Çerkesler’den Rusya’ya ‘anma’ tepkisi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çerkesler’den Rusya’ya ‘anma’ tepkisi


 

Mersin’de yaşayan Kafkas kökenli vatandaşlar, ‘30 Eylül Abhazya Zafer Bayramı’ ve ‘20 Eylül Dünya Adıge Günü’nde; Rusya’nın atalarını andığı için yargıladığı ve bu nedenle açlık grevine başlayan Çerkes aktivist Guaşo Ruslan’ın yalnız olmadığının mesajını verdi.

Hediye Eroğlu

Mersin Kafkas ve Kültür Yardımlaşma Derneği; 20 Eylül Dünya Adıge Günü ile Abhazya'nın zafer ve özgürlük kutlaması ‘Ayaayra Etkinliği’ni bu yıl da coşkuyla kutladı.

Erdemli Alata Tesisleri’nde düzenlenen kutlama programına; Mersin Kafkas ve Kütür Yardımlaşma Derneği Başkanı Şevket Şamil Koç, yönetim kurulu ve dernek üyeleri katıldı.

Katılımcılar için dernek önünden otobüslerin kaldırıldığı etkinliğe; Suriye’den gelip Mersin'de ikamet eden Çerkesler’inde katılımı sağlandı.

Ayrıca etkinliğe Kafkasya'dan Çerkesk Bölgesi Abazin Rayonundan yerel kültür derneklerinin yöneticileri de katılarak, Mersin’deki soydaşlarına anavatan ile buluşma heyecanını yaşattı.

Heyette; Makov Agurby, Tatiana Makova, Rinat Makov, Arnold Makov, Habatova Lusia ve Habatova Vursby yer aldı. Heyet adına kısa bir konuşma yapan Makov Agurby; mutluluk, gurur, geleceğe yönelik işbirliği ümitleri, kardeşlik üzerinde durdu ve soydaşlarını Kafkasya'ya davet etti.

“ABHAZYA’NIN BAĞIMSIZLIĞI BİRLİKTELİĞİN SONUCUDUR”

Abhazya Şehitleri için saygı duruşunun yapıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Dernek Başkanı Koç, Abhazya’nın bağımsızlık savaşı sırasında oluşan seferberliğe dikkat çekerek ”Savaş sırasında diasporadan ve bilhassa Türkiye’den bir çok Çerkes soydaşımız, köken ayrımı yapmaksızın Abhazya’nın özgürlüğüne kavuşması için mücadele ettiler, şehit düştüler. Ruhları şad olsun. İşte Abhazya’nın bağımsızlığı bu topyekün birlikteliğin sonucudur. Bizler bu günleri olduğu gibi Dünya Çerkes Günü olan 20 Eylül’ü de oldukça önemsiyor ve bu anlayışımızın önümüzdeki nesillere aktarımı için de çaba gösteriyoruz” dedi.

“RUSLAN GUAŞE YALNIZ DEĞİLDİR”

Öte yandan Kafkas toplumunun kanaat önderlerinden Guaşo Ruslan’ın, 21 Mayıs günü Rus-Kafkas Savaşları’nda hayatını kaybeden atalarını anmak için geleneksel biçimde 20 dakika dua ettiği için cezalandırılmasına da tepki gösterilen etkinlikte, “Ruslan Guaşe yalnız değildir” mesajı verildi.

Rusya Federasyonu’nun izin almayı gerektirmediği halde izinsiz anma etkinliği yaptığı gerekçesiyle yargıladığı Ruslan’a yönelik tutumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Başkan Koç, “Büyük ve kadim ağaçların altında yapılan toplantılar, dualar eski Çerkes geleneklerine dayanır. Thamatemiz Ruslan’ın dua ettiği Çığ Daxe, binlerce Şapsığ’ın sürgün ve savaş acılarının tanığı olmuştur. Çerkeslerin acılarını ne Çığ Daxe, ne Ruslan Guaşo unutmuştur. Ruslan’ın kendi kadim topraklarında, kendi ataları için dua etmesi, anma yapması suç olarak nitelendirilmekte ve cezalandırılmaya çalışılmaktadır. Geçmiş acılarını anmak Çerkeslerin en doğal hakkıdır. Üstelik, daha önce çeşitli göz altılar olsa da ilk defa bir 21 Mayıs etkinliği hakkında işlem yapılmıştır. Bu haksız yargılama, evrensel insan hak ve özgürlük değerlerine, din ve vicdan hürriyetine aykırı olmakla birlikte, Rusya Federasyonu’nun kendi federal ve bölge yasalarına da aykırıdır. Ruslan’a yapılan ilk yargılamanın sonucu olarak ceza kararı verilmiş, ardından yapılan itirazların ardından dava eyalet mahkemesine taşınmıştır. Ardından eyalet mahkemesi yeniden görülmek üzere dosyayı yerel mahkemeye göndermiştir ancak yerel mahkeme yaptığı haksız yargılamada ısrar etmiş ve cezayı onaylamıştır. Bunun ardından Ruslan’ın avukatı itiraz edeceklerini ve gerekirse olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını açıklamıştır.

AÇLIK GREVİNDE

Guaşo Ruslan, bu haksız ceza kararının ardından 11 Eylül 2017 tarihinde süresiz açlık grevine başlamış ve şu mesajı yayımlamıştır: ‘Bu eylem benim şahsımda mensubu olduğum Çerkes toplumuna karşı uygulanan taraflı, adaletsiz, önyargılı, ahlak dışı yaklaşıma karşı bir protestodur. Bu benim son eylemim. Arkamdan gelenler davanın takipçisi olsunlar’ Bizler, değerli Thamatemiz Ruslan Guaşo’nun yerel davasında ve AİHM’ye taşınması halinde o davada da sonuna kadar yanındayız. Ruslan davası, son zamanlarda Rusya Federasyonu’nun Çerkeslere yaptığı haksız ve önyargılı tutumların ne ilki ne de sonuncusudur. Çerkes etnik kimliğinin korunmasına karşı baskıcı yaklaşımlar ve sindirme çalışmaları tarihte yaşananları silemeyeceği gibi hiçbir halkın çıkarına da olmayacaktır. Bu sebeplerle biz, Guaşo Ruslan'ın bu haklı davasında yanında olduğumuzu bildiriyor, Rusya Federasyonu’ndan cezanın acilen iptal edilmesini ve benzer tutumların önüne geçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından program çeşitli etkinlikler ile son buldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA