Müftülere nikah yetkisine kadınlardan tiyatral tepki! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Müftülere nikah yetkisine kadınlardan tiyatral tepki!


 

Mersin’de Mezitli Kent Konseyi’nin Kadın Çalışma Grubu, Pompei Tiyatro ekibinin hazırladığı tiyatral skeçle müftülere nikah yetkisi verilmesini protesto etti.

GİZEM EKİCİ

Mezitli Kent Konseyi, TBMM’de çalışmaları devam eden müftülüklere nikah yetkisi verilmesi ile ilgili düzenlemeyi tiyatral etkinlik ile protesto etti.

Konsey binasında öncelikle Konsey Başkanı Sibel Gelbul tarafından bir basın açıklaması yapıldı. CHP’liler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de desteklediği açıklamada Gelbul, laiklik ilkesini her dakika ihlal etmenin bir başka boyutunun müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesi olduğunu söyledi. Düzenlemenin; hem Medeni Kanun'un başka bir şekle dönüştürülmesini kapsadığını, hem de Anayasa'nın 'devlet, bütün vatandaşlarına eşit mesafededir, hiçbir şekilde ırk, mezhep ayrımı yapmaz' ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Gelbul, “Hangi ihtiyaç böyle bir değişikliği neden oldu?" sorusunu gündeme getirdi.

“LAİK BİR ÜLKEDE DİN ADAMLARINA BÖYLE BİR YETKİ VERİLEMEZ”

Tasarının, laik Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaya yönelik planlı girişimlerden biri olduğunu savunan Gelbul, “Medeni Kanun, Türkiye’de kadın hakları devriminin en önemli halkasıdır. 1926’dan beri toplum yaşamına giren yüz akımız, vazgeçemeyeceğimiz bir yasadır. Evlenme akdine dini bir nitelik tanıyarak müftülüklere böyle bir yetkinin verilmesi, zamanla evlenmenin sonuçlarına, boşanmaya da aynı niteliği tanımanın yolunu açacaktır. Laik bir ülkede din adamlarına böyle bir yetki verilemez.

Örneğin bir imamın, evlenme yaşı tartışmalı olan bir kız çocuğunu evlendirmesi ya da aslında evli birine ikinci evlilik yaptırması, yanlışlıkla bile olsa ciddi toplumsal ve bireysel sorunlar doğuracaktır.

“BU ŞARTLARDA TASARININ HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOK”

Türkiye’de Cumhuriyetle kurulmuş olan hukuk birliği, bu yasa ile büyük bir yara alacak. Medeni Kanun ile belediyelere verilen resmi nikâh kıyma işlemlerinde bugüne değin hiçbir yetersizlik söz konusu olmamıştır. Ülkemizde isteyen herkes, inancına göre dini nikâh yapabilmektedir. Bu şartlarda tasarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Resmi nikah yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatıdır” diye konuştu.

“İMAM NİKAHLI EŞ ARTACAK!”

Bu düzenleme ile erken yaştaki evliliklerin yaygınlaşacağı endişesini taşıdıklarının da altını çizen Sibel Gelbul, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kadınların 'imam nikâhlı eş' olma dezavantajı, bu düzenlemeyle daha da artacak.

Toplum, 'müftüye ve belediyeye nikâh kıydıranlar' diye bir kez daha bölünecektir. Müftülere nikâh kıydıranların ne kadar dindar, belediyelere nikâh kıydıranların ise dinsiz olduğu teması işlenecektir.

Türkiye’nin kadına şiddet ve kadın cinayetleriyle mücadele, çocuk istismarının önüne geçme, kadın haklarının korunması gibi asıl mücadele edilmesi gereken konuları olması gerekir.Bizim müftülerle ilgili bir sıkıntımız yok, müftüler kamu çalışanlarımız. Fakat bu yetki toplumda bir ayrışma, kutuplaşma yaratacaktır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu tasarının uygulanmaması için gereken mücadeleyi ortaya koyacağız ve de koymalıyız”.

Gelbul’un açıklamalarının ardından Mezitli Kent Konseyi ve Kadın Çalışma Grubu üyelerinin Pompei Tiyatro ekibi ilehazırladığı tiyatral skeçle, düzenlemenin sakıncaları anlatıldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA