Kuvayi Milliye Anıtı’na sahip çıkalım! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kuvayi Milliye Anıtı’na sahip çıkalım!


 

Mersin’de milli mücadeleye katkı veren çeteler anısına 1975 yılında açılışı yapılan halk arasında Kurtuluş Anıtı olarak da bilinen Kuvayi Milliye Anıtı sahip çıkılmayı bekliyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in tarihi yapılarına ışık tutmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülürken kaderine terk edilen halk arasında Kurtuluş Anıtı olarak da bilinen Kuvayi Milliye Anıtı sahip çıkılmayı bekliyor!

Türkiye’nin emperyalist güçlerce işgal altına alındığı yıllarda milli mücadele için gözlerini kırpmadan harekete geçen halkın onurlu duruşunu simgeleyen Kurtuluş Anıtı, 3 Ocak 1975’te dönemin belediye başkanı ve aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren bir çete lideri olan Fikri Süleyman Mutlu’nun oğlu olan Kaya Mutlu tarafından açıldı.

Türkiye’nin en iyi heykeltıraşlarından Tankut Öktem’e yaptırılan ve açılışı kentte bir şölen havasında gerçekleşen Kurtuluş Anıtı, ilerleyen yıllarda Mersin halkının gurur abidesi oldu.

Ancak aradan geçen zaman zarfında ne anmalarda ne de kutlamalarda yeteri kadar önem verilmemesi nedeniyle sahipsiz kalan anıt, bugün İsmet İnönü Bulvarı’nda eski emniyet binasının önündeki parkta sesiz sedasız eski güzel günlerini yad ederek, hatırlanacağı günleri bekliyor.

O BÖLGE ANIT SAYESİNDE YEŞİL ALAN

Mersin’in tanınmış isimlerinden yazar Semihi Vural, bugün hiç kimsenin ziyaret etmediği, Kurtuluş Anıtı’nı; fakir, zayıf, narin ve garip olarak tanımlayarak, sahip çıkma çağrısı yaptı. Geçmişte önünde bir iskele olan anıtın, tarihi,manevi değerinin bugün de yaşatılması için yetkililere çağrı yapan Vural, “Bugün sesiz sedasız varlığını sürdüren anıtın daha çok tanınması, bilinmesi özellikle de ne için orada olduğunun anlatılması önemlidir” dedi.

Vural, anıt sayesinde söz konusu alanın yeşil alan olarak kurtarıldığının da altını çizerek, tarihi yapıların gün ışığına çıkartılması için halkı da bilinçli olmaya çağırdı. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA