklifte “MGK tavsiyesi ve Bakanlar kurulu kararı” diye yazıyordu. Halbuki teklifin gönderildiği saatte ne MGK vardı, ne de Bakanlar Kurulu toplanmıştı. Ülkenin nasıl yönetildiğinin açık bir kanıtıdır. Bu kadar mağdurun fazla olduğu bir dönemde itirazlar yetersiz kalıyor. Sendikalar, odalar, dernekler, siyasi partiler bir bütün muhalif kesimlerin tamamı biran önce özeleştirilerini yapıp, geniş bir toplumsal mutabakata ulaşmamız gerekiyor. AKP bugün sanıldığı gibi 50+ 1 için değil, %1’in çıkarına göre politika belirliyor. Bunun için iktidar ne pahasına olursa olsun OHAL’i uzatması gerekiyor. Çünkü indiği andan itibaren hesap vereceği bir sürü şey var. Ortalığa dökülen hadiselerden tutun, rahatsızlıklara kadar yargılama alanının kapatıldığı birçok şey var. Ne pahasına olursa olsun onlar için iktidarda kalmanın yolu; bir tehdidin var olduğuna o toplumu inandırmaktır. Ve o tehditle, o korkuyla toplumu dizayn etmeye devam edeceksiniz. OHAL kaldırılmalıdır. Özgür günler için bir an önce çalışmalar yürütülmesi gerekir” diye konuştu.

“ÇOK SOPA YEDİK AMA GERİ ADIM ATMADIK”

Panelde son olarak konuşan; KHK ile kamudaki görevinden ihraç edilen Sosyolog Veli Saçılık ise Ankara’da başlattıkları ve bir yılı geride bırakan 389 günlük işlerine geri dönme eylemleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu. “Bizim eylemlere başlamadan önce  bir suçumuz vardı, o da işimizi geri istemek ve bunun için direnmek ve mevcut iktidarın hukuksuzluğuna, adaletsizliğine karşı direnmekti. Bu bedeli ödedik, ödemeye de devam ediyoruz. Çok sopa yedik ama geri adım atmadık. Meksikalıların “ 9 metrelik duvar varsa, 10 metrelik merdivende elbet birgün yapılacaktır” diye bir sözü var.  Nuriye ve Semih de 10 metrelik merdivenin yapıcılarıdır. Nuriye tahliye olduğunda çok sevindim. Çünkü aylardır güneşe hasretti. Direndik ve kazandık.”

Panel konuşmaların ardından gerçekleştirilen soru cevap bölümünün ardından sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA