Denizcilere iş kazaları eğitimi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Denizcilere iş kazaları eğitimi


 

Mersin Deniz Ticaret Odası’nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Sörvey Mühendisi Dr. Fatih Yılmaz’ın katılımıyla, “Uluslararası Sözleşmeler Kapsamında Gemi ve Liman Operasyonlarında İş Kazası Riskleri” konulu farkındalık eğitimi düzenlendi.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), üyeleri arasında yaptığı anket sonucu belirlenen “P&I, IMO, ILO Sözleşmeleri Bağlamında Gemi/Liman Operasyonları İş Kazası Riskleri” konulu bir farkındalık eğitimi düzenledi.Odadan yapılan basın açıklamasında; eğitimin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim Dairesi Başkanlığı Denizcilik Sörvey Mühendisi (Gemi İnşa Mühendisi) Dr. Fatih Yılmaz tarafından verildiği bildirildi. İnteraktif bir ortamda gerçekleşen eğitime katılım talebinin yoğun olduğu gözlemlendi.

GEMİLERDE EN RİSKLİ BÖLGE GÜVERTE

“Türk Gemilerinde İş Kazası Açısından En Riskli Grup: Güverte ve Makine Tayfaları” baylıklı bir  sunum yapan Dr. Fatih Yılmaz, “Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda gördük ki, Türk bayraklı gemilerde iş kazasına maruz kalma açısından en riskli grup güverte ve makine tayfaları. Dolayısıyla, öncelikle bu gruptaki kişilerin okul eğitimleri, mesleki yeterlilik ve iş sağlığı güvenliği (İSG) eğitimlerinin daha fazla geliştirilmesine odaklanmalıyız.

İş kazası anında en fazla yapılan iki faaliyetin ise ‘yürüme, merdiven çıkma-inme, kapılardan giriş-çıkış” ve ‘makine dairesinde makine parçalarının bakım ve onarımı’ olduğunu görmekteyiz. Ayrıca, yaralanmaya en fazla sebep olan iki olayın ise ‘kayma-tökezleme-düşme’ ve ‘tam veya kısmi denetim kaybı, vücudu veya bir uzvu bir veya birden fazla cismin sıkıştırması, ezmesi, batması, kesmesi’ olduğunu da görmekteyiz” dedi.

TÜRKİYE’DE DENİZ KAZALARININ %18,1’İ BİREYSEL İŞ KAZASI NİTELİĞİNDE

2002-2014 yılları arasında Türk Arama Kurtarma (SAR) bölgesinde raporlanan deniz kazalarının, yüzde 18,1’inin bireysel iş kazası niteliğindeki olaylardan oluştuğunu belirten Dr. Fatih Yılmaz, “Yaptığımız araştırmaların sonuçları Türk arama ve kurtarma sahası içerisinde ölüm, yaralanma ve kayıp ile sonuçlanan kazaların minimize edilmesinde, öncelikle “Alabora ve “Çatışma” türü deniz kazalarının azaltılmasına odaklanmamız gerektiğini gösteriyor.  Bununla birlikte, özellikle amatör balıkçı/amatör denizci eğitimleri ile yat-özel tekne-sportif ve eğlence amaçlı teknelere ve yolcu gemilerine yönelik teknik ve idari denetimlerin etkinliğinin arttırılmasında da fayda var.

Türk gemilerinde başta “cisimlerin çarpması, sıkıştırması, ezmesi, batması, kesmesi” ve ‘düşme’ şeklinde oluşan bireysel meslek kazaları olmak üzere önleyici ve koruyucu iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin arttırılmasının da faydalı olacağı kanaatindeyim” dedi.

Eğitimin sonunda konuşan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, “Eğitime gösterilen ilgi bizleri memnun etti. Üyelerimiz talep ettiği ve ilgi gösterdiği sürece bu tür mesleki eğimleri düzenlemeye devam edeceğiz. Katılan üyelerimize ve Odamıza katkıları için Dr. Fatih Yılmaz’a teşekkür ediyorum “dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA