Mimar ve mühendislerden hukuk eliyle vesayete tepki! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mimar ve mühendislerden hukuk eliyle vesayete tepki!


 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın mevcut Yönetim Kurulu’nun mahkeme kararı ile düşürülmesini kınayan Kimya Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün, “TMMOB’nin özerkliğini ve demokratik yapısını savunmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne ‘TMMOB) bağlı olan Kimya Mühendisleri Odası’nın; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açmış olduğu davada, Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından mevcut yönetim kurulunun düşürülmesi Mersin’de kınandı. Mimarlar Odası önünde bir araya gelen TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu üyeleri mahkemenin aldığı karara düzenledikleri basın toplantısı ile tepki gösterdi. Birçok oda temsilcisinin katıldığı toplantıda Kurul adına konuşan Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün, kurumlarının yönetim kuruluna yapılan hukuksal müdahaleye sert tepki göstererek “TMMOB’nin özerkliğini ve demokratik yapısını savunmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu’nun görevine son verilmesine hükmetti. Mahkemenin, hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu kararını kınıyoruz.

“TMMOB VE BAĞLI ODALARINI VESAYET ALTINA ALMA HAKKI VE HADDİ YOKTUR”

Sözlerinin büyük bir bölümünde AKP hükümetine yüklenen Cevdet Günal Tüzün, “Odamız kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Aynı anayasa maddesine göre meslek örgütleri üzerinde devletin idari ve mali denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir. İktidar, Anayasa’nın 135. maddesini çiğneyerek, herhangi bir kanun olmaksızın, Bakanlar Kurulu Kararı ile odalarımızı keyfi biçimde denetlemek istemektedir. İktidarın amacı denetim değil, TMMOB üzerinde idari vesayet oluşturmaktır. Hiçbir bakanlığın, TMMOB ve bağlı odalarını vesayet altına alma hakkı ve haddi yoktur. TMMOB ve odalarımız bakanlıklara ait birer alt birim değildir. TMMOB, anayasal statüsü olan, kanunla kurulmuş ve 1954 yılından bu yana varlığını ve mücadelesi sürdüren bir meslek örgütüdür. TMMOB, bu ülkedeki 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının öz örgütüdür” dedi.

“BU KARAR HUKUKLA İLGİLİ DEĞİL, TAMAMIYLA İKTİDARIN SİYASAL ÇIKARLARIYLA İLGİLİDİR”

Sözlerinin devamında Hükümete eleştirilerini sürdüren Tüzün, “15 yıllık iktidar dönemindeki icraatlarının hesabını veremeyen, Sayıştay Raporlarını açıklamaya cesaret edemeyen, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını sümen altı eden, devletin örtülü ödeneğini parti kasası gibi kullanan, ülkenin tüm zenginliklerini Varlık Fonu adı altında kontrollerine alan Hükümetten ‘şeffaflık’ ve ‘denetim’ öğrenecek değiliz. TMMOB ve odaları, ülkenin en açık, en şeffaf işleyişine sahip örgütleridir. Her iki yılda bir yapılan genel kurullarımızda seçilen denetim kurullarımız, üçer aylık dönemlerle idari ve mali denetim yapmaktadır. Bu denetim ve faaliyet raporları tüm üyelerimizin ve halkımızın erişimine açık biçimde yayınlanmaktadır. 2014 yılından bu yana devam eden bu süreç ve mahkemenin Kimya Mühendisleri Odamız hakkında verdiği bu karar hukukla ilgili değil, tamamıyla İktidar’ın siyasal çıkarlarıyla ilgilidir. OHAL düzeniyle birlikte güçler ayrılığını ortadan kaldırarak Yasama, Yürütme ve Yargı organlarını doğrudan saraya bağlayan İktidar, inşa ettiği bu tek adam rejimiyle, emek ve meslek örgütlerini de etkisizleştirmeye çalışmaktadır” diye konuştu.

“TMMOB’A SALDIRILARININ NE İLKİDİR, NE DE SONUNCUSU OLACAKTIR”

TMMOB bileşeni odaların eşit, özgür, demokratik, laik bir hukuk devletine olan inançla çalışmaların sürdürmeye devam edeceğini ifade eden, Cevdet Günal Tüzün, “Kimya Mühendisleri Odamıza ilişkin görevden almak kararı İktidar’ın TMMOB’ye karşı saldırılarının ne ilkidir, ne de sonuncusu olacaktır. Bugüne kadar devletin tüm imkânlarıyla ve yandaş medyanın tüm yalanlarıyla TMMOB örgütlülüğü hedef alan iktidar, bugüne kadar bizleri asla yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramayacak. Bizler geleneğimizden aldığımız güçle, bilime ve akla olan inancımızla halkımızın ve ülkemizin çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. Bizler eşit, özgür, demokratik ve laik bir hukuk devletine olan inancımızla mesleğimize, meslektaşlarımıza ve örgütlülüğümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA