“Gazi, Mustafa Kemal’dir, şehit ise vatan toprağıdır” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Gazi, Mustafa Kemal’dir, şehit ise vatan toprağıdır”


 

Mersin’deki renkli Gaziler Günü kutlamasında, “Gazi Kimdir” başlığı ile konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, “Gazi, Mustafa Kemal’dir. şehit ise vatan toprağıdır” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı ve mareşal rütbesinin verilişinin 96. yıl dönümü olan ‘19 Eylül Gaziler Günü’ tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de törenlerle kutlandı. İlk olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şubesi önünde toplanan gazi ve aileleri buradan  Cuhuriyet alanına davul ve zurna eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sırasında vatandaşların gazilere olan ilgisi yoğun olurken Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, AK Parti ve CHP Mersin milletvekilleri, gaziler, askeri erkan, gazi aileleri ve vatandaşlar katıldı. Törende öncelikle, Vali Su, Tuğamiral Gürbüz, Başkanvekili Tufan ve Gaziler Derneği Şube Başkanı Cındız tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

“GAZİ; SESSİZ SEDASIZ AMA KAHRAMANCA HAYATA VEDA EDEN VATAN EVLADIDIR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile süren törende bir konuşma yapan Başkan Cındız, bu günün 19 Eylül 1921 yılında TBMM’nin çıkardığı özel bir kanunla Başkomutan Atatürk’e ‘gazilik’ unvanının verildiği gün olduğunu anımsattı.

Gazilerin, vatan uğruna özgürlüğü seçip, onu elde etmek için hayatlarını ortaya koyduklarını vurgulayan Cındız, 15 Temmuz gazilerini anmayı da ihmal etmedi. Cındız, “Gazi Kimdir” diyerek başladığı konuşmasına da “Gazi bir savaş meydanının, yaşayan siperlerin, mevzilerin sessiz çığlığı; Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Mersin’de ve Anadolu’nun bilmediğimiz herhangi bir yerinde sessiz sedasız ama kahramanca hayata veda eden vatan evladıdır. Gazi Çanakkale’dir, Sarıkamış’tır, Kore’dir, Kıbrıs’tır, Gazi 15 Temmuz’dur. Gazi, Mustafa Kemal’dir. Şehit ise vatan toprağıdır, istiklal uğrunda, namus yolunda can veren Mehmettir, bütün bir millete hürriyet zevkini tattıran, gözünü kırpmadan kemiğini etten ayıran, silahını inançla kullanandır. Şehit topraktır, toprak ise vatandır” dedi.

“GAZİLERİN YÜCELTİMESİ MİLLİ BİR GÖREVDİR”

Atatürk’ün gaziler ve şehitlerle ilgili sözlerini hatırlatan Kemal Cındız, “Büyük Atatürk’ümüz Şehit ve Gazilere olan önemi şu sözlerle ortaya koymuştu. ‘Türk tarihine altın sayfalarla yazdıran Gazilerimiz ve Şehitlerimizin yüceltilmesi nimet ve şükran duygularımızla ifade etmek milli bir görevimizdir” dedi
Sözlerinin devamında başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm gazi ve şehitleri saygı ve şükranla andıklarını belirten Cındız, Gaziler Günü’nü kutladı.

Tören, bir öğrenci ve bir askerin okudukları şiirlerle sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’nda gazilerle yakından ilgilenen Vali Su, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Program, bir öğrenci ve bir er tarafından okunan şiirlerin ardından, Vali Su'nun gazilerle yakından ilgilenerek günün anısına fotoğraf çekilmesiyle sona erdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA