Erdemli çiftçisine kivi yetiştiriciliği eğitimi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Erdemli çiftçisine kivi yetiştiriciliği eğitimi


 

Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası tarafından organize edilen "Kivi Yetiştiriciliği ve Uygulamalı Budama Eğitimi", Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Eğitim toplantısına, İlçe Kaymakamı Avni Kula, Erdemli İlçe Tarım Müdürü Mehmet Türker, Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ile 90 çiftçi katıldı. İlçesindeki kivi üreticilerinin teknik bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla düzenlenen eğitim Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden konu uzmanı Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman’ın katılımıyla gerçekleşti. Burada bir konuşma yapan Erdemli Kaymakamı Avni Kula, yaptığı konuşmada, verilen eğitimin çiftçiler açısından çok yararlı olacağını belirterek kendisininde daha önce Trabzon da görev yaptığını oradaki kivi üreticileri ve sorunlarını yakından bildiğini belirterek, "Böyle bir eğitimin gerçekleştirilmesini son derece önemsiyoruz ve çiftçilerimize faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker de "İlçemizde hergeçen gün gerek üretim alanı, gerekse üretim miktarı artan kivinin, yetiştiriciliğinde çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda böyle önemli bir eğitimi gerçekleştiriyoruz. Çifçilerimizin ilçemiz için yeni bir ürün olan kivi yetiştiriciliğini tekniğine uygun olarak yapmalarını sağlayıp üretim miktarında ki artışa paralel olarak meyve kalite ve standartını arttırmayı hadefliyoruz" diye konuştu. 

Erdemli'de kivi hasatının kivi üretiminin en fazla yapıldığı Yalova ve Karadeniz Bölgesi'nden daha erken yapıldığına dikkat çeken Türker, bu nedenle üreticilerin yüksek fiyattan ürünlerini değerlendirme imkanına sahip olduğuna dikkat çekti.Birim alandan yüksek gelir getirmesi ve uzun süre muhafaza edilebilmesinin kiviye olan talebi arttırdığını da anlatan Türker, pazar için en büyüksorunun erken hasat olduğunu, kivinin hasat edilebilmesi için şeker oranının belirli ölçülerde olması gerektiğini, üreticilerin hasatta buna özellikle dikkat etmelerinin şart olduğunu söyledi. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Dr. Kemal Abdurrahim Kahraman ise kivi yetiştiriciliği, bahçe tesisi, sulama, gübreleme,hastalıklar, budama ve hasat konularında çiftçileri bilgilendirdi. Eğitimin pratik bölümünde de Esenpınar Mahallesinde kivi bahçesinde budama anlatılarak çiftçilerle budama uygulaması yaptırıldı. Eğitimin 2. gününde ise Karahıdırlı ve Sıraç Mahallelerindeki kivi üretimi gerçekleştiren çiftçilerle bir araya gelinerek karşılaştıkları sorunlar, uygulamadaki yaptıkları yanlışlıklar hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA