Mersin’in hava ölçümleri YANLIŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in hava ölçümleri YANLIŞ!


 

Çevre Bakanlığı’nca Mersin’de 2 yıl önce kurulan Hava Kirliliği Ölçüm İstasyonu’nun yanlış kurulum nedeniyle doğru ölçüm yapmadığı ileri sürüldü! Bakanlığın istasyon sayısını 4’e çıkarma vaadi ise 2 yıldır gerçekleşmedi.

Kentte konunun takipçisi olan uzmanlar, mevcut haliyle tek istasyonunun zaten sağlıklı sonuçlar vermeyeceğini, yanlış sonuçların da bu alanda yapılması gereken yatırımları engellediğini savundu.

Mehmet Nabi Batuk

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mersin’e ilgisizliği sürüyor. Kentte hava kirliliğini ölçmek amacıyla iki yıl önce bir istasyon kuran bakanlığın, yanlış kurulum nedeniyle doğru ölçüm yapamadığı ileri sürüldü. Ayrıca kentte 10 yıl önce çalışmaları başlatılan, ‘Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetim Planı’nın da yıllardır tamamlanmaması; kıyı alanlarının betonlaşmasına, ranta dönüştürülmesine ve uygunsuz olmayan yöntemlerle yapılaşmasına zemin yaratmaya devam ediyor. 

“MERSİN’DE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMLERİ DOĞU DEĞİL”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, kentteki hava kirliliği sorununa ilişkin yaptığı açıklamada Mersin’de insanların artık evlerinde bile rahat nefes alamaz hale geldiğini belirtti. MERÇED Başkanı Aslan, şunları söylemişti: “Gelinen nokta çok kötü. Bırakın kanalizasyon hattını, mevcut havada bile o kadar çok atık var ki! Mersin’de zehirli gazlarla iç içe yaşıyoruz. Kışın bu kentte nefes alamıyoruz. Yazın birazcık nefes aldığımızı zannediyoruz ama hava yine kirli. Çünkü koskoca Mersin’de, hava kirliliğini ölçen bir tane cihazımız var. O da rüzgârın yönüne ters konulmuş bir cihaz. Yani biz Mersin’de hava kirliliği ölçümlerinin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bağımsız örgütler gelip burada hava ölçümü yaptılar ve Mersin’in havasının çok kirliği olduğunu kanıtladılar. Biz de önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağız.”

“1 İSTASYON SAĞLIKLI SONUÇ VERMEZ”

Çevre Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciği Saymanı Sinan Can’a göre, 15 bin 853 kilometrekare alana sahip bir kıyı şehrinde 1 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun güvenilir ve sağlıklı sonuçlar veremeyeceği sonucunu dile getirdi. Sinan Can şunları söyledi: “Bu konu ile ilgili geçen sene bazı çalışmalarımız olmuştu. Geçen sene yaptığımız literatür taramalarında bir tane istasyonun tüm ili kapsayacak sağlıklı bir veri vereceğini ummuyorduk. Ancak söz konusu istasyonun yüzde 98 – 99 oranında bir temsiliyet geçerliliği var. Çünkü kümülatif olarak değerlendirdiğimizde bütün ili kapsayacak olan koordinasyon sistemi ile birlikte temsiliyet oranı yüksek çıkıyor. Fakat hava kirliliği oranlarının çok yüksek olduğu bölgelerde bir tane istasyon hiçbir zaman yeterli olmaz. En az 3 – 4 tane hava istasyonunun düşünülüp yapılması daha doğru olabilir.

O dönemlerde Mersin’de çok hava kirletici neden olmadığı düşünüldüğü için bir tane istasyonun yeterli olabileceği planlanmıştı. Ancak son dönemde açılan yeni fabrikalarla birlikte yeniden ölçüm çalışmalarının yapılması gerekiyor. Geçen yıl biz Mersin’in üç bölgeye ayrılarak hava ölçümlerinin yapılması gerektiğini belirtmiş ve savunmuştuk. Doğudan Mezitli’ye olan kısımların bir bölge, Mezitli’den Erdemli’ye kadar bir bölge ve Silifke, Gülnar – Anamur’da bir bölge olarak değerlendirilerek Mersin’deki hava kirliliğinin en az 3 bölgeden izlenmesi gerektiğini söylemiştik. Ama bugün bunu tekrar ele almamız için Mersin’i yeniden incelememiz lazım. Nüfusumuz, yerleşkelerimiz, doğal durumlarımızın yeniden tespit edilip değerlendirilmesi gerekir. Örneğin biz bu değerlendirmeyi yaptığımızda Yeşilovacık’taki çimento fabrikası yoktu. O yüzden değerlendirmelerin yeniden güncellenmesi gerekiyor”.

“YILLARDIR AYNI AÇIKLAMALARI YAPIYORLAR”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün iki yıldan beridir, kendilerine söz konusu Hava Kalitesini Ölçüm İstasyonlarını kuracağını bildirdiğini ancak hiçbir gelişme yaşanmadığını kaydeden Can, “Biz iki sene önce hava kirliliği raporumuzu açıkladığımızda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de aynı açıklamaları yapıyordu. ‘Yerlerini belirledik ancak inşaatının yapılmasını bekliyoruz’ dediler. Şimdi yine aynı açıklamayı yapıyorlar. Planlama çalışması tamamlanmış ancak ortada bir uygulama bulunmuyor” dedi.

“BU VERİLERİN ÇIKMASINI İSTEMEYENLER VAR”

Hava kirliliğine ilişkin bir toplantı yaptıklarını ve kentte havanın kirlilik oranını ölçen bir tane istasyon olduğunu öğrendiklerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile iletişime geçtiklerini söyleyen Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu da, “Mersin’de hava ölçüm istasyonu sayısının arttırılması için ilgili makamlarla iletişime geçiyor, koynu takip ediyor, cevap istiyoruz. Ancak bu defa ilgili kurum/kuruluş ‘alacağız, yapacağız’ diyerek zaman geçiriyor. Yani bu işleri iş bıkmadan usanmadan, hafızanızı da kaybetmeden sürdürmeniz gerekti. 4 alet alıp da havanın kirlenip kirlenmediğini ölçmek çok da zor bir şey değil ama Bu verilerin çıkmasını istemeyenler var. Ama biz bu kentte önümüzü nasıl göreceğiz?” diye konuştu.

GEÇİCİ İSTASYONLAR KAPATILDI

Mersin Kent Konseyi tarafından 4 Şubat 2016 tarihinde, 22 kamu ve özel kuruluşun katılımı ile ‘Hava Kirliliği Çalıştayı’ yapılmış ve kentte uygun alanlara 4 adet Hava Kalitesini İzleme İstasyonu kurulması önerilmişti. Konu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirildi. İki yıl önce kentte bir adet Hava Kirliliği Ölçüm İstasyonu kuran müdürlük, geçen yıl da iki adet geçici izleme istasyonu kurdu. Ancak bir süre sonra bu geçici istasyonların işlevine son verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA