“Savaşın yükünü halka yıkıyorlar” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Savaşın yükünü halka yıkıyorlar”


 

Mersin’de emek güçleri zamlara tepki göstererek, “Savaşın, rantın, yağmanın yükünü emekçi halkımıza yıkan Oorta Vadeli Program geri çekilsin!” çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, AKP Hükümeti’nin Orta Vadeli Programı ve motorlu taşıtlar vergisini protesto etti. Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlenen eylemde “Savaşın, yağmanın, rantın yükünü halka yıkan OVP geri çekilsin”, “Milyonlar yoksulluk sınırı altında zamlar geri alınsın” yazılı pankartlar açıldı.

Platform bileşenleri ile çok sayıda vatandaşın destek verdiği eylemde bir konuşma yapan Platform Dönem Sözcüsü ve Eğitim - Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, “Savaşın, rantın, yağmanın yükünü emekçi halkımıza yıkan OVP geri çekilsin!” çağrısı yaptı. 

“ASGARİ ÜCRETLİ, PATRONLARDAN DAHA FAZLA VERGİ ÖDÜYOR”

İlk olarak AKP hükümetinin, bütçe hazırlık sürecinin bir parçası olan Orta Vadeli Programı’na (OVP) değinen Muşlu, “27 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlanan OVP 2018-2020 yıllarını kapsıyor. Yıllardır bir birinin kopyası olan bütçelerle emekçi kesimlerden alınan vergiler, harçlar katlanarak artmıştır. Sonuçta gelir vergisinin yükü maaşından-ücretinden vergi kesilen emekçi sınıfının sırtına yıkılmıştır. Aylık net 1.404 TL alan asgari ücretlilerin firmalardan, şirketlerden daha fazla vergi ödediği adaletsiz bir tablo ortaya çıkmıştır. Üstelik halkın tüketimde ödediği dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı da yüzde 70’leri aşmıştır. Böylece sadece gelir vergisi değil, ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler de emekçilerin omzuna yüklenmiştir.

“HALKLA AÇIKÇA DALGA GEÇİLİYOR”

Ayrıca OVP ile Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) fahiş oranda artış yapılmaktadır. Bugüne kadar enflasyon oranında artırılan MTV’de yüzde 40 ile yüzde 68 arasında artış olacaktır. Bu fahiş artışa rağmen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in  basına da yansıyan ciddiyetten yoksun açıklamaları halkla açıkça dalga geçildiğini göstermektedir.

OVP’de yer alan başka düzenleme ise depreme dayanaksız hale geldiğini iddia edilen kamu lojmanlarının yanı sıra sosyal tesislerin satılmasıdır. Siyasi iktidar, kamuya ait olan lojmanları depreme dayanıklı hale getirmek, onarmak, kamunun yararlanmasını sağlamak yerine satmayı tercih etmektedir. Lojmanların ve üzerinde bulunduğu arsaların, sosyal tesislerin kime, kaç paraya satılacağı ise daha önceki satışlardan az çok bellidir. Ayrıca halkın, kamunun malları olan kurumların özelleştirilmesine devam edilecektir.

“HAYAL SATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Öncelikle Türkiye Şeker Fabrikası’nın satışı gerçekleştirilecektir. Devletin resmi rakamları bile işsizlik, enflasyon, gelir dağılımı temel verilerin her geçen gün daha kötüye gittiğini, kağıt üstünde kalan hedefler ile yaşanan gerçeklik arasında ki uçurumun derinleştiğini göstermektedir. Buna rağmen OVP’deki büyüme enflasyon, işsizlik, kişi başına gelir gibi gerçekçi olmayan hedefler ile topluma hayal satılmak istenmektedir. Üstelik bu hayalin maliyeti de artırılan vergilerle emekçiler başta olmak üzere halkın sırtına yıkılmaktadır. İşsizlik, güvencesiz çalışma kıskacına alınan milyonların üzerinde ki vergi yükünü ağırlaştıran, kamuyu tasfiye etme planının bir parçası olan OVP geri çekilmelidir. Savaşın, rantın, yağmanın yükü üzerine yıkılmak istenen tüm kesimleri bütçe hakkına sahip çıkmaya, insanca yaşam ve güvenceli çalışma mücadelesini omuz omuza yüklenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“İNSAN HAKKI SAVUNUCUSU AVUKATLAR SERBEST BIRAKILSIN”

Muşlu açıklamasının sonunda Mersin’de avukatlara yönelik operasyonları da değerlendirdi. Gözaltıları kınayan Sinan Muşlu, “Ayrıca, şehrimizde insan hakları savunuculuğu kimlikleriyle bilinen avukatlar; Sebahat Gençtarih, Emrullah Şam, Ali Bozan ve Onur Kale gözaltına alınmış ve yine İHD Mersin Şube Sekreteri avukat Özgür Çağlar, ÇHD Mersin Şube Başkanı avukat Mehmet Altuntaş, avukat Rıza Oğuz ve avukat Bedri Kuran’ın da halen hakkında gözaltı kararı vardır. Haklarında ki hukuki işlemlerin bir an önce tamamlanarak serbest bırakılmalarını talep ediyoruz; emek ve Demokrasi Platformu olarak süreci takip edeceğimizi belirtiyoruz” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA