Bağımsız denetime standart desteği! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bağımsız denetime standart desteği!


 

Ticari kuruluş ve firmaların planlamalarında ve değerlendirme yapmalarında hayati öneme sahip olan ve 2018 itibariyle yürürlüğe girecek olan Finansal Raporlama Standartları uygulaması Mersin’de tanıtıldı.

KGK Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı, BOBİ FRS İle birlikte ülkemizde kaliteli bir finansal raporlama ile bağımsız denetimin sağlamlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Mehmet Nabi Batuk

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBI FRS) Mersin Tanıtım Toplantısı; Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Mersin Valisi Ali İhsan Su, KGK Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Yusuf Balcı, Mersin Defterdarı Hatice İŞCEN ERCOŞMAN, Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız, SMMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, MTSO yöneticileri, ekonomistler, firma yöneticileri ve muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

“VERGİ KARINA ULAŞACAK BİR STANDARDIN ÖZLEMİNİ YAŞAMAKTAYIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan SMMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, Türkiye’de ekonomi alanında bağımsız denetim ve malzeme standartları konularında akademik çalışmalar yapıldığını kaydetti. Akademisyenler tarafından yapılan çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildiğini söyleyen Tokgöz, “Bütün eğitim çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz BOBI Finansal Raporlama Sistemi Standardı sadece kayıt harici, bağımsız denetime tabi tutulmaları tarafından kullanılmak zorunda olunacak olan bir standarttır. KOBİ seviyesindeki firmalarımızın muhasebelerini yapmak zorunda oldukları yerel ve ticari karın oluşumunda yek yasaklanması yaşanmasını ve buradan hareketle vergi karına ulaşacak bir standardın özlemini yaşamaktayız. Tek düze hesap planı içerisinde önemli değişiklikler yapılması gerekliliğini de buradan belirtmek isterim. Bununla birlikte çok önemli bir eksiklik olarak gördüğümüz Finansal Raporlama Standartlarının eğitim ve tanıtım sürecini yaşama mutluluğu içerisindeyiz. Bugün eksikliklerden bir tanesi de  6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun; amir hükmü olan ancak bir yönetmelik eksikliğinden dolayı uygulanamayan anonim şirket denetimleridir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan ancak uzun zamandan beridir yayımlanmayan bu yönetmelikle önemli bir eksikliktir. Bu eksikliğinde bir an önce giderilmesi kamu gözetim kurumuna çağrı yapmak istiyorum” dedi.

“4700 CİVARINDAKİ ŞİRKETE RAPORLAMA STANDARDI GETİRİLİYOR”

KGK Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı ise; Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı sisteminin 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile uygulanmaya başlayacağını söyledi. Uygulamaya girecek yeni finansal raporlama sisteminin muhasebeciler, bağımsız denetçilere ve muhasebe alanındaki akademisyenlere büyük sorumluluklar yüklediğinin altını çizen Prof. Dr. Balcı; “Bu sistem, işletmeleri genel olarak karşılaştırılabileceği bütün muhasebe işlemleri için esasları kapsıyor. Finansal tablo kullanıcılarının finansal ihtiyacını karşılayacak nitelikte bir sistemdir. Diğer bir yandan bağımsız denetime kıstas teşkil edebilecek kabul edilebilinir bir finansal raporlama çerçevesi sunuyor. Bundan önceki standartlarda görüldüğü gibi dil ve tercüman problemleri vardı. Sade anlaşılabilir iyi bir işlem ele alındı. BOBI FRS’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte bağımsız denetime tabi olup 4700 civarındaki şirket artık finansal tablolarını hazırlarken bu standartları uygulayacaklar. Ve ilerleyen yıllarda bağımsız denetimin genişlemesi ile birlikte bu kapsamda tedbiren genişleyecektir. BOBİ FRS İle birlikte ülkemizde kaliteli bir finansal raporlama ile bağımsız denetimin sağlamlaştırılması açısından önemli bir adım atıldığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“VERİLERİN BİR STANDARDI OLMAYINCA ANLAMI DA OLMAZ”

Toplantıda son olarak konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su ise finansal raporlama işlemlerinin ekonomi alanında yapılan değerlendirmede hayati öneme sahip olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Size bilgiler gelir siz bilgileri alırsınız ve ona göre bir karar verirsiniz. En önemli konu işletmelerde de kuruluşlarda da herhangi bir kapsamda önünüze gelen konularda karar vermektir. En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Bu yönetimlerde ve yatırımlarda olduğu gibi işletmelerde de çok önemlidir. Bir işletme yöneticisi kararını işletmesinin finansal durumuna göre verir. Yatırımlarını, planlarını tüm süreçlerini karara bağlayabilmesi için ona hakiki, gelecekte ışık tutabilecek finansal bilgilere ihtiyacı var. Bu anlamda finansal raporlamalar çok önemlidir. Artık ülkemizde de bu finansal raporlama işlemleri için önemli bir standart getiriliyor. Bu yeni sistem ile birlikte işletme sahipleri hem finansal raporlardan daha doğru bilgiler edinecek hem de çalışmalarına yön verecek doğru kararlar alacaktır. Eğer sizin bir standardınız yoksa sizin işletmeniz ile ilgili hem içeriden hem de dışarıdan bakanlar açısından bir bilgisizlik ortaya çıkıyor. Verilerin bir standardı olmayınca onların ne anlama geldiğinin bir önemi olmaz. Bu açıdan bu standart her kesim açısından hayati bir değere sahiptir. Bu açıdan bu standartlar işletmelerimizin mali ve idari yazılarının güçlenmesine zemin hazırlayacaktır. Ülkemizin ve firmalarımızın kalkınma ivmesine çok daha büyük katkı sağlamış olacaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA