“Girişimciler hep aynı hataları yapıyor” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Girişimciler hep aynı hataları yapıyor”


 

Girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerlere seslenen KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, “Sektördeki girişimcilerimizin hep aynı yanlışların yaptığını görüyoruz. Bunların başında plansızlık, sermayenin azlığı ve nakit akışının doğru yapılmaması gibi etkenler var” uyarısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı tarafından 2017 yılı içersinde farklı tarihlerde verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ni başarı ile bitiren girişimciler düzenlenen törende sertifikalarını aldı. Törene KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, MTSO yöneticileri ve girişimci kursiyerler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, Girişimcilik kavramının ülke ekonomisinde yeni yeni filizlendiğini belirterek konuşmasına başladı. Son 7 yıl içersinde girişimciliğin kavramının epey yol aldığını kaydeden Peker, ülke genelindeki girişimcilik kurslarında 500 bin insanın kurs gördüğünü; hedeflerinin ise 1 Milyon kursiyer sayısına ulaşmak olduğunu belirtti. Ayrıca Mersin’de 10 Bin girişimci adayının kurslarını tamamladığını kaydeden Peker, “Mersin’de kurslarımıza rağbet her geçen gün biraz daha artıyor. Mersin’de geçen yıla kadar 2 bin ila 3 bin kursiyer sayısı bu sene Ağustos ayı itibariyle bu rakamları geçmiştir. Girişimcilik alanında artan bu ivme bizim için fevkaladede önemlidir. Artan girişimcilik alanının innovatif ve yenilikçi bir katma değer üretir hale gelmesi bundan sonraki bizim hedeflerimizden biri olacaktır. Açtığımız işletmelerini ayakta kalması ayakta kalması da yetmiyor katma değer üreten işletmelere dönüşmesi ve istihdamı arttırması da bizim açımızdan çok önemlidir. Çünkü açılan bir işletmenin yıllar boyunca aynı seviyede ve aynı istihdam oranı ile kalması bizim açımızdan şu gelinen noktada bir hedeften ziyade bir zarar haline dönüşmüştür” dedi.

“GİRİŞİMDEKİ ANA UNSUR; BİZZAT GİRİŞİMCİNİN KENDİSİDİR”

Girişimciliğin bir ülkenin kalkınma motoru olduğunu kaydeden Danyal Peker, “Girişimciliğin ne kadar istihdam yarattığı, ekonomiyi ne kadar büyüttüğü çok önemlidir. Girişimciliğin gelişmesine katkı sunmak için KOSGEB bazı destekler sağlıyor. 50 bin Lirası geri ödemesiz 10 bin Lirası geri ödemeli bazı destek programlarımız var. Ancak girişimdeki ana unsur veya ana belirleyici fonksiyon bizzat girişimcinin kendisidir. Taşıma suyla değirmenin dönmediği gibi sadece KOSGEB Desteği ile girişimci sadece belirli bir yere kadar gidebilir. Bir girişimci işletmesini KOSGEB ile ancak ve ancak iki yıl süreyle finanse edebilir. Ancak bir işletmenin destek dönemi bittikten sonraki performansı çok önemlidir. Bu da girişimci ile alakalı bir durumdur. Girişimci kendisine ne kadar sahip çıkıyorsa, kendi işi için kafasını ne kadar yoruyorsa o kadar başarılı olur. Biz işletmelerin açıldığını gördüğümüz kadar kapanışlarına da şahit oluyoruz. Hep aynı yanlışların yapıldığını görüyoruz. Bunların başında plansızlık, sermayenin azlığı, yatırımın yeterince hesap edilememesi, fazla para yatırılması ve nakit akışının doğru yapılmaması gibi bir takımın kronik şeyler var. Bunun dışında istenmeyen durumların oluşması, yaşanan kaza ve afetlerde işletmelerin sonu olabiliyor. Bunların hepsi eğitimlerimizde hem de görüşmelerimizde bahsettiğimiz şeylerdir. Bu açıdan girişimdeki ana unsur girişimcinin kendisidir” şeklinde konuştu.

“İHRACATÇILARA ÖZEL KOBİ GEL DESETEK PROGRAMI”

Girişimcilik alanında verdikleri destek programlarının artarak sürdüğünü kaydeden KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, “Geçtiğimiz sene yaklaşık 300 girişimci say vatandaşımıza verdiğimiz destek bu sene ilk sekiz ayda bu değere katma değer olarak döndü. Ve daha da büyük bir rakama doğru da gidiyor. Şuan itibariyle elimizde birçok başvuru var. Bu başvuruları değerlendiriyoruz. Bu artış ile birlikte değerlendirme süreci biraz uzayabiliyor.  Ama biz her zaman işimizi hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu şehir için bu ülke için yeni istihdamlar yaratılıyor ve ülkemize katma değer kazandırılıyor. Girişimcilik sadece KOSGEB’in verdiği desteklerden sadece biridir. Bunun dışında çok farklı desteklerimiz var. Özellikle son bir aydır KOBİ gel destek programı ile uğraşıyoruz. Bu program kapsamında faaliyet gösteren firmalarımıza 300 Bin Lira geri ödemesiz, 700 Bin Lira’sı geri ödemeli toplamda 1 Milyon Lira destek veriyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kursları başarı ile bitiren girişimci adaylarına sertifakaları sunulması ile program sona erdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA