Kilosu 2,5 TL’ye düştü üretici tedirgin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kilosu 2,5 TL’ye düştü üretici tedirgin!


 

Mersin’in Anamur ilçesinde, muz fiyatının düşmesinin önüne geçmek için ‘Muz Fiyatlarını Belirleme Komisyonu’ kuruldu.

Anamur’da muzun kilosunun 2,5 liraya düşmesiyle tedirgin olan muz üreticileri Anamur Kaymakamlığı salonunda düzenlenen toplantıda soruna çözüm aradı. Anamur İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Niyazi Sarıoğlu, muz fiyatlarının sezonun başında 3 TL'den başlayıp 2,1 TL ve 2,3 TL seviyesine düştüğünü ifade ederek, “Ancak piyasanın bu şekilde düşmesinin genel anlamda bir sebebi yok. Dış piyasalardan aldığımız fiyatlarda muzun bugünlerde ortalama 2,5 lira civarında seyretmesi gerektiğiyle ilgili bir kanaate vardık” dedi.

Arz ve talebe göre piyasanın dengelenmesi gerekirken bir grup tüccarın kendi inisiyatifleri dahilinde fiyatları indirdikleriyle ilgili bir veriye ulaştıklarını söyleyen Sarıoğlu, “Bununla ilgili araştırma yaptık. Dolara göre, demir, naylon ve gübre fiyatları yükseldi fakat nedense muz fiyatları geriye doğru gitmeye devam etti. Çiftçiler olarak bugüne kadar sesimizi çıkarmadık. Bundan sonra bir komisyon oluşturmaya karar verdik. Bu komisyonda günlük muz fiyatları belirlenecek çiftçilere mesaj gönderilecek. Komisyonun fiyatının üstünde kesenlere kimsenin bir diyeceği yok ama bunun altında lütfen üretici olarak siz de muz kestirmeyin. 2,5 liranın altına lütfen muz kestirmeyin. Birlik olup ortak hareket edersek üreticilerin gücünü kimse kıramaz. Emeği biz çekiyoruz, alın terini biz döküyoruz ama pazarlamaya geldiği zaman bunu başaramıyoruz. Bütün mevzu bundan kaynaklanıyor'' diye konuştu.

Muz Üreticileri Birliği (Muz-Bir) Başkanı Mehmet Güzel ise yaklaşık 1 haftadır konu üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek, “12 ilden fiyat aldık. Bu geminin içinde biz bir aileyiz. Gemiyi bizim yürütmemiz gerekiyor. Muz sezonu başlamadan çiftçiler komisyonculardan para aldıklarından dolayı muzu istedikleri fiyattan satamıyorlar. 99 tane muz sarartma tesisinden hangileri Anamur’un kaderi ile oynuyor ortaya çıkaracağız. Bu komisyon kurularak buradan gönderilen mesajlarla fiyat bilginiz olacak” şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda alınan karar ile Anamur İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü başkanlığında, Anamur Muz-Bir, Anamur Ziraat Odası, Anamur ve Bozyazı Hal Derneği ve 3 muz üreticisi ile Muz Fiyatlarını Belirleme Komisyonu kuruldu. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA