Cemevleri yine dışlandı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Cemevleri yine dışlandı!


 

Meclisten geçen son düzenlemelerden bazılarının, ‘kurumsallaşan cemaatlere imtiyaz tanıdığın’ endişesi yarattığını belirten Milletvekili Çamak, cemevlerinin ise dışlandığını söyleyerek, “Eğer iktidar, tarikatlara bel bağlamanın nasıl büyük bir hata olduğunun farkına varmamışsa bu ülkede cemaatler da

TBMM’de geçtiğimiz hafta görüşülen ve kabul edilen 502 sıra sayılı Torba Kanunun 87'nci maddesiyle, belediyelerin mabetlerin yanı sıra eğitim kurumları, yurtlar, okul, pansiyon ve hastanelere de indirimli ya da ücretsiz su vermesinin önü açıldı. Tasarıya cemevlerinin de eklenmesi ve böylece cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi indirimli ya da ücretsiz su hizmetinden faydalanması için girişimlerde bulunan CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, cemevlerinin bu yasal düzenlemede de dışlanmasına tepki gösterdi. Çamak, “Özellikle şunu belirtmek isterim ki, bu düzenlemenin TÜRGEV ve Ensar Vakfı gibi kurumsallaşan bazı cemaat örgütlenmelerine imtiyazlar tanımak için kılıf hazırlamak olup olmadığına dair ciddi endişelerimiz söz konusu. Eğer iktidar 15 Temmuz darbe girişimine rağmen, tarikatlara bel bağlamanın nasıl büyük bir hata olduğunun farkına varmamışsa üzülerek belirtirim ki bu ülkede cemaatler daha çok darbe yapma fırsatı bulabilir” dedi.

Yasa metninde geçen mabetler konusunun pozitif hukuk bağlamında irdelemesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Çamak, “Çünkü cemevleri gibi inanç mabetlerinin bazı hukuki çıkmazlardan ötürü mabet statüleri tanınmamaktadır. Sorun, eşitlik ilkesini her zaman ve tam gözetir nitelikte olmayan bir düzenlemeler bütününün varlığından kaynaklanan tanınmama ve hakkaniyet ölçüsünde, eşit muamele görmeme sorunudur” ifadelerini kullandı.

“CEMEVLERİ İBADETHANE STATÜSÜNE ALINABİLİR”

Cemevlerinin ibadethane statüsü konusu gündeme geldiğinde, inkılap kanunları içinde yer alan Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine Dair Yasa’nın öne sürüldüğüne işaret eden Çamak, “Cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınması için Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine Dair Yasa'nın değiştirilmesine ihtiyaç yoktur. Ufak bir hukuki düzenlemeyle cemevlerinin statüsü, ilgili yasanın yasakladığı türbe ve benzeri yerlere iliştirilmekten kurtarılabileceği gibi, illa bir düzenlemenin de açıkça zikredilmesi gerekmeden de sorunun idari yargı içtihadıyla çözülebileceği bilinmektedir. Cemevinin bu kapsamda bulunduğu hükmünü yargı içtihadıyla yerleştirmek teknik olarak imkân dışı değildir ancak bu yol, açık bir yasal düzenleme yoluyla karşılaştırıldığında öncelikle zaman alıcıdır. Dahası, yargıda mevcut muhafazakâr tutumun etkileri, bugüne dek yerleşmiş içtihadın ve gözlenen performansın ışığında düşünüldüğünde yargısal yolun başlatıcı değil ancak birtakım açık düzenlemelerle harekete geçirildiği takdirde tamamlayıcı sonuç vereceğini düşündürmektedir” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA