Mersin’in çöpten kazancı artacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in çöpten kazancı artacak!


 

Mersin’de çevreyi kirleten 48 vahşi çöp depolama alanının kapatılması ve çöplerin aktarma istasyonları kurularak düzenli depolama alanlarına taşınması için düğmeye basıldı.

Aktarma istasyonları ile yapılacak tasarruf sayesinde Mersin’in çöpten kazancı artarak. İlk etapta kurulan 2 aktarma istasyonu ile ilk yıl 2 milyon 700 bin TL’lik gelir sağlanacak.

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Toroslar’daki katı atık arıtma merkezi ile ilgili tartışmalar üzerine yaptığı sunumda, kentte 48 vahşi depolama alanı olduğunu ve bunların da çevreyi kirlettiğini açıkladı.

“BU İŞLERİ KAFAMIZA GÖRE YAPAMIYORUZ”

Öncelikle aktarma istasyonlarını tanıtan ve faydalarına değinen Halisdemir, “Katı atık aktarma istasyonları; küçük hacimli araçların getirdiği katı atıkların daha büyük hacimli araçlarla sıkıştırılarak atığın yoğunluğunun arttırılması ile ekonomik koşullarda katı atık taşıma işlemidir. Bertaraf tesisine gidecek atıklar için bu sistem tüm dünyada uygulanmaktadır. Aktarma istasyonları gidip boş alanlara değil özellikle seçilen yerlere yapılmaktadır. Bu işleri kafamıza göre yapamıyoruz pek çok kriteri bulunmaktadır. Çöp toplayan kamyonlardan çöp suyu salınımı yapıldığı iddiaları asılsızdır. Zira biz bu sudan biyogaz üretiyoruz. İstesek bile atmayız çünkü bizim için değerli. Bu sistem ile katı atık taşıma işlemleri verimli ve etkili hale gelmektedir. Atığın taşıma bölgesindeki trafik yoğunluğu ve bu taşımadan kaynaklı riskleri minimize etmektedir. Çöp kamyonlarının kullanmış olduğu yakıt miktarlarının azaltılmasına neden olmakta aynı zamanda ekonomik bir fayda da sağlamaktadır. Yine bu çöp kamyonlarında meydana gelen gürültü kirliğinin önlenmesine de çok büyük katkı sağlamakta ve harcanan zamandan tasarruf edilmektedir. Karayollarındaki aşınmayı dahi bu faydalar içine koyabiliriz. Sistem kapalı olduğu için de görüntü kirliliği oluşumu mümkün değildir” dedi.

“2 MİLYON 700 BİN TL’LİK BİR GELİR SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”

Aktarma istasyonları ile Mersin merkezde 4 ilçenin araç yakıtlarından sağlanan faydanın ne olacağına ilişkin bir hesaplama yaptıklarını da açıklayan Halisdemir, “Öncelikle merkezde iki bölge seçtik bunlardan biri Çavuşlu Aktarma İstasyonu ve diğeri Erdemli Limonlu’daki aktarma istasyonudur. Bu sayede sadece merkezde yakıt giderlerinde 2 milyon 700 bin TL’lik bir gelir sağlamış olacağız. Bakım-onarım, işçilik, amortisman gibi diğer etkenleri de katarsak bu rakamların daha da yükseleceğini görmekteyiz. Toroslar Katı Atık Aktarma İstasyonu yakınlarında çok fazla yerleşim yeri bulunmamaktadır. Olsa da her hangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Limonlu’daki katı atık aktarma istasyonu alanı geçmişte vahşi çöp depolaması yapılan bir alandı. Biz bu sahayı rehabilite ettik ve önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Buradaki çöplerin Silifke’ye taşınmasın sağlayacağız. Bununla ilgili sadece Erdemli’de çalışma yapmadık. Silifke’nin batı tarafındaki yerleşim yerlerindeki atıkları toplamak için de Işıklı bölgesinde bir yer belirledik. Bunu da Valiliğe sunarak onay aldık. Burası yaklaşık 5 dönüme yakın bir yer. Yine Gülnar’da bir alan belirledik ki burası da daha önce çöp dökülen bir  yer. Silifke düzenli çöp depolama alanına mesafesi de 47 kilometre. Biz burada ormanlık alanı rehabelite ederek üzerine aktarma istasyonu yapacağız. Aynı şekilde Mut katı atık aktarma istasyonu için de yer belirleme işlemeni yaptık ve gerekli onayları aldık” diye konuştu.

VAHŞİ ÇÖP DEPOLAMA YASAK!

Katı atıkların vahşi bir şekilde depolanmasının yasak olduğunu da anımsatan Bülent Halisdemir, “Mersin’de 3 tane düzenli depolama alanına sahibiz. Bunlar; Silifke, Mersin merkez ve Tarsus’tadır. Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’nın çöp sorununu ise kendi içinde çözeceğiz. Aktarma istasyonları bir çöp depolama alanı değildir. Aktarma istasyonlarında çöp biriktirilmesi ve çöp suyunun herhangi bir şekilde dış ortama bırakılması mümkün değildir. Aktarma istasyonları kurulması sayesinde kentin nefes almasına katkı sağlanacak, oluşabilecek görüntü kirliliği ve koku önlenecektir. Zaman ve enerji tasarrufu sağlanacaktır.

Şuanda Mersin’de 48 vahşi depolama alanı bulunmaktadır. Biz bu 48 vahşi depolama alanının tamamını kapatacağız. Hiçbir yerde vahşi depolama alanı bırakmayacağız. Bunlar yer altı ve yüzey sularını kirletmekte, orman yangınlarına neden olmakta. Bunların önüne geçmek ve atıl durumdaki maddeden geri kazanılacak malzemeleri alarak enerji elde etmeyi planlıyoruz. Tüm ilde aktarma istasyonları yapıyoruz, bunları planladık, yer seçimleri ile ilgili sıkıntıları aşmaya başladık. Bu alanları belirlerken tüm ilçelerde 100’e yakın bölgelere gittik, belediyeye ait ormana ait yerleri inceledik. Bazı yerler SİT alanı çıktı. Toroslar’da örneğin 17 bölge belirledik ama en uygun yer burası oldu” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA