Mersin’de bir ilk, “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de bir ilk, “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı”


 

Mersin Kadın Emeği Kolektifi 16 hafta sürecek “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı” başlatıyor. Kolektif üyesi mimar Özge Göncü, eğitim programıyla hem kadını hem de kadın örgütlenmesini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

GİZEM EKİCİ

Mersin Kadın Emeği Kolektifi, “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı” başlatıyor. 16 hafta boyunca verilecek eğitim programında kadınlara “Kadının insan hakları”, “Anayasal, medeni, ekonomik doğurganlık haklarımız nelerdir?”, “Kadına karşı şiddet, aile içi şiddet, şiddete karşı stratejiler, iletişim,cinsellik,  siyaset”, “Toplumsal cinsiyet rollerine duyarlı çocuk eğitimi  ve çocuk hakları”, Feminizm, kadın hareketleri ve kadın örgütlemesi” başlıkları altında eğitimler verilmesi planlanıyor.

Programın yürütücülerinden Kadın Emeği Kolektifi üyesi mimar Özge Göncü, eğitim programının Mersin’de ilk kez verileceğini ve bunun Bağımsız Kadın Örgütü, Mersin Kadın Emeği Kolektifi ve Günebakan Kadın Örgütü tarafından ortak bir çalışma olarak ortaya çıktığını belirtti.

‘ÖRGÜTLÜ KADINLAR OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ’

Eğitim programıyla daha güçlü ve daha örgütlü kadınlar yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Göncü, kadınların çoğunun uğradığı şiddetin aslında kendi haklarından haberdar olmamasından kaynaklandığını bilmediğini ifade etti. “Genelde kadın mücadelesinin resmi tarihçesi Cumhuriyetle birlikte başlatılır. Halbuki kadınlar Cumhuriyet’ten önce de direniyordu” diyen Göncü, kadın mücadelesinin bin yıllara dayandığını bu mücadele sayesinde birçok kadın kazanımının elde edildiğini vurguladı. Başlatacakları eğitim programıyla da kadının verdiği mücadele sonucu kazandığı haklarının farkına varmasını amaçladıklarına dikkat çeken Göncü, şöyle devam etti: “Kadınlar haklarını ne kadar çok, onları nasıl kullanacaklarını bilirse güçlü mücadele yürütür. Eğitim programımızın amacı da bu bilinci ortaya çıkarmak, hem kadını hem de kadın örgütlenmesini güçlendirmektir. Kadın örgütlendikçe saldırılar artıyor. Ancak, kadınlar haklarının bilincinde olursa bu saldırıları aşabilir.”

Eğitimlerin bir diğer amacının kadın bakış açısını yükseltmeyi, kadınlar arasındaki dayanışmayı artırmayı, kadın mücadelesindeki temel kavramlarının temelini atmayı planladıklarını ifade eden  Göncü, “Eğitim programı sonucunda, kadın mücadelesine katılacak, haklarını bilen ve rekabetsizce bütün kadınlarla dayanışabilen kadınlar yetiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘YASALARLA KADIN KAZANIMI YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

“Son dönemde 7 Haziranla birlikte ördüğümüz kadın mücadelesi adına bir birliktelik oluştu. Oluşan bu birliktelik aslında hızla yükseliyordu.  Dikta rejimi bu yükselişi durdurmak için bütün muhalif kesimlerin üzerinde sistematik bir şekilde saldırmaya başladığı gibi kadın örgütü üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor” diyen Göncü, Olağanüstü Hal (OHAL) ve çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kadın haklarına yönelik yeni yasalar çıkartılarak, kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

‘KADINLAR SUSMAYACAK’

Kadın cinayetlerin artması ve bunların önlenmesi için herhangi caydırıcı bir yasanın çıkarılmaması da  dahi çıkarılan ve çıkarılmaya çalışılan tüm yasaların asıl amacının kadın mücadelesini zayıflatmaya yönelik olduğunun altını çizen Göncü, “Daha demokratik bir Türkiye isteyen kadınların sesini kısmak için son süreçte kabul edilemeyecek yasalar çıkartmaya çalışılıyorlar. Bu saldırılara karşı kadınlar tabi ki susmayacak ve giderek daha çok haklarını savunacaklar ve kadın ölümlerine karşı kendi öz savunmasını geliştireceklerdir” dedi. Göncü, eğitim programıyla tüm kadın kazanımlarına yönelik saldırılara karşı kadınların daha fazla bilinçlenerek ve örgütleneceğini söyledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA