Pamukluk Barajı ile sulamada devrim yaşanacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Pamukluk Barajı ile sulamada devrim yaşanacak


 

Mersin Pamukluk Barajı Sulama Projesinde çalışmalar hızla sürüyor. 2018 sulama mevsimine yetiştirilmesi hedeflenen proje ile 184 bin 60 dekar zirai arazi suyla buluşacak. Sulama projesiyle dekar başına 1.410 lira gelir artışı sağlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Mersin’e yaptığı sulama yatırımları ile münbit toprakları su ile buluşturmaya devam ediyor. Bu çerçevede çalışmaların hızla sürdüğü ve 2018 sulama mevsimine yetiştirilmesi hedeflenen Pamukluk Barajı Sulama Projesi ile 184.060 dekar zirai arazi suyla buluşacak.

Sulama projesinin su kaynağını Pamukluk Deresi üzerinde inşa edilmekte olan Pamukluk Barajı oluşturuyor. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu dolgu tipinde inşa edilmekte olan barajın temelden yüksekliği 135 metreyi buluyor. Depolama hacmi ise 282 milyon metreküp olan barajdan hem sulama hem de içmesuyu alanında fayda sağlanacak, ayrıca barajdan yılda 68 milyon kilowatt.saat enerji üretilecek.

SULAMA PROJESİYLE DEKAR BAŞINA 1.410 LİRA GELİR ARTIŞI SAĞLANACAK

Barajdan alınacak su ile Tarsus ilçesinde 17 mahalle, Akdeniz ilçesinde 16 mahalle ve Toroslar ilçesinde 4 mahalle olmak üzere toplam 37 mahallede toplam 184.060 dekar arazi sulama suyuyla buluşacak.

4 metre iç çapında 4.618 metre uzunluğunda tünel ve 1 adet regülatörün inşa edileceği sulama projesinde ayrıca 400 km’ye yakın boru döşenecek. 4.665 adet sanat yapısı ve vanaların inşaat edileceği sulama projesinde bugün itibarıyla yüzde 16 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. 2018 sulama mevsimine yetiştirilmesi hedeflenen projenin hayata geçmesi ile dekar başına 1.410 TL gelir artışı, milli ekonomiye ise yıllık yaklaşık 260 milyon lira katkı sağlanması öngörülüyor.

PROJENİN YATIRIM BEDELİ YAKLAŞIK 150 MİLYON LİRA

Sulama projesinin yaklaşık 150 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edildiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu projenin hizmete alınması ile birlikte bölgede ziraata dayalı sanayi gelişecek olup bu da bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracak. Mersin’de inşa edilen sulama projeleri ile yeni istihdam alanları açacağız ve çiftçilerimizin bereketine bereket katacağız” değerlendirmesinde bulundu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA