Tehlike kapımızı çaldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tehlike kapımızı çaldı!


 

9 yıl önce balık çiftlikleri ile ilgili uyarıda bulunduğunu anımsatan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Tehlike kapımızı çaldı” uyarısı yaptı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın 2008 yılında yayımladığı bir yazısında dikkat çektiği balık çiftlikleri tehlikesi Mersin’in kapısını çalmış durumda. Başkan Tarhan, bundan tam 9 yıl önce balık çiftliklerinin ‘Ölüm tarlaları’ olarak nitelendirdiği yazısında, çevreye ne denli tehlikeler oluşturacağından bahsediyor. Olası balık çiftliklerini Mersin’e yapılacak olmasının başta tarım ve turizm olmak üzere yaratacağı olumsuz etkileri kaleme alan Başkan Tarhan, yazısında, “Mersin’de henüz emekleme dönemini bile başlatamadığımız yat turizmini başlamadan yok etmek istemiyorsak, uzunluğu ile övündüğümüz fakat tek temiz bıraktığımız Taşucu-Anamur sahillerini yok etmek istemiyorsak, Mersin’in turizmdeki potansiyelini bir daha aklımızdan bile geçirmek istemiyorsak ‘Mersin’de balık çiftliği kurulmasına hayır’ demeliyiz” ifadelerine yer vermişti.

BALIK ÇİFTLİĞİ KURULACAKSA, NEREDE/NASIL?

Başkan Tarhan, tam 9 yıl önce yine bu günlere denk gelen ve alternatif olarak açık denizlerde kurulan çiftlikler hakkında basında da yer bulan ‘Balık çiftliği kurulacaksa, nerede/nasıl?’ başlıklı yazısı şu şekilde: Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörünün gelişmediği, yeterince üretim dolayısıyla ihracat yapılmadığı, insanlarımızın balık tüketiminin çok az düzeyde olduğu, Denizlerimizin belediyeler, turistik tesisler, fabrikalar tarafından denize deşarj edilen pissular ile kirletildiği, gemiler, tekneler tarafından da denizlerimizin kirletildiği, çarpık yapılaşma ile sahillerimizin yok edildiği de bilinmektedir. Yukarıda bazıları belirtilen olumsuzluklara karşı mücadele edilemez iken denizdeki balık çiftliklerini denetlemek çok daha zor olmakta. Sahil Güvenlik Komutanlığının Muğla yöresindeki balık çiftliklerine ilişkin raporunda mevcut balık çiftliklerinin yarısının ruhsatsız çalıştığı, ruhsatlı alanlarından daha fazla saha işgal ettikleri ve denizi kirlettikleri açıklanmıştır. Ülkemizde sayılara hızla artan balık çiftliklerinin büyük bölümü Muğla yöresinde ve sürekli şikâyete yol açmaktadır. Balık çiftlikleri ülkemizde salt ekonomik olsun diye maksimum 30-40 metre derinlikteki sahillerimizde inşa ediliyor. Akdeniz ve Ege’de sahilden 15-20 metre uzaklaşınca derinliğin 60-70 metre olduğunu biliyoruz. Sonuçta ülkemizdeki yapılanma modeli ile balık çiftlikleri turizm’e darbe vururken, denizlerimizin kirlenmesine yol açmakta, ekosistemi bozmaktadır.

Balık çiftliklerinde balıklar yem ve sudaki birtakım planktonlarla besleniyor. Çeşitli kimyasallar içeren yemlerin % 80’i balıklarca tüketilmiyor. Bunlar da balık dışkıları, tüketilmeyen yem birikintileri diğer canlılar için toksik özellikler içeren birçok kimyasal maddenin oluşum ve birikimine yol açarak oksijen azalmasına yol açıyor. Bu toksik maddeler zamanla insan sağlığını olumsuz etkilemekte, deniz dibindeki bitki örtüsünü yok etmektedir. O yörede bu bitkileri yumurtlama alanı olarak kullanan diğer canlıların bölgedeki varlığı da tehdit ediliyor. Olayın salt bu yönü dahi ekolojik dengenin balık çiftlikleri ile nasıl bozulduğunu açıklamaktadır.

MERSİN SAHİLLERİNDE BALIK ÇİFTLİKLERİNE HAYIR…

Yukarıda kısaca olumsuzlukları belirtilen balık çiftlikleri uygulamasından Muğla yöresi feryat ederken bu ‘Ölüm tarlaları’nın Silifke-Anamur sahillerinde konuşlandırılması dünyanın en güzel denizlerinden birine sahip olan bu yöreyi yok edecektir. Mersin’de henüz emekleme dönemini bile başlatamadığımız yat turizmini başlamadan yok etmek istemiyorsak, uzunluğu ile övündüğümüz fakat tek temiz bıraktığımız Taşucu-Anamur sahillerini yok etmek istemiyorsak, Mersin’in turizmdeki potansiyelini bir daha aklımızdan bile geçirmek istemiyorsak ‘Mersin’de balık çiftliği kurulmasına hayır’ demeliyiz.

SEÇENEK NE OLMALI?

Norveç ve benzeri balıkçılığın geliştiği birçok ülkede balık çiftlikleri açık denizlerde tesis edilmekte. Ülkemizde bu yöntemin tercih edilmemesinin temel nedeni maliyetinin daha yüksek oluşudur. Açık denizlerde deniz ürünü yetiştiriciliğine yönelik teknolojiler gündeme getirilmelidir. Bunun için devlet; açık denizlerde, büyük ölçekli, planlana alanlarda konuşlandırılan, yüksek teknolojiye sahip balık çiftliği kuracakların oluşturacağı ‘balıkçılık kooperatifleri’ni teşvik etmesi, desteklemesi gündeme taşınmalıdır”. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA