Yıkım yok, yeniden açılıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yıkım yok, yeniden açılıyor


 

Akdeniz Belediyesi tarafından yıkım kararı çıkartılan ve içindeki kadın üreticiler kapıdışarı edilen Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı’nın kayyum yönetimine gelen tepkiler ve talepler üzerine yeniden açılacağı öğrenildi.

Mehmet Nabi Batuk

Akdeniz ilçesinde tek olmasına rağmen Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, tarafından imara aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıkartılan ve 14 Ağustos 2017 tarihinde kapatılan Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı’nda yıkım çalışmaları yerine beklenenin aksine yenileme çalışmaları başladı.

Akdeniz İlçesinde dönemin HDP’li ilçe belediyesi tarafından 9 Aralık 2016’da kurulan ve bölgede alternatifi bulunmayan kadın pazarının kapatılması kent kamuoyunun tepkisini çekmiş ve pazardan ekmeğini kazanan yaklaşık 50 kadın kapı dışarı edilmişti.

Kentteki herkes söz konusu kadın pazarının yıkımını beklerken, gelen yoğun tepkiler üzerine pazarın elden geçirildikten sonra Akdeniz Halk Eğitim Merkezi ile Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yönetilmesi kararının alındığı öğrenildi.

KADIN KURSLARINDA ÜRETİLEN EL EMEĞİ ÜRÜNLER SATILACAK

Akdeniz Belediyesi’nden elde edilen bilgilere göre; Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarındaki inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından kurulacak stantlarda, ilçe belediyesine ait 9 mahalle evinde Akdeniz Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle kadın vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen dikiş - nakış, giyim, kadın elbise dikimi ve takı tasarımı kurslarında üretilen el emeği ürünleri kayıtlanarak satışı gerçekleştirilecek. Satışı gerçekleştirilen ürünün kazancı daha sonra ürün sahibine iade edilerek kursiyere ekonomik kazanç sağlanmış olacak. Ayrıca kadın pazarında yapılacak satış işlemlerinde, aynı kişilerin sabit kullanımlarının ve kayıt dışı satışın önünde geçebilmek için, kadınların kurslarda üretim yapmış olması şartı aranacak.

“KADIN PAZARI TİCARİ BİR RANT ARACINA DÖNÜŞMÜŞTÜ”

Akdeniz ilçesindeki ilk kadın üretici pazarını kapatmalarının ardından aldıkları tepki ve eleştirileri değerlendiren Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk, “Bu Pazar ruhsatsız bir şekilde açılmış ayrıca daha sonra kuruluş amaçlarından uzaklaşarak belirli kişilerin maddi çıkar sağladığı ticari bir rant alanına dönüşmüştü. Bizim bu pazarı kapatmamızın diğer bir amacı ise ise ruhsat olmadan yiyecek ve içeçek satışının yapılmasıydı. Eğer bu pazarda bir zehirlenme vakası görülseydi bunun sorumluluğunun altında tüm belediye olarak kalırdık. Bu yüzden bu kadın pazarını kapatmak zorunda kaldık. Daha sonra Akdeniz Halk Eğitim Merkezi’nin bize böyle bir talebi oldu. Şimdi eğer buraya gerekli onay işlemlerini yapabilirsek ve ruhsatımızı alırsak, Akdeniz Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak açtığımız kurslarımızda kadın vatandaşlarımızın ürettiği çini, takı, giysi, örgü gibi el emeği ürünlerinin burada satışını gerçekleştireceğiz. Kazandığımız para ise onlara daha iyi malzeme yardımı olarak geri dönecek” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA