Yaş meyvede taban fiyat uygulanacak mı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yaş meyvede taban fiyat uygulanacak mı?


 

Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin’de şeftali üreticisinin 40 kuruştan sattığı şeftalinin, marketlerde 4 liradan tüketiciye sunulduğunu belirterek, “Bakanlık bünyesinde mevcut taban fiyat uygulamalarına ek düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır” sorusunu gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde, Mersin’de meyve üreticilerinin önemli sorunlar yaşadığına dikkat çeken Çamak, “Eylül ayı içerisinde şeftali üretiminin en fazla yapıldığı Tepeköy, Sarılar ve Kocayer köylerini ziyaret ederek bölgedeki üreticilerin sorunlarını yerinde inceledim. Buradaki üreticilerimizin ciddi sorunları olduğu bizzat kendileri tarafından tarafıma iletilmiştir. Meyve suyu için kullanılan şeftali 30 kuruş, sofralık şeftali ise 40 kuruştan alıcı bulmuştur. Marketlerdeki fiyatı 4-5 TL’yi bulan şeftalinin üreticisine katkısı masrafları bile karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar katlanarak artan fiyatlar hem üreticilerimizi hem de vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir.  Ayrıca tarımsal alanlarda hem insan sağlığını hem de üretimi etkileyen taş ocakları kurulduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Taş ocaklarının kurulumu noktasında herhangi bir önlem alınmadığı için hem vatandaşlarımız ve de tarımsal üretimimiz zarar görmektedir” ifadelerini kullandı.

“TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TEDBİR ALINYOR MU?”

Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yer verdi: “Tarım sektöründe tekelleşmenin önüne geçmek için bakanlık bünyesinde herhangi bir tedbir alınmakta mıdır? Bu yörenin özellikle iki yıldır belası olan Akdeniz meyve sineği ile topyekûn ve etkin bir mücadele yürütülmesi konusunda hem kent hem bölge düzeyinde bir planlama ya da eylem planı uygulanmakta mıdır?

“MERSİN’DE TARIM ALANLARININ SANAYİYE KURBAN GİTMEMESİ İÇİN NE YAPACAKSINIZ?”

Mersin, tarım açısından bu kadar önemli olduğu halde bölgede tarım alanları ile sanayi tesislerinin iç içe olduğu alanlar söz konusudur. Bölgede var olan sanayi tesislerinin tarıma zarar vermemesi açısından herhangi bir uygulamanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Mersin'de üretim verimliliğini artırmak ve üreticinin üretimini zor durumda kalmadan satabilmesi ve teşvik verilmesi için bugüne kadar ne gibi önlemler alınmıştır? Yaş meyvede üreticilerimiz en çok pazarlama konusunda mağduriyet yaşamaktadır. Bu anlamda bazı tarımsal ürünlerde olduğu gibi taban fiyat uygulamasının bu mağduriyeti kısmen de olsa giderebileceği düşünülmektedir. Bakanlık bünyesinde mevcut taban fiyat uygulamalarına ek düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır? Mersin’deki şeftali üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için bakanlık bünyesinde bir çalışma söz konusu mudur? Yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin yakınlarında kurulan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen taş ocakları hakkında bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? Bu taş ocaklarının kaldırılması; yerleşim yerleri dışına ve tarım arazilerine uzak bölgelere taşınması hususunda Bakanlık bünyesinde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?”. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA