Zirvedekiler Mersin’de buluştu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Zirvedekiler Mersin’de buluştu


 

Bölgenin en büyük İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Zirvesi’ne Mersin ev sahipliği yaptı. Zirvedeki patronlar ‘nitelikli eleman’ vurgusu yaparak, eğitim kalitesine dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU – İBRAHİM YÜNCÜLER

Girişimci İnsan Kaynakları Derneği’nin (GİDERİK) kamudan özel sektöre pek çok destekçi ile bu yıl 7’incisini düzenlediği, “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Zirvesi” 300’ün üzerinde kurumsal firmadan 400 profesyonel yönetici, insan kaynakları uzmanı, sivil toplum kuruluşları, odalar, borsalar, kamu kurum ve kuruluşları ile akademisyenler ve işverenlerin katılımı ile yapıldı.

Sahanın ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla düzenlenen ve ilk üç günde kontenjanların yüzde 80’i dolarken, özellikle Mersin, adana, Antalya, İzmir, Bursa, İstanbul, Konya, Nevşehir, Gaziantep, Hatay, İskenderun ve Osmaniye illerinden ağırlıklı olarak başvuru alındı.

2 BİN 300 KİŞİYE İNSAN KAYNAKLARI ANLATILDI

Divan Otel’de düzenlenen ve sunuculuğunu sanatçı Yavuz Seçkin’in yaptığı zirvenin açılış konuşmasını GİDERİK Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada yaptı. “Bugün burada 350 kurumun 450 temsilcisini ağırlıyoruz” diyen Özada, “2010 yılından buyana dernek olarak faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar işgücü piyasasına yön veren kurum ve kuruluşlarımızla 12 adet işbirliği protokolü imzaladık. Amacız; insan kaynakları alanında farkındalık yaratmak. Öncelikle üst yapıyı kurmak istedik. Bunun yanında iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun hizmet verebilmek adına bir çok etkinliği gerçekleştiriyoruz. İş gücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilmek için 40 insan kaynakları etkinliği, 25 çalıştay, 12 protokol imzaladık ve 45’den fazla radyo ve televizyon programına katıldık. Bugüne kadar 7 zirvede 50 eğitmen, 40 oturumda insan kaynaklarının önemini anlattık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalara bugünkü hariç 2 bin 300 kişi katıldı” dedi.

MERSİN’E KARİYER REHBERİ GELİYOR!

Hedefleri ile ilgili de bilgiler veren Başkan Serkan Özada, “Gelecekte 3 proje ile yolumuza devam edeceğiz. İlki projemiz; Üniversite-Devlet-Sanayi işbirliğine yönelik olacak. Bu işbirliğinde sivil topum kuruluşlarının da dahil olmasını sağlayacağız. Çünkü aradaki bilgi akışının sivil toplum kuruluşları eliyle yapılmasının döngüyü daha iyi sağlayacağına inanıyoruz. İkinci projemiz Mersin için kariyer rehberi hazırlamak olacak. Gelecek 4 ayda yapacağımız bu çalışma ile Mersin’de iş arayan firmalar ile eleman arayanları bir araya getireceğiz. Ayrıca bir de Kampüsten Sektöre Gelecek Projesi’ni hayata geçireceğiz. Aynıca önümüzdeki dönemlerde Adana’da şubemizi açacağız, bu süreci Türkiye’de işbirlikleri ile götüreceğiz Bir hayaliz var; Mersin ilinde insan kaynakları alanında Türkiye’nin en büyük kongrelerinden birini gerçekleştirmek istiyoruz. Biz bu hedefe de emin adımlarla yürüyoruz. Biz şuan bölgeye hitap ediyoruz ama amacımız ülkenin parlayan yıldızı olmak” dedi.

OSB: “KAPIMIZ AÇIK, GELİN YARDIMCI OLALIM”

Mersin Girişimci İş Adamları Derneği Başkanı (MERSİN GİAD) Mehmet Serkan İzol da, “Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu olgusu yeni dünya düzeninin adeta kuralı olmuştur” dedi. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli de, “Sanayicimizin önünü açmak konusunda gerek ilimizde gerekse ülkemizde ciddi anlamda çalışıyoruz. İlimizde 2-3 ay içinde 25 firmanın temel atması söz konusu.Yaklaşık 750 bin metrekare en az 5 bin kişinin çalışacağı bir ortam hazırlıyoruz. Ama bu işler kolay olmuyor. Ciddi bir hazırlık gerektiriyor. Ayrıca eğitim alanında da boş durmuyoruz. Eğitimde reform çalışmaları içinde de yer alıyoruz. Kapımız organize sanayi bölgelerinde yer almak isteyen herkese açık, gelin yardımcı olalım” dedi.

EĞİTİM İLE; İŞ GÜCÜNÜN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARTTIRILMALI

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ömer Abdullah Özdemir ise etkinliğin en can alıcı konuşmasını yapan isim oldu. Zirvenin ana teması olan yeni nesil yönetim ve liderlik anlayışına değinen Özdemir, etkinlik ile mevcut sorunların irdelenmesi ve geleceğe dönük bir yol haritası oluşturulacağına inandığını kaydetti. İş gücü istatistikleri incelediğinde hem Mersin hem de ülke açısından iki temel sorunun ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Özdemir, “Bunlardan ilki işsizlik sorunu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz ama bu ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 5’in altında, ama biz hala çift haneli rakamlara düşüremedik. Diğer sorunumuz ise mevcut işgücünün çalışma verimliliği. Esas bunun üzerinde durmalıyız. Fransa, Almanya, Hollanda gibi pek çok OECD ülkesinde pek çok çalışan 2 saatte 60 dolarlık gelir üretiyor. Bu rakam ülkemizde 30 dolar civarında. OECD ülkeleri ortalaması ise 45 dolardır. Aradaki açığı kapatmamız lazım.

“İNSAN KAYNAKLARINA BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Dolayısıyla işsizlik sorununu çözmek yetmiyor. Hem işsizlik sorununu çözmeli, aynı zamanda da eğitimli ve nitelikli iş gücü konusunda önemli adımlar atmamız gerekiyor. Bu tablonun değiştirilmesi için ilk olarak insan kaynakları kavramına yönelik algımızın değişmesi gerekiyor. Örneğin; eskiden şirketler için muhasebe özellikle vergi yönüyle devlete hesap verebilmek için oluşturulan bir birimdi oysa günümüzde kurumsallaşmış firmalar muhasebeyi bir yönetim aracı olarak kullanmaktadırlar. Muhasebeye bakış açısı değişti ama nisan kaynakları hala emekleme aşamasında.bir çok kurumda inan kaynakları departmanı bulunmamaktadır. Oysa insan kaynakları personel seçme ve yerleştirmeden ibaret değildir. Bu çerçevede öncelikle insan kaynaklarının temel yapısının nasıl olması gerektiğine yanıt aramalıyız. Günümüzde kurumsal firmalar güçlü insan kaynaklarına sahip oluyorlar ve olağan personel işlemlerinin yanı sıra; ücretlendirme politikası, kişisel yetkinlik ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını karşılanması, çalışanlar arası ilişkilerin iyileştirilmesi, performans yönetim sisteminin oluşturulması. Kariyer planlama, çalışan memnuniyeti ve bağlılığın ölçülmesi ile ödül mekanizması insan kaynaklarında olması gereken temellerdir. Bu gibi fonksiyonlar insan kaynaklarının sorumluk alanında değerlendirilebilir. Bugün kurumsallaşmış firmaların çok farklı uygulamaların görüyoruz örneğin insan kaynakları ile koordineli çalışan psikologlar istihdam ediyorlar. Müzikten spora takımlar oluşturuyor, hobi kursları düzenliyorlar. Microsoft ofis ortamının yaratacağı fiziksel hasarı ortadan kaldırmak için masaj hizmeti veriyor. Dolayısıyla mevcut sorunları aşmak için markalaşma ve kurumsallaşma algımızı aşmak zorundayız. Törende; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu da kısa birer konuşma yaptı.

ZİRVEDEKİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Organizasyon; “İnsan Kaynaklarında Fark Yaratanlar Ödül Töreni” ile devam etti. Törende İnsan Kaynakları Alanında Kurumsallaşma Ödülü, OSF Uluslararası Lojistik Hizmetleri AŞ’ye gitti. Firmanın yönetim kurulu başkanı Okan Gökuluğ, ödülünü MTB Başkanı Ö.Abdullah Özdemir’in elinden aldı. Törende; İnsan Kaynakları Alanında Fark Yaratan STK Ödülü’nü, Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzol, MTOSB Başkanı Sabri Tekli’den aldı. Törende; İnsan Kaynakları Organizasyonlarına Katkı Ödülü’nü Umay Lojistik adına Mahmut Arslan, GİDERİK Başkanı Serkan Özada’dan aldı. İnsan Kaynaklarında Fark Yaratan Kamu Kuruluşu Ödülü’nü, Mersin İŞKUR adına İl Müdürü Mustafa Kutlu, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut’tan aldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA