Sorumlular hakkında derhal yasal süreç başlatılmalı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sorumlular hakkında derhal yasal süreç başlatılmalı!


 

Akkuyu Nükleer Santrali’nde ÇED süreci tamamlanmadan yapılan çalışmaların kanuna aykırı olduğunu açıklayan Antmen, hükümete çağrıda bulunarak çalışmaların derhal durdurulmasını ve kanuna uymayan sorumlular hakkında yasal sürecin başlatılmasını istedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için alınan ÇED olumlu Raporuna karşı Danıştay’a açılan ve 22 Kasım 2017 günü duruşması görülecek dava ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamaya Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Av. Alpay Antmen, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Seyfettin Atar, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Oğuz Akar Tülücü, Kimya Mühendisleri Odası Şube Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün, Tüm Bel – Sen Şube Başkanı Canan Solak, TEMA Vakfı Şube başkanı Perihan Saydan Pazarbaşı, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Sacide Uluğ, Mersin Barosu Çağdaş Avukatlar Grubundan Av. Bilgin Yeşilboğaz, Aktivist Sevinç Küçük ve birçok kurum temsilcisi katıldı.

“ÇALIŞMALAR YASA DIŞI BİR ŞEKİLDE SÜRÜDÜRLÜYOR”

Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulacağı bölgede ÇED sürecinin tamamlanmamasına rağmen inşaat çalışmalarının hukuk dışı bir şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Av. Alpay Antmen, nükleer enerji üretimine karşı yürütülen mücadelenin inatla büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Av. Antmen, “Akkuyu NGS sahasında, sahaların tümünde iş makinesi ile önceden çalışma yapıldığı ve halen bir kısmında çalışmaların devam ettiği, çalışmaların kazı, dolgu ve tesviye şeklinde olduğu, her ne kadar bu sahada proje şirketi adına bakanlıkça maden işletme izni verildiğinden bahsedilse de çalışmaların yürütüldüğü alanların bir kısmının bu izin alanının dışında kaldığı, bazı sahaların izin sahasında kalsa dahi tartışmalar olduğu; Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde kazı ve dolgu çalışmalarının devam ettiği, Maden İşletme İzin alanı dışında kalan sahada idari bina, yemekhane, WC, iş makineleri, tamir ve bakım atölyesi, araç park alanı ve çeşitli ekipmanlar gibi tek katlı ve prefabrik yapıların yer aldığı bazı alanların büyükçe bir kısmının dolgu ile doldurulduğunun, bazı sahalarda delici ve çeşitli iş makinelerinin bulunduğu sahada hafriyat çalışmalarının yapıldığı daha önceden 2013 Mahkeme kanalı ile tespit ettirilmişti” dedi.

“ÇED SÜRECİ TAMAMLANMADAN YAPILAN ÇALIMALAR YASADIŞIDIR”

Akkuyu NGS’nin aldığı ÇED Olumlu Raporu’na karşı Danıştay’a açılan dava kapsamında 2016 yılında yapılan keşfin ardından; yapılacak duruşmanın 22 Kasım 2017 Çarşamba günü Ankara’da yapılacağını hatırlatan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Av. Alpay Antmen, “Çevre Kanunu’nun 10 maddesindeki ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; Proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez hükmü açıktır. ÇED süreci şuanda durdurulmuş olup proje ile ilgili ÇED kararı mevcut değildir ve bu sebeple proje alanında hiçbir işlem yapılamaz, yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır. ÇED süreci tamamlanmadan ve Çevre Kanunu 15. Maddesine göre kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak yapılan faaliyetlerin derhal durdurulması, yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski haline getirilmesi, inşaata başlayan ve faaliyette bulunanlar hakkında yine Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi gereğince idari para cezası kesilmesini ve gerekli adli işlemlerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

MERSİN NÜKLEERE KARŞI TEK YUMRUK OLMALI

Silifke ilçesinde yapılmaya başlayan, nükleer santralin Türkiye’ye, Mersin’e, ekonomiye, doğaya ve yaşam çevresine sayısız ve geri dönüşsüz ve telafisi imkansız zararlar doğuracağını söyleyen Antmen, nükleer santrale karşı tüm Mersin’in birlik olarak mücadele etmesi gerektiğini söyleyerek “Bu Nükleer Santral Akdeniz’in ekosistemini bozacak; tarımını, turizmini, insan sağlığını yaşamı tehdit edecek düzeyde etkileyecektir. Ayrıca bölgemiz nükleer atık deposuna dönüşecektir. Mersin’in yaşanıl bir kent olarak  kalmaya devam etmesi için hep birlikte mücadeleye devam etmek zorundayız” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA