Kışlaya yargı koruması! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kışlaya yargı koruması!


 

Mersinlilerin kent merkezinde adeta nefes alma noktası olan Hamidiye Kışlası’nın imara açılması için yürütülen çalışmalara yargıdan bir kez daha darbe geldi! Kışlanın Sit alanı tescilinden çıkarılması için verilen yürütmeyi durdurma kararına mahkemeden ret geldi.

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sakar, imara açılmak istenen Hamidiye Kışlası ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, alanın SİT alanı tescilinin kaldırılmasına ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazın reddedildiğini açıkladı.

Mersin’in merkez, Akdeniz İlçesi, Hamidiye Mahallesi 29 pafta, 876 ada, 74 parsel numarasına kayıtlı, dünyada askeri alanda başka bir örneği olmayan Heybeli Ada Deniz Okulu’na beş yıl ev sahipliği yapmış, Hamidiye Kışlası olarak da bilinen Askeri Kışla Alanı’nın devam eden yargı süreci ile ilgili bilgi veren Sakar, “Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.09.1995 tarih ve 2209 sayılı kararı ile  2. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Askeri anlamda tarihe tanıklık etmiş bu alan, 100 yaşına ulaşan ağaçları, doğal bitki örtüsü ve Müftü (Efrenk) Deresine olan sınırı ile kentimizin nefes alma noktasıdır.

Mimarlar Odası, bir meslek odası olarak, meslek alanının kapsamı çerçevesinde tarihi, kültürel ve doğal değeri olan, ülke ve kent için önemli varlıklarımızın korunmasını kamu adına gözetmektedir.

Bu nedenle tarihi ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiş bu alanın, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca bu tescilinin kaldırılmasına karşı Mimarlar Odası olarak başlattığımız hukuk sürecinde, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 28.04.2017 gün ve E:2017/407 sayılı ara kararı ile yürütmenin durdurulması kararına, Bakanlıkça T.C. Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi’ne yapılan itiraz sonucunda, aynı mahkemece itirazın reddine karar verilmiştir. 

Mersin 1. İdare Mahkemesi, 2017/407 Esas no. 2017/1753 karar nosu ile, Koruma Yüksek Kurulu’nun, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.09.1995 tarih ve 2209 sayılı kararı ile Askeri Kışla Alanı için almış olduğu 2. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı tescilini kaldıran kararında hukuka uyarlılık görmemiş ve oybirliği ile iptaline karar vermiştir. Bu karar ile Hamidiye Kışla Alanı’nın tarihi ve doğal sit alanı olduğu mahkemece bir kez daha teyit edilmiştir.

Kamuoyunu bilgilendirmeyi yaşadığımız kente karşı ortak sorumluluk olarak görüyoruz” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA