Alevilerden; laik, bilimsel, demokratik eğitim talebi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Alevilerden; laik, bilimsel, demokratik eğitim talebi


 

Mersin’de düzenlenen ‘Laik Bilimsel Eğitim’ panelinde konuşan Eğitim – Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Yeni bir rejimin inşası eğitim sistemi ve çocuklarımız üzerinden yapılıyor. Bu konuda çok yol kat etmiş durumdalar” diyerek hükümete yüklendi.

Haber Merkezi

Mersin’deki Alevi kurumları, Eğitim-Sen Mersin Şubesi tarafından “Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim İstiyoruz” paneli Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yöre dernek başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak; CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Eğitim -Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Eğitimci Erol Türedi katıldı.

“ALEVİLERİ DÖNÜŞTÜRMEYE VE SİNDİRMEYE YÖNELİK POLİTİKALARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Panelin açılış konuşmalarının ardından eğitim sistemi ile ilgili değerlendirme yapan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Alevilere yönelik toplumsal baskılar ve Alevileri dönüştürmeye ve sindirmeye yönelik politikalarla karşı karşıyayız. Alevileri kendi inanç ve kültür köklerinden koparma ve uzaklaştırma çabaları açıkça görülmektedir. Örneğin Alevileri Cuma’ya gitmeye zorlamak, oruç tutmaya zorlamak. İstenen davranışları sergileyemediğinizde siciliniz bozulmakta ve mahalle baskısı artmaktadır. Avrupa İnsan hakları mahkemesi kararları, Yargıtay ve Danıştay Mahkemeleri kararları olmasına rağmen ülkemizde uygulanmıyor” dedi.

“YENİ REJİM İNŞASI KONUSUNDA ÇOK YOL KAT ETMİŞ DURUMDALAR”

OHAL Döneminde yayımlanan KHK’larla binlerce üyesi öğretmenlik mesleklerinden ihraç edilen Eğitim - Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan ise AKP Hükümetine sert eleştirilerde bulunarak eğitim sistemi kullanarak yeni bir siyasal düzen kurulmaya çalışıldığını söyledi. Aydoğan, “"Çocuklarımıza 'Paran kadar eğitim ve özelleştirme' politikalarını da dayattığını biliyorduk. '4+4+4' sisteminden sonra da, 2012'den bu yana İmam Hatipler Okullarına giden öğrenci sayısı 7 kat artarken, özel okullara giden öğrenci sayısı 12 kat arttı. Gerici olduğu kadar da sosyal devleti yok eden, çocuklarımıza paran kadar eğitimi dayatan ve yoksul çocukların eğitim haklarını tamamen ortadan kaldıran bir projedir. Ciddi anlamda çok karanlık bir tablo. Yeni bir rejimin inşası eğitim sistemi ve çocuklarımız üzerinden yapılıyor. Yeni rejim inşası konusunda çok yol kat etmiş durumdalar” diye konuştu.

“ORTADOĞU’YA BAKTIĞIMIZDA HEPSİ LAİKLİK VE BİLİMSELLİKTEN UZAKTADIR”

Toplumun gelişmişlik düzeyinin eğitimi etkilediğini ifade ederek sözlerine başlayan Eğitimci Erol Türedi de, “Toplumum gelişmişlik düzeyi inançlara ve değerlere ne kadar bağlı olduğunun göstergesidir. Ortadoğu’ya baktığımızda hepsi laiklik ve bilimsellikten uzaktadır. Kanunlara baktığımızda sosyal devlet olarak anayasada yer alıyor. Sağlıkla birlikte eğitim özelleşti. Eğitim bir günde değişiyor. Sınavları kabul etmesek de öğrenciler arasında fırsat eşitliği sağlamaktadır. Bugün TEOG sınav sistemi değişti. Böylece öğrenciler arasında fırsat eşitliği bitti” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA