İşte Mersin’in kadına şiddet karnesi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İşte Mersin’in kadına şiddet karnesi!


 

Mersin Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne, 6 Aralık 2012-28 Aralık 2017 tarihleri arasında, psikososyal destek için gelen kadın sayısı 2 bin 595 oldu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün tedbir kararlı hizmet verdiği kadın sayısı ise 26 bine ulaştı.

Akdeniz Belediyesi,“25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla, belediyenin kadın çalışanlarına yönelik bir seminer düzenledi. Seminere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü konuşmacı olarak katıldı. Belediyeden yapılan açıklamada; Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından belediye konferans salonunda organize edilen seminere, Akdeniz Kaymakamı ve belediye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, başkan yardımcıları, birim müdürleri ile belediye çalışanı kadınların katıldığı bildirildi.

“ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE, TOPLUMSAL FARKINDALIK ÇOK ÖNEMLİ”

Etkinliğin açılışında söz alan Pamuk, kadına yönelik şiddet konusunda toplumun her kesiminin duyarlılığa ve bilinçlenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bu konuda farkındalık yaratmak gerektiğini kaydeden Başkan Pamuk, seminere katkıları nedeniyle de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Kaymakam Pamuk, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yasal düzenlemelerin; cezaların yükselmesi ve yasal müeyyidelerin arttırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Fakat ne yazık ki şiddetle mücadelede bu yeterli değil. Aynı zamanda toplumsal farkındalığın oluşturulması, kadına dönük şiddetin önlenmesinde çok önemli bir etken. İşte bu tür etkinlik ve faaliyetlerin, toplumsal bilincin yukarıya çekilmesi ve ciddi bilinç oluşması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Akdeniz Belediyesi olarak mesai arkadaşlarımıza dönük bu etkinliği düzenlemek istedik. Bundan sonraki süreçte bu tür etkinlikleri daha yoğun şekilde sürdüreceğiz. Seminerimizin verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

“BAŞVURULARDA EN ÖNEMLİ KRİTERİMİZ GİZLİLİK”

Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü ise “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanettir” adlı kamu spotunun gösteriminin ardından bir sunum yaptı. Göllü, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) çalışmaları ve kadına yönelik şiddete ilişkin veriler hakkında bilgiler verdi. Müdürlük olarak, kadınlara dönük birçok proje ve çalışmaları olduğunu dile getiren Göllü, 6 Aralık 2012 yılında 14 ilde eş zamanlı olarak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) açıldığını belirtti.

Çiğdem Göllü, “Mersin’de, şu anda 26 bin tedbir kararlı kadına hizmet veriyoruz. Anamur’dan Tarsus’a kadar 13 ilçeden, karakollardan, aile mahkemelerinden gelen verileri, şiddet önleme merkezimizdeki veri tabanımıza işliyoruz ve Mersin’in şiddet haritasını çıkarıyoruz. Şiddet Önleme-İzleme Merkezimizde en önemli kriterimiz gizliliktir” dedi. Mersin Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne, 6 Aralık 2012-28 Aralık 2017 tarihleri arasında, psikososyal destek için gelen kadın sayısının 2 bin 595 olduğunu belirten Göllü, 236 kadına hukuki destek (avukatlık) hizmeti verdiklerini; İş-Kur ile yapılan protokol ile de can güvenliği sorunu olmayıp kendi ayakları üzerinde durmak isteyen 657 kadını da sigortalı işlere yerleştirdiklerini de anlattı. 

“AİLE İÇİ İLETİŞİM VE HOŞGÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ”

Şiddet Önleme-İzleme Merkezi’nin, sadece kadına yönelik şiddeti değil, aile içi şiddeti; yani erkek, yaşlı veya çocuk herkesi içeren bir merkez olduğunu kaydeden Çiğdem Göllü, Mersin ŞÖNİM’in Muğdat Cami civarında olduğunu ve 7/24 hizmet verdiğini ifade etti. Göllü, “Tabi gönül isterdi ki şiddetsiz bir toplum şiddetsiz bir aile… Bunun en önemli kriterinin de aile içi iletişimden geçtiğini düşünüyorum. Aile içinde birbirimize karşı ne kadar hoşgörülü olursak, iletişimimiz ne kadar açık ve şeffaf olursa, o kadar daha rahat ve güzel bir aile yaşantımız olacağına inanıyorum. Açık ve şeffaf iletişimde aşamayacağımız hiçbir şey yoktur. Mutlu bir yuva istiyorsak daha sabırlı olalım, sevecen olalım ve karşımızdaki insanla empati kuralım” dedi.

“ŞİDDET, EN YAKINIMIZDAKİ İNSANLARDAN GELİYOR”

Toplumda hâkim olan ‘Kol kırılır, yen içinde kalır’ anlayışının taşıdığı tehlikeye işaret eden Çiğdem Göllü, “Şiddet, ne yazık ki hep en yakınımızdaki insandan; eşimizden, babamızdan, kardeşimizden geliyor. En çok şiddet maruz kalanlar da çalışmayan kadınlarımız. Bu nedenle kız çocuklarımızı lütfen okutalım ve bir meslek sahibi olmalarını sağlayalım” diye konuştu. Göllü; şiddetin, daha çok sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanlardan geldiği yönündeki anlayışı da eleştirdi, “Evet, böyle bir profil var ama şiddet uygulayan üniversite hocalarımız var, profesörlerimiz, mühendisimiz, avukatımız, kaymakamımız var. Şiddet uygulayanlar, sadece eğitimsiz, alkolik veya madde bağımlısı insanlar değil. Her yaş, grup, cinsiyet, meslekten insanın uyguladığı şiddet var” ifadelerini kullandı.

Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nin; aile içi şiddete uğrayan kadınlara sunduğu barınma, hukuki destek, sağlık hizmeti ve psikososyal destek çalışmaları da dinleyicilere aktaran Çiğdem Göllü, daha sonra salonu dolduran kadınlardan gelen soruları yanıtladı. Seminer, Akdeniz Belediye Başkanı Muhitin Pamuk’un, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü’ye teşekkürü ve çiçek takdimi ile sona erdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA