NAKLİYAT İŞÇİLERİNİN HUKUK ZAFERİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NAKLİYAT İŞÇİLERİNİN HUKUK ZAFERİ


 

MSC/MEDLOG Lojistik Firması Mersin’in işyerinde çalışan ve DİSK’e bağlı Nakliyat – İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 11 işçi işe geri iade talebiyle başlattıkları hukuk mücadelesinden zaferle çıktı.

HABER/MEHMET NABİ BATUK

Dünyanın ikinci büyük konteynır operatörü olan MSC (Mediterranean Shipping Company) MEDLOG Lojistik Firması’nın 8 ayrı işyerinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) üye oldukları için işten atılan 168 işçi adına açılan işe iade davalarında İzmir 11. İş Mahkemesindeki üç ayrı dosyanın kazanılmasının ardından İstanbul, Bursa, Mersin, Gebze ve İzmir’de görülen davalarda da İş Mahkemeleri, yine işçilerin lehine karar verdi. Açılan 168 davanın 61’i sonuçlanırken; en son İstanbul Bakırköy 6. İş Mahkemesinde 31 dava,  Bursa 4. ve 2. İş Mahkemelerinde 12 dava sonuçlandı. Daha önce İzmir’de 6, Mersin’de 11 ve Gebze’den 1 dava sonuçlanmıştı. Ayrıca iş mahkemelerinin iş güvencesi kapsamında olmayan (6 aylık kıdemi olmayan) işçiler için de aynı karar vermesi dikkat çekti.

 

FİRMA 16 AYLIK TAZMİNAT ÖDEYECEK

İş Mahkemeleri’nde davaları sonuçlanan işçilerin işten çıkartmaların haksız olduğu ve sendikal nedenle yapıldığı kabul edilerek, işe iadeye işçinin başvurusuna, işverenin işe başlatıp başlatmamasına bağlı olmaksızın 12 aylık ücreti tutarında sendikal tazminata hükmederek işverenin, işçinin 4 aylık ücreti tutarında boşta geçen sürenin ücretinin ödenmesine de karar verdi. İş Mahkemelerinin aldığı karar ile MSC MEDLOG Lojistik Turizm A.Ş. Firması her bir işçi için 12+ 4 olmak üzere toplamda 16 aylık tazminat ödemeye mahkûm edilirken karar sonrası işçiler sevinç gözyaşlarına boğuldu.

 

“İŞVERENİN İŞÇİ VE SENDİKA DÜŞMANLIĞI KANITLANDI”

Türkiye’nin 8 ayrı bölgesinde kazanılan davalar ile ilgili yazılı açıklama yayınlayan Nakliyat İş Genel Merkezi “Bu kararlar; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasının 25’inci maddesindeki; “fesih dışında” ve “18” ibarelerinin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesinden sonra çıkan emsal kararlardan birisi olmuştur. Bu kararla MSC/Medlog Lojistik işverenin işçi ve sendika düşmanlığı kanıtlanmış, işveren tazminat ödemeye mahkûm olmuştur. İşveren temsilcilerine karşı TCK’nın 117. 118. maddelerine göre sendikal faaliyeti engellemek sucundan açılan ceza davası ise devam etmektedir. MSC/Medlog işvereni tarafından yalancı şahitlik yaptırılan işçilerden biri pişmanlık ve vicdanen rahatsız olup mahkemeye başvurarak daha önce işveren lehine yaptığı yalan ifadeyi geri alarak yeniden doğru ve atılan işçiler lehine ifade verdi. Çalışanın işten atılma ve çeşitli baskıları göze alarak yapmış olduğu bu davranış gösteriyor ki işverenin vaatleri, baskıları bir yere kadar. İşçiler kendi hakları ve davaları için er ya da geç mücadeleye katılacaklardır. Kazanılan davalarımız tüm MSC/ Medlog Lojistik işçilerine ve İşçi Sınıfımıza hayırlı ve örnek olsun” cümleleri kullanıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA