Mersin’de 30 milyon yıl önceye gitmek mümkün! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de 30 milyon yıl önceye gitmek mümkün!


 

30 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen Aydıncık’taki Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası’na ilgi her geçen gün artıyor! Mağara son 6 ayda günde ortalama 200kişilik ziyaretçi sayısına ulaştı.

HEDİYE EROĞLU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından iki yıl önce tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan ve ziyarete açılan Mersin’in Aydıncık ilçesindeki Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası, görenleri 30 yıl öncesine götürüyor.

Taşıdığı izler sebebiyle ziyaretçilerine adeta buzul dönemine yolculuk yaptıran mağara, Mersin merkeze yaklaşık 170 kilometre uzaklıkta. Aydıncık Gemi Durağı mevkide 1999 yılında bir çoban tarafından keşfedilen Aynalıgöl Mağarası deniz yüzeyinden 46 metre yukarıda.

Girişten itibaren demir merdivenlerle sağlıklı bir iniş yolu bulunan mağara, dip kısmındaki göl nedeniyle halk arasında "Aynalıgöl" olarak adlandırılıyor. Girişi, sahilden yaklaşık 45 metre yüksek bir yamaçta bulunan fosil mağara, sarkıt, dikit, sütun gibi pek çok mağarada görülebilecek oluşumun yanı sıra perde, mağara incisi, bayrak traverten ve duş başlığı gibi oluşumların en güzel örneklerini ziyaretçisine sunuyor.

Mağara sıcaklığı yaz-kış 22 ila 28 derece arasında değişirken, 30 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen bu mağaranın genişliği 100, yüksekliği ise 18 metre.

Aynalıgöl Mağarasının sonunda genişliği 30, uzunluğu 140, tavan yüksekliği 40 ve derinliği 47 metre olan gölle karşılaşılıyor. Gölün dikkat çeken en önemli özelliği mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam ediyor olması. Girişle mağara sonunda yer alan göl arasındaki mesafe 555 metreyi buluyor.

SON KISMI SU ALTINDA

Uzmanların araştırmasına göre, Aynalıgöl'ün, dördüncü zaman (Kuvaterner) basındaki son iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte Akdeniz'in 70 metre yükselmesiyle oluştuğu ve mağaranın son kısmının su altında kaldığı belirlendi. Bu hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt ve dikit gibi oluşumların su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı anlaşıldı. Mağara, taşıdığı özelliklerle Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Balkanları kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktası olarak kabul ediliyor.

DÜNYANIN 8. HARİKASI

“Tek ve eşsiz” kabul edilmesi nedeniyle ‘Dünyanın 8’inci harikası’ sloganıyla tanıtımı yapılan mağarayı yetkililerden alınan bilgilere göre son 6 ayda günde ortalama 200 kişi ziyaret etti. Yaz aylarında ilginin arttığı ancak kış aylarında tercih edilen bir ziyaret noktası olarak öne çıkmayı başaran Aynalıgöl Mağarası’nın daha fazla tanıtım yapılması ile Türkiye’nin önemli ören yerlerinden biri haline gelmesi bekleniyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA